În noaptea de duminică spre luni, când a fost anunţat apogeul Perseidelor din acest an, mai mulţi fotografi au încercat să surprindă spectacolul ceresc. Printre ei, Alex Varga, nemulţumit însă de ce a ieşit: „Câteva încercări cu Perseidele de anul ăsta…nu prea reușite, mare parte din cauza vremii…pur si simplu era atâta umiditate în aer, încât după fiecare expunere trebuia curațat obiectivul…și am pierdut astfel niște cadre senzaționale. Și apoi a venit ceața…și cam asta a fost!”
Astroinfo a publicat la rândul ei o altă fotografie interesantă cu explicaţiile de rigoare.
În tabăra de astronomie din Munţii Rodnei de la Şanţ a mai fost realizată o fotografie la fel de frumoasă.
Reamintim că Perseidele sunt o prolifică ploaie de meteori. Încep să apară de la jumătatea lui iulie, dar apogeul lor a fost în noaptea de 12 spre 13 august 2018. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă aşadar roiuri de meteori activi.
Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte, dar este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Se pot vedea în general între 60 şi maximum 100 de meteori pe oră.
Sursa foto: Facebook Alex Varga şi Astroinfo
Adaugă comentariu