Actualitate

Vas din aur și alte obiecte, ridicate de la Muzeu. Două persoane, urmărite penal

FOTO Aproximativ 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică, a căror provenienţă nu a putut fi justificată, au fost ridicate de poliţiştii din Cluj, în urma a șase percheziţii efectuate marți 30 iunie, în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, informează Poliția Română.

”La data de 30 iunie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au efectuat 6 percheziţii în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Activităţile au vizat persoane bănuite de infracţiuni în dauna patrimoniului cultural naţional şi infracţiuni în legătură cu serviciul. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 500 de bunuri arheologice, respectiv monede, unelte şi arme antice din fier şi bronz, vase ceramice, inele, brăţări care ar proveni din detecţii neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic, precum şi patru detectoare de metale, deţinute fără respectarea prevederilor legale. Totodată, poliţiştii au ridicat un vas din aur de aproximativ 320 de grame şi unelte, datate din epoca bronzului, bunuri arheologice susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur a patrimoniului naţional, evaluate la aproximativ 150.000 de lei, care ar fi fost detectate în zone cu patrimoniu arheologic de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud”, se arată într-un comunicat.

Faţă de două persoane din Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au dispus continuarea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, abuz în serviciu şi tăinuire. Numele acestora nu au fost făcute publice.

Reamintim că la Muzeul Județean Bistrița au avut loc percheziții în legătură cu obiectele de patrimoniu achiziționate sau descoperite prin cercetări arheologice. La percheziții au participat şi jandarmi. Acţiunea a beneficiat de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Aici declarațiile managerului Complexului Muzeal Județean, Alexandru Gavrilaș.

În bugetul Muzeului pe 2015, Consiliul Județean a aprobat și planul de achiziții în valoare de 70.000 de lei, din care 55.000 de lei despăgubire tezaur și 15.000 de lei achiziții bunuri muzeale.

1 vas muzeu politie 2 monede muzeu politie 3 obiect muzeu politie 4 monede muzeu politie

6 comentarii

    • nu cred!
      (asa cum zugravul fura aracet de la servici …si pune apa in sticla-asa am patit eu…)

  • Se inteleg ca muzeu care este sub administratia statului si are activitati de arheologie. Iar angajati acollo fac eforturi ca se aiba exponate care nu chiar sint dupa literele legi?
    Sau angajati sustrag bunuri pentru avantaje personale?

  • Scuze chiar nu am inteles actiunea si vroiam se aflu daca acum organele statului incepe sa se se macina intre ei sau care este problema.

  • Unei instituții a Statului construită pentru evaluare, tezaurizare și prezentare publică a obiectelor cu valoare istorică, materială, culturală și de ce nu și sentimentală, îi este contestat dreptul de depozitar al acestor bunuri pentru că doi indivizi sunt bănuiți de practici ilegale. Oare tot așa se va întâmpla pe viitor și cu o bancă unde dacă un angajat este bănuit de practici ilegale toate valorile bănci vor fi confiscate de acea instituție a Statului Român dovedită impecabilă, Poliția Română. Oare un proces verbal pe baza unui inventar cu poze, greutate, martori, nu era suficient? Are Poliția condiții tehnice de depozitare și conservare mai bune ca cele ale unui muzeu?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.