Actualitate Recomandări

Vasile Dâncu: Sper să nu ne speriem prea tare de coronavirus și să lăsăm oamenii pe stadion

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu crede că, ”în aer liber și cu măsuri responsabile din partea publicului, spectacolul poate merge mai departe”. Într-o postare pe Facebook, fostul vicepremier militează pentru organizarea meciurilor de fotbal cu public.

”M-a întrebat un prieten iubitor de fotbal de ce nu scriu ceva despre COVID și fotbal. I-am spus că am răspuns la temă această într-un dialog cu Justin Ștefan, secretar general al LPF, în Buletinul Informativ nr.5.

Acum că am văzut primele meciuri fără public sunt mai convins în marea mea dezamăgire.

Cred că multă lume a înțeles acum cât de urâtă este lumea fără spectacolul fotbalistic. Așa cum este el, cu defectele lui, cu violența sau rasismul care apare uneori ca o buruiană pe gazon. Sunt oameni care nu au mers de mult pe stadion, nemulțumiți de nivelul fotbalului de azi, dar mi-au spus că abia așteaptă să meargă acum la un meci. Există un avantaj în această pauză: lumii îi este dor de fotbal și va reveni pe stadioane dacă se va reveni la spectacole cu public.

Pe de altă parte fotbalul, așa cum îl știm, nu poate fi nimic fără vuietul tribunei. Energia tribunei se transmite în iarbă și jucătorii pot face astfel minuni, lucruri pe care poate nu le-au gândit vreodată la un antrenament. Am vorbit de multe ori cu marii noștri jucători care explică momentele lor de genialitate printr-un fel de transă care nu are rădăcini raționale.

Mi-e frică de căderea economică, ea poate antrena o mai mare sărăcie
pentru fotbalul nostru și așa destul de sărac. Am speranța că politicienii de la nivel central și cei de la nivel local vor da legi mai permisive pentru ca puterile locale, administratorii localităților să aibă dreptul ca prin votul autorităților locale alese, comunitățile să poată sprijini echipe de fotbal.

Fotbalul face parte din identitate și mândria locală, este un vector de solidaritate colectivă și comunitățile locale trebuie să poată să dezvolte aceste mecanisme identitare și spectacol public.

Fotbalul este adevărat că a devenit profesionist, dar este și o importantă instituție, ori în perioadele de criză, din banii noștri, trebuie să putem sprijini economia, educația, cultura și sportul. Sper să nu ne speriem prea tare de coronavirus și să lăsăm oamenii pe stadion.

Nu vreau să banalizez pericolul de infecție, dar cred că în aer liber și cu măsuri responsabile din partea publicului, spectacolul poate merge mai departe.

Cât de lovit va fi fotbalul dacă se va jucă o lungă perioadă fără spectatori pe stadioane? Este că un vis urât, stadionul gol este puștiul fotbalului. Este greu de închipuit această mutilare, publicul este esențial. Fotbalul s-a născut ca spectacol al celor săraci. A devenit regele sporturilor pentru că orice copil din mahala sau din satele sărace putea ajunge rege măcar pentru o seară. Stadionul este templul poporului simplu, așa cum teatrul sau opera sunt locul unde elita își etalează talentele și gustul pentru
frumos. Regii fotbalului au ieșit dintre cei mulți și mulțimea a mers după ei pe stadioane. Acolo bate inima vie a orașelor, acolo bucuria și tristețea primesc expresii colective.

Am văzut craioveni sau clujeni care umblau sâmbăta sau duminica fără fotbal năuci prin oraș, fără sens, dar cu tranzistorul la ureche. Sunt țări care au canalizat violența din societate în rivalitatea dintre echipele de fotbal, folosind fotbalul că o supapă de refulare și aducând violență în cadre controlate și supravegheate în cadrul galeriilor.

Fotbalul crește sentimentul de solidaritate socială și stimulează campanii de sprijin și donații sau responsabilitate corporativă. Activează emoția lui ”noi” și în multe cazuri creează în jur locuri de muncă sau mari corpuri de voluntari. Toate acestea contează și nu pot nici să-mi închipui cum ar arăta fotbalul fără spectatori.

https://www.facebook.com/vasile.s.dancu/posts/10216090027346107

7 comentarii

  • asta e tipul de scoate din buzunar orice sonsaj pro PSD? Acum isi da si cu parerea???? :))) de viata sexuala nu ne spui nimic?

  • Să lăsăm oamenii pe stadion. Să vină și haiducul Liviu Dragnea cu noi ca să tragem iar o roată toți, ca la Runc.

  • Liberalii au închis stadioanele, pesediștii au deschis pușcăriile. Spuneți voi, bistrițeni, care-s mai mari patrioți amu? Că eu la Runc mă arunc ca și-un prunc.

  • Liviu Dragnea este haiducul modern: a furat de la stat ca să-i dea premândă Irinucăi – atenție, că Irinuca nu-i cea cu caprele! – și bani de consum lu’ fiu-său – bunînțeles, cel cu porcii. De așa performanță n-a fost în stare nici măcar Pintea Haiduca cea care fura numai de la spitale. Să nu-l punem aici, la socoteală, pe Grigore Boșotă de la Runc. Este cu totul altă poveste. Când l-ați adus pe Liviu Dragnea pe stadion – într-un fel așa cum aduci pe-o maimuță la circ – m-am uitat cu cine s-a pozat: și cu ăla și cu aia, tot unul și una și atuncea mi-am zis: – Să vă fie de bine Țâncilor! Voi cât credeți că ne mai prostiți?

    • Vedeți că după „- Să vă fie de bine” se pune o virgulă. Totuși, cred că în curând va trebui să vorbim cu multe greșeli gramaticale la Bistrița că, altfel, va crede lumea că suntem niște aroganți. Din acest motiv sunt obligat ca să repet: – Să vă fie de bine, Tâncilor!

  • Statul român – paralel – este cel mai mare hoț. Eu am furat de la hoț și, după cum se știe (vorba lui Andrei Marga preluată de la Stalin) – cine fură de la hoț nu este hoț. Așa că vă spun aici încă odată ca să știți și voi: Ferice de cine l-a adus pe Liviu Dragnea Haiducul la Bistrița-Năsăud că vor scrie despre el cărțile de istorie mai ceva ca despre Moș Tănase Tudoran, unul tras pe roată pe undeva tot pe lângă Runc. Bistrițeni, veniți pe stadion ca să facem roata!

  • Supliciul lui Moș Tănase Tudoran a fost pe Mocirlă la 10 km. de Runcu Salvei. Pe surse, domnul Vasile Sebastian Dâncu s-a înscris în P.S.D. la BN, probabil va candida la alegerile parlamentare pe un loc eligibil. Acest articol face parte din precampania electorală. În satul natal mici șanse, acolo domină PNL-ul condus de domnul primar.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.