Vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, devine primul potenţial candidat la conducerea viitorului Guvern, în timp ce alţii rămân încă pe margine, comentează Bloomberg.
Dîncu şi-a anunţat intenţia de a deveni premier. El a spus că este dispus să preia rolul, dacă se poate baza pe o majoritate stabilă în Parlament şi pe susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru implementarea unei agende de dezvoltare a infrastructurii, a sistemului medical şi a educaţiei.
“Există posibilitatea că accept să continui să lucrez în Guvern, dar nu fără condiţii. Ar trebui să existe o forţă politică puternică în spatele unui Guvern care îşi ia angajamentul pentru o schimbare rapidă în România. O ofertă de reconstrucţie, cu un program de dezvoltare naţională în spate”, a adăugat el, conform Bloomberg.
În condiţiile în care economia României are cel mai mare ritm de creştere din UE, Dîncu a pledat pentru continuitate şi a avertizat în legătură cu pericolul măsurilor populiste privind reducerile de taxe şi creşterile de salarii, în condiţiile în care politicienii se întrec în promisiuni de relaxare fiscală care ameninţă stabilitatea bugetară. “Există o presiune populistă care vine din partea Parlamentului, în condiţiile în care parlamentarii aprobă creşteri de pensii, salarii”, a spus Dâncu. “Până acum ne-am opus, dar începând de anul viitor va fi un nou Guvern”, a adăugat el.
Dâncu a avertizat că marja de manevră fiscală pentru finanţarea reducerilor suplimentare de taxe şi pentru creşterile de pensii şi salarii propuse este foarte limitată, adăugând că implementarea unei legi de echilibrare a salariilor bugetarilor ar dura circa cinci ani. Deşi se confruntă cu critici din partea mai multor politicieni pentru că trasează bugetul pentru anul viitor înainte să cedeze puterea, Guvernul va prezenta un plan care alocă fonduri în special pentru investiţii, educaţie şi sănătate, a insistat Dâncu. „Sperăm că acest buget va fi acceptat de politicieni. Nu este loc pentru creşteri de salarii şi avem deja un plan raţional pe cinci ani, care a fost convenit cu sindicatele. Orice creştere ar trebui să fie bine ţintită. Aruncarea banilor pe salarii şi pensii este doar populism”, a adăugat el.
un logoped i-ar trebui sa nu se mai balbaie atat
nu pot nici sa il ascult…..scartie creierul uman
apoi sa ia o pauza si sa se ascunda undeva ……….
sau sa reediteze revista urzica……..iar autopropunerea sa si-o vire in dos
Și eu îmi doresc să devin președintele SUA, dar cui îi pasă?