Întâlnirea interactivă, destinată companiilor şi autorităţilor publice din Bistriţa-Năsăud, a avut ca scop facilitarea dialogului pe teme economice.
La eveniment au fost invitaţi Roxana Popel – consilier în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Mihaela Huţanu – director general adunct ANAF, Vlad Muscalu – economist şef al ING Bank şi Robert Vişan – director Financial Market ING Bank. Conferinţa a fost moderată de Mircea Maniu – conf. univ. dr. la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, a ridicat două probleme cu care nu este de acord.
”Problema împărţirii reprezentanţilor mediului de afaceri în cel puţin două categorii, mici şi mari contribuabili. Nu sunt de acord cu această împărţire şi cred că nimeni nu e. E anormal ca administrarea fiscală a agenţilor economici să se facă o parte în Bucureşti la Ministerul de Finanţe şi o parte în teritoriu, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Nu văd alte motive decât acelea de a atrage la bugetul statului mai multe resurse luând din bugetele locale, şi asta pe spinarea agenţilor economici, care suferă. Pentru a atrage resurse spre oala mare se pot găsi alte soluţii decât administrarea fiscală la Bucureşti a acestor agenţi economici. Nu sunt de acord nici cu noua prevedere vizavi de TVA, plata de către o categorie a agenţilor economici a TVA la încasare, iar ceilalţi la momentul când se facturează. Nu este normal să împărţim agenţii economici, unii să beneficieze şi alţii să nu aibă nici un fel de facilitate, ca marii contribuabili să trimită la Bucureşti delegaţi ca să obţină o hârtie, să poată participa la o licitaţie, ca unii dintre ei să deducă TVA când încasează, iar ceilalţi care plătesc la facturare trebuie să-şi organizeze activitatea financiar-contabilă aşa încât să angajeze încă doi contabili ca să-şi ţină evidenţa”, a spus Bar.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că rolul statului este să fie prieten al mediului de afaceri, nu duşmanul lui.
”Trebuie să plecăm de la greutăţile cu care se confruntă oamenii de afaceri. Ar fi fost ideal ca măsura de modificare a momentului în care se încasează TVA să fi fost una generală. E o simplă bănuială că s-a făcut un prim pas pentru că nu-şi putea permite bugetul o decizie care să cuprindă tot mediul de afaceri. Vreau să găsim împreună soluţii pentru dezvoltarea judeţului. Aş fi foarte mulţumit dacă bugetul statului îşi va permite să susţină partea de cofinanţare a proiectelor europene. Am început să facem câţiva paşi, îmi doresc ca exerciţiul financiar 2014-2020 să nu mai treacă pe lângă noi aşa cum s-a întâmplat cu cel din 2007-2013. Sunt oportunităţi importante pe care trebuie să le tratăm serios, trebuie să vedem cum să creăm şi să amendăm legislaţie, iar cei care duc greul să-şi îmbunătăţească activitatea”, a spus Moldovan.
Temele abordate la această conferinţă au fost ”România – perspective dincolo de scenariul de bază” şi ”Probleme economice actuale şi perspective”.
Pe pagina noastră de facebook puteţi vedea mai multe fotografii de la evenimentul care a avut loc la Hotel Metropolis.
tu esti nemultumit din alte cauze……..aceste cauze sunt prea marete pentru tine!
Economia, in scadere DIN NOU!
Economia Romaniei a scazut in al treilea trimestru cu 0,5% (in termeni reali) comparativ cu perioada aprilie – iunie (date ajustate sezonier), arata primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS).
Fata de acelasi trimestru din anul 2011, produsul intern brut (PIB) a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.
dl. Bar acum va intreb [ca si asa nu ne aude nimeni] : cind la anu cind criza se va adinci periculos de mult [eu cred ca in trim. 1 scaderea va fi de 1-2 % ] ce veti face ??? daca acum plingeti……..