Actualitate

Verde în bucătărie, verde într-o nouă viaţă pentru cei care au învăţat să gătească la Băile Figa (FOTO)

Ce dacă au peste 40 de ani şi sunt şomeri? Oricând pot învăţa o meserie nouă care să le permită un start nou în viaţă. Au dovedit lucrul acesta 17 oameni în toată firea care au învăţat să gătească de la chefii Horia Şimion şi Paul Sisterman la Centrul de Formare şi Perfecţionare în Turism Băile Figa.

Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă (AIRDD) Someş Dej a organizat, miercuri, la Centrul de Formare şi Perfecţionare în Turism Băile Figa evenimentul “Verde în bucătărie, verde pe piaţa muncii”, respectiv un examen public al celor 17 participanţi la cursul de bucătar susţinut de chef Horia Şimon şi de chef Paul Siserman.

Fiecare cursant a susţinut un examen scris, dar şi o probă practică, comisia de concurs prezidată de prof. Narcisa Ilieş, acordându-le note foarte bune întrucât şi preparatele cu care s-au prezentat au fost de zile mari.

Raluca Matroş – expert tehnic formare: „Astăzi am avut 17 participanţi la examenul de absolvire din 23 câţi s-au înscris iniţial în program. Cei care au ajuns la final, au absolvit cu brio. Nouă ne place să credem că au învăţat multe. Oamenii au fost foarte bine pregătiţi şi ne-am bucurat să vedem lucrul acesta. Dincolo de competenţele pe care le-au dobândit şi au de astăzi o meserie, fiind calificaţi, cel mai mare câştig este acela că au dobândit încredere în ei şi altfel văd lucrurile. Ies din zona persoanelor vulnerabile – şomeri sau în căutarea unui loc de muncă – unii au deja oferte de angajare, iar alţii se văd antreprenori”.

Marius Colţa, cursant: „Am învăţat de toate, de la a tăia cu cuţitul până la a fasona carnea. Totul începe cu utilizarea cuţitului. Am învăţat să fac preparate de carne, sosuri, ciorbe. Am învăţat reţete, cum ar fi ciorba de miel, drobul de miel. E importantă şi prezentarea mâncării, dar şi gustul fiecăreia. Degeaba arată frumos în exterior dacă nu e bun gustul”.

Florina Bărbuţă, cursant: „Eu lucrez mult cu culorile şi ştiu că un om mănâncă cu privirea, apoi cu mirosul şi abia apoi gustă. Am încercat sub coordonarea chefilor să aduc aceste simţuri într-o singură farfurie. Eu am venit la acest curs fiindcă am rămas fără loc de muncă şi am profitat de posibilitatea ce mi-a fost oferită să mă dezvolt ca persoană. Am făcut practica la un restaurant la Dej, suntem trei colege, şi toate suntem încântate. Toţi suntem încrezători în forţele noastre fiindcă am învăţat foarte multe”.

Mihaela Şipoş, cursant: „Eu am venit la acest curs pentru a mă perfecţiona. Eu ştiam multe lucruri din bucătărie, dar aici mi-am dat seama că ştiu prea puţine. Am învăţat să folosesc în bucătărie condimente pe care nu le foloseam şi, în final, aranjarea şi prezentarea unui produs care contează foarte mult. Am prins şi curaj”.

Dan Moldovan, cursant: „Când am venit aici, la început, m-am întrebat ce caut aici, apoi am învăţat lucruri noi, am pătruns într-un univers de care îmi era frică înainte. Chiar mă gândesc aşa, cu groază, când nevasta mea îmi spunea să merg în bucătărie şi eu îmi găseam altceva de făcut. Aici însă mi-am dat seama că să găteşti devine pentru mine o pasiune. Îmi place neprevăzutul, am învăţat să folosesc cuţitul, îl folosesc acum ca un profesionist, să gătesc carnea, lucru despre care nu ştiam nimic, aşa că o pot critica pe soţia mea de acum. Dorinţa mea este să plec în străinătate. Am un frate în Germania şi vreau să plec acolo ca ajutor de bucătar până voi învăţa un pic limba germană”.

Chef Horia Şimon – lector: „În grupa aceasta am avut media de vârstă cea mai ridicată, foşti profesori, foşti ceferişti. Cea mai mare problemă când lucrezi cu oameni trecuţi de prima tinereţe e că nu poţi ţine discursul clasic, să le spui că vor lucra mai întâi pe bani puţini şi apoi vor ajunge mari chefi, fiindcă sunt oameni care mai au puţin până la pensie şi atunci trebuie să găseşti modalitatea de a ajunge la fiecare în parte. Au fost 17 cazuri diferite. Niciunul nu a început la acelaşi nivel şi nu termină la acelaşi nivel. Eu vreau însă să văd progres. Patru luni de practică e puţin. Eu i-am încurajat să iasă cu taraba în faţa casei, să-şi facă PFA şi să vândă mere, să vândă ceea ce produc ei. Eu vreau să le demonstrez că se poate. Orice mişcare ar face, dacă sunt puţin inteligenţi şi îndrumaţi, pot face mai mult decât cei 4,5 milioane de oameni în şomaj. Se poate face o mică afacere. E mesajul cu care am să mor. Eu încurajez promovarea produselor locale. Bistriţa chiar are foarte multe produse cu specific local, cu indicaţia geografică care nu e foarte bine reglementată la noi şi atunci aş vrea să văd gemurile cu prune bistriţene, cireşele de la Cireşoaia, brânza de bărbânţă, merele din zonă, plăcinta de la Runcu Salvei, sunt şi e păcat să se piardă. Eu asta îi încurajez să facă: să culeagă leurda că e de sezon să nu ia conserva de peşte din hipermarket”.

Chef Paul Siserman – lector: „Oamenii cu care am lucrat aici au o pasiune comună cu noi, gătitul. Ne aflăm în faţa examenului pe care eu sunt sigur că toţi îl vor trece cu bine fiindcă sunt foarte pregătiţi şi motivaţi. Sunt şi binedispuşi fiindcă trebuie să găteşti cu pasiune, să pui suflet în ceea ce faci. Dacă găteşti cu bucurie şi cu dăruire, atunci ce iese din mâinile tale nu poate fi decât bun”.

Nicolae Moldovan, primarul Becleanului: „E mare nevoie de restaurante în zona noastră care e una turistică. Eu cred că, după acest curs, oamenii vor prinde curaj şi îşi vor deschide afaceri sau se vor angaja. E momentul să se înţeleagă că meseriile de acum zece ani nu mai sunt valabile, iar zona Becleanului o ia în altă direcţie. Dacă a fost mai ieri industrială, astăzi ea e una turistică şi lucrul acesta trebuie să schimbe şi optica noastră, a tuturor, să învăţăm lucruri care se cer pe piaţă, să deschidem afaceri care au success. Mă bucur mult că aceşti oameni se simt încurajaţi să o facă. Abia aştept să gustăm din preparatele lor. E nevoie să promovăm zona cu toate bunătăţile şi frumuseţile ei”.

Proiectul, finanţat cu 12,8 milioane de lei se va încheia în toamnă, dar organizaţia are de gând să mai depună şi alte proiecte pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Cristiana Sabău

verde Figa 2 Verde Figa 3 Verde Figa 4 verde Figa 5 verde Figa 6 Verde Figa 7 verde Figa 8 verde Figa 9

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS