Actualitate

Vânzarea de către Primăria Bistrița a spațiilor comerciale din clădiri degradate, blocată din nou

Vânzarea a peste 30 de spații comerciale aflate în proprietatea Primăriei Bistrița aflate într-o stare avansată de degradare, a fost din nou blocată în Consiliul Local, urmare a votului consilierilor PSD și PMP.

Pentru ca hotărârea să fi fost adoptată, ar fi fost nevoie de 15 voturi, însă în favoarea vânzării au votat doar 14 consilieri de la PNL, USR PLUS și UDMR, șase de la PSD și PMP, abținându-se. Astfel, proiectul a fost respins pentru a doua oară.

Consilierul Ștefania Stere a declarat că atât ea, cât și colegele din PMP, consideră că statul nu ar trebui să vândă spații, ci ”să le amenajeze, să le închirieze, să se ocupe de ele ca să obțină venituri”.

”În ceea ce privește votul cred că, la fel ca și noi, s-au abținut și consilierii PSD. Vreau doar să întreb care e poziția lor definitivă pentru că aceste spații au devenit comerciale ca urmarea schimbării destinației lor, lucru care s-a făcut în administrația trecută de către PSD și care urmau să fie scoase la vânzare de către PSD. Proiectul acesta, ca să treacă, are nevoie de 15 voturi, iar dânșii s-au întors împotriva a ceea ce voiau să facă în administrația anterioară”, a spus Ștefania Stere.

”La noi, în PSD, este o regulă: fiecare consilier poate să își schimbe părerea, să aibă propriile opinii și să voteze în funcție de conștiința unuia sau altuia. Dacă antecesorii noștri au votat și au gândit într-un anumit fel, nu înseamnă că eu sau oricare dintre colegii mei, nu putem avea propriile inițiative și idei”, a spus consilierul PSD Augusta Săsărman.

”Îmi mențin părerea că aceste spații trebuie scoase la vânzare și aș vrea ca, în cazul în care, Doamne ferește, se întâmple ceva, se surpă într-o bună zi, doamna Stere să-și asume în același mod poziția în care ea se opune cu vehemență vânzării acestor spații. Câteva imobile stau să cadă, iar din punctul meu de vedere și al grupului PNL, este oportun să le scoatem la vânzare pentru că nu dispunem de buget să le amenajăm încât ele să nu avanseze în degradare. Nu îmi doresc ca orașul nostru să se surpe din cauza unor decizii politice”, a spus și consilierul PNL Tudor Filip.

Reamintim că, în mandatul trecut, președinte al comisiei de vânzarea spațiilor a fost Constantin Rus (PSD), iar în timp ce el conducea comisia s-au vândut 4 spații.

În prezent, Primăria Bistrița are peste 30 de spații scoase la vânzare, multe într-o avansată stare de degradare. Unul dintre aceste spații se află pe strada Nicolae Titulescu și este pe punctul de a se prăbuși.

16 comentarii

  • Politichie de doi bani! Veci nu vom progresa cu asemenea atitudini de blocaj permanent și lipsa de soluții, doar cu ambituri! Bătaie de joc fata de interesele contribuabililor și ale orașului! Orașul arată tot mai mult a indiferenta și lipsa de viziune urbanistica, a oraș de provincie fără perspectiva! Comparați doar cu orașe similare Alba Iulia, Sighisoara, Mediaș și altele și vedeți diferența, din păcate ! Și când te gândești ca pe vremuri Bistrita era considerată cea mai frumoasa urbe din Siebenburgen! O tempora!

  • Doamnna consilier avocata Stere si cei care au refuzat sa voteze asteapta probabil ca niste caramizi de la cornise sa omoare si niste trecatori . In loc sa le vanda dracului cu UN (1) euro mai stau la povesti nemuritoare. Doamnelor, domnilor consilieri , traiti in lumi paralele si ati uitat ca Statul roman este cel mai prost administrator de bunuri si uitati de celebrul slogan DATI UN LEU Pt. ATENEU?. Nici aici 30 de ani nu afost capabil Statul sa il intretina, sa nu mai vorbim ca doar de rusinea Europei si la interventia ONG-urilor si a cetatenilor celebrul CAZINO de la Constanta era gata gata sa cada in mare . Ce sa mai vorbim de zecile de castele medievale si de conacele boeresti din sud ? E jale in toata tara si voi mai stati sa va scarpinati la neuroni cu tot felul de piedici. NU …..Primaria nu stie ce sa faca cu cele 24 puncte termice dezafectate decum cu spatiile comerciale.Sunteti ridicoli cu totii .

    • @ Bălnan, Ai vrut să spui că ” Turc &co sunt cei mai proști administratori de bunuri din lume ” sau doar ți-a scăpat această vorbuliță despre cei pe care i-ai susținut în campania electorală ( în același timp când îngropai partidele ecologiste ) ?! :o)

  • Primaria ar trebui sa acceseze fonduri europene pentru reabilitarea Centrului istoric (alte orașe transilvane au facut acest lucru ) . Data fiind starea de degradare si legislația restrictiva , oricum nu le cumpara nici dracu ‘ .

  • Ptr.corecta informare a unui cetățean
    -unde se poate vedea lista clădirilor cu adresă și prețurile acestora
    -cine sunt actualii chiriași să nu se repete cazul Onești
    -dacă poliția Bistrița are berbec de spart ușile ,lunetist ,drujbist dacă vreun copac obturează vizibilitatea?

  • Tu nu vezi maghernitele din cauza copacilor ? Asta-i solutia ta sa fie taiati ca sa se poata vedea si vinde daramaturile ? Bravos natiune !

    • Pentru Bălan, Iar nu înțelegi nimic, eu nu am zis că copacii trebuie tăiați. Doar copacii de lângă primărie trebuie fasonați sever pentru ca oricine să poată vedea toate CĂCATURILE ce le fac actuali locatari de lux din primăria Bistrița…..

  • Pentru Bălan, Mai vrei să se mai facă cartier de blocuri pe Cighir dealul care alunecă și să se planteze paulania pe groapa de gunoi ( paulania plantă invadatoare interzisă în UE ) ?!

  • Votantule. Esti un votant analfabet functional. ! Eu am candidat de fiecare data cu colegii si oamenii mei in sectiile de votare. S-a putut lesne vedea pe buletinele de vot.La CL si Primar si la CJ am candidat pe liste complete de fiecare data. Nu este vorba de a fi sustinut PNL sau alta formatiune in campania electorala decat la sefia CJ de anul trecut printr-o declaratie politica in favoarea d-lui Dolha. Acolo VERZII nu au candidat si era normal sa avem o preferinta ca o viitoare alianta in CJ daca ar fi fost cazul. Despre magaria ta cu care susti ca am ingropat partide ecologiste din nou vorbesti prostii.
    1 Cand eram la sefia PER in 2012 am reusit in premiera prin felul meu de-a fi si abordarile de atunci sa introduc 2(doi) consilieri locali in CL B-ta.
    2. Acuma in sept. din pacate am cedat din nou locul meu unui manz tanar si Verzii au un reprezentant incert la ora asta in CL. M-am inselat in privinta numirii dar asa e in politica.
    3. Am reusit inca trei consilieri locali in trei comune. Pana in sept. Partidul VERDE avea in BN praful de pe toba. Odata preluat de mine in 2016 iata rezultatul.
    4 Eu nu am delmolat nici un partid Ecologist pe care le-am tinut in spatiul meu gratis si le-am facut cunoscute. S-au demolat singure prin cozile de topor care m-au parat si prelucrat la Bucuresti ca niste adevarati tovarasi toxici de partid comunist. A se vedea numai cu cine s-a inhaitat la nivel national PER-ul si la fel si la VERZI cel mai nou sosit la B-ta a sabotat partidul intr-un mod incalificabil. Dar stai si asteapta si citeste numa presa ca posibil in scurt timp sa vina si reversul. Votantule ! Sunt cel mai inocent, curat si dezinteresat , voluntar adevarat in politica VERDE locala si nu numai. Iti recomand sa iti vezi de alesii tai si estia sa te preocupe.Cu adevarul din politica nu le ai deloc iar analizele tale sunt false.

  • Pt. comentacii de aiurea si nu au nici un nume, care au treaba cu platforma de gunoi si propunerile mele care se regasesc si in Bugetul pe 2021. Daca nu stiti sa cititi cu atentie si nu aveti capacitatea de a retine nu ma ce sa va fac. Eu am propus si am dat trei nume de arbori. Paulownia, Metaseqoiasi Plopul Canadian. Toate trei speciile au o crestere foarte rapida. Acolo in timp poate sa apara o oaza verde care prin coronamentul copacilor vor absorbi mai repede gazele de putrefactie si vor fixa malurile spalate deja de ploile de vara si care se degradeaza. Alegerea o are fix Primaria B-ta departamentul Spatii Verzi. Desigur daca se si accepta propunerea. Asa ca dragi comentaci de aiurea . Fiti dastepti !!!

  • In materie de copaci de ce este invaziv si neinvaziv sa va luati in tranta cu mine dupa ce va faceti si voi trei loturi experimentale de padurici pe care sa le si studiati. La ora actuala cum sta Planeta, si tara goala cu paduri harcea-parcea nimic nu este invaziv. Invazivi sunt prostia umana si Pandemia Covid 19.
    Daca ati avea padure de ingrijit ca mine si ati umbla prin ea ati constata ca invaziv este pana si banalul CARPEN. bun de foc un lemn traditrional. Insa nu stiu cati ati vazut lastarisurile de carpenasi de 3-5 ani. Nu poti intra printre ei. Si nu e bine ? Daca vreti sa o luam si altfel, tot invaziv este si Salcamul si Artarul tatareasc cu samanta (elicoidala) inaripata care este dusa de vant si face minuni cu cresteri fabuloase. Si Molidul este invaziv cu al lui samanta purata tot de vant. Ati vazut vreodata vreo panta de munte cu puieti de 2-3 ani de la molizii seminceri batani care si-au facut treaba singuri nedirijati de plantatori. Padurea isi facve singura treaba si isi face si dreptate cand nu mai poate geme la nesfarsit. Isi cere si drepturile trimitand pe lumea cealalta de prea multe ori chiar pe agresorii ei. Accidentele se tin lant in padurile vandalizate. De ce sa ne fie frica de invazia copacilor ? Sa ne fie frica de invazia DRUJBELOR si a omului lacom si prost.

    • Pentru Bălan, Aveți o expunere corectă. În primul rând trebuie să plecăm de la premiza că nu mai trebuie tăiați copacii ilegal nici legal. Faptul că uni taie copacii spunând că planează altundeva este un nonsens din doua puncte de vedere, zona respectivă va rămâne fără copacii și doi până cresc dacă vor crește acei copacii este cale lungă. Despre înpăduriri și reînpăduri acestea trebuie să fie făcute cu specific autohtone din locația respectivă pentru a nu strica echilibru natural care și așa este fragil din cauza poluării și presiunii făcute de oameni prin construcția de cabane, pârti de schi, utilități agricole, extinderea orașelor și satelor și alte câte și mai câte. Da Salcâmul este specie invadatoare, lafel cu alte multe speci de plante și animale noi nu trebuie să introducem și alte specii invadatoare. Spre exeplu in Marea Britania uni papagali și veverițele gri au ajuns să fie declarate dăunătoru. În SUA nu ai voie să aduci niciun copac străin pentru plantat fără ca o comisie de specialiști în domeniu să-și dea acordul ( este foarte greu să convingi acea comisie ) ceea ce președintele Trump a aflat pe pielea lui când a trebuit să scoată pomul făcut cadou cu o zi înainte de președintele franței și plantat la casa albă. Situația este și mai nasoală cu paulownia pe care eu o numesc paulania de la P..urbanism.

  • Nu trebuie inventată apa caldă. Pentru reabilitarea cladirilor istorice există Legea nr. 153/2011 modificată şi completată de Legea 166/2016 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor istorice. Astfel, administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
    În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.
    Pe această bază Primăria Oradea s-a remarcat prin programul multianual ambițios și eficient de reabilitare a clădirilor istorice din oraș. În acest sens, Oradea a primit in anul 2018 titlul de cea mai bună administrație publică, acordat de experții în dezvoltare urbană de la UrbanizeHub. Aceştia au evoluat performanțele orașelor din România prin prisma cheltuielilor de capital şi absorbţiei de fonduri europene în perioada 2007- 2016 (absolute şi pe cap de locuitor), precum şi rezultatele vizibile ale transformărilor din oraş în această perioadă.
    Vezi: https://www.oradeaheritage.ro/proiecte-de-reabilitare/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.