Actualitate

Vechiul tribunal va arăta ca o universitate modernă la sfârșitul anului viitor

Clădirea în care a funcționat vechiul tribunal – atribuită Universității Tehnice din Cluj-Napoca – va fi reabilitată de o firmă din Bistrița-Năsăud care are la dispoziție 16 luni să o modernizeze.

Este vorba despre Amicii Building din Tiha Bârgăului care a primit autorizație de construire din partea Primăriei Bistrița la sfârșitul lunii august, termenul de finalizare fiind luna decembrie a anului 2021.

Clădirea în care a funcționat Tribunalul Bistrița-Năsăud este monument istoric, iar prin proiect se impune refuncționalizarea ei în scopuri didactice, fiind necesare lucrări de compartimentare și adaptare a instalațiilor și dotărilor.

Reamintim că CJ Bistrița-Năsăud a dat în administrare pentru 45 de ani clădirea veche a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, a treia clădire de patrimoniu ca importanţă din Bistriţa.

Cu trei milioane de euro se va face pentru renovarea clădirii (pentru care s-au alocat 7 milioane de lei) şi dotarea laboratoarelor în aşa fel încât şi învăţământul care se derulează la Bistriţa să fie egal ca şi excelenţă cu cel de la Cluj. Primăria Bistriţa, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, va construi un cămin pentru studenţii Extensiei Bistriţa a UTCN.

Directorul Extensiei Universitare Bistriţa, prof. univ. dr. ing. Virgil Ispas, a spus că la parter va fi o sală mare cu o bibliotecă, un laborator de maşini-unelte, unul de robotică şi un laborator de proiectare asistată.

”Clădirea va fi dotată cu un lift care va face posibil accesul persoanelor cu handicap locomotor în toată clădirea. La etajul întâi vor fi un amfiteatru cu 140 de locuri, laboratoare de electronică, robotică şi săli de seminar, iar la etajul al doilea vor fi încă un amfiteatru cu 140 de locuri, laboratoare de fizică, chimie şi electronică. Erau dubii că noi am reuşi să ocupăm acest spaţiu, dar sunt 18 săli în total care vor fi ocupate în totalitate. Cei peste 500 de studenţi îi vom transfera în acest spaţiu. Partea de mansardă este un spaţiu generos. Studenţii de la Arhitectură s-au ocupat de partea aceasta, au făcut un studiu pe acest acoperiş care este cam unic, dar fondurile actuale nu ne-au permis să-i dăm o utilitate. Se va reface acoperişul, urmând ca ulterior să-i dăm acestui spaţiu o utilitate”, a spus atunci prof. Ispas.

Clădirea nu va suferi demolări masive, îşi va păstra structura şi configuraţia. Partea din faţă va fi refăcută exact aşa cum a fost înainte, condiţie impusă de cei de la Monumente Istorice. Sunt în total peste 2.700 de metri pătraţi, iar spaţiul va fi ocupat în totalitate.

La Bistriţa, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, are peste 500 de studenţi.

1 comentariu

  • Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, dupa ce fosta clădire a Tribunaluluia fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitare aceasta nu rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat urmatoarele:”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti” (https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/)
    De aceea, este evidentă nevoia acută a construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invătământ, care să cuprindă săli de curs si laboratoare de cercetare, dar si clădiri pentru cămine studentesti, bibliotecă, sală de sport, terenuri de sport, etc.
    Din acest punct de vedere liberalii bistriteni sunt mult mai bine orientati in privinta dezvoltării invătămantului superior tehnic impreună cu activităti de cercetare-dezvoltare-inovare . Este cunoscută initiativa lui Ioan Turc, care incă din anul 2006, atunci când era viceprimar al municipiului Bistriţa, a propus amenajarea unui parc industrial la Sărata, dar şi a unui campus pentru învăţământul universitar tehnic. Pana la urma ideea lui Ioan Turc, a fost preluata partial de PSD-isti care, cu greu in administratia lui Cretu, au realizat doar Parcul Industrial insa nici la ora actuala nu a fost fost populat cu activitati industriale. Insă nici vorbă despre campusul universitar tehnic sau despre incubatorul de afaceri.
    In schimb, Radu Moldovan care nu-i capabil să inteleagă nevoile invătământului superior s-a spălat pe mâini si se laudă mereu că el a rezolvat problema extensiei UTCN Bistita mutarea acesteia in clădirea vechiului tribunal din centrul orasului, când peste tot in lume locul invătământului tehnic este in apropierea de zone industriale. „Meritul” Consiliului Judetean se rezumă la faptul că a dat în administrarea UTCN clădirea fostului tribunal pentru 50 de ani. In rest, UTCN a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene in vederea reabilitării clădirii si dotarea ei cu mobilier si aparatură de cercetare: (https://timponline.ro/prorectorul-utcn-catre-bobocii-de-la-bistrita-firmele-va-vor-angaja-in-functie-de-ce-stiti-face/)
    De aceea, ar fi fost mult mai bine dacă autoritătile locale ar fi conturat un campus universitar dotat cu utilităti unde extensiile universitătilor interesate să se poată dezvolta pe baza accesării de fonduri europene din programele POSDRU si CDI, din exercitiul financiar 2020-2027, destinate pentru constructia de clădiri pentru laboratoare si dotarea lor cu aparatura necesară procesului de invătământ si cercetare.
    Cu ceva ani in urmă chiar si PSD-istii erau mai deschisi la minte si vorbeau de construirea la Bistrita a unui campus universitar comun – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică: ( https://timponline.ro/campus-universitar-pentru-studentii-din-bistrita/)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.