Recomandări Social

Veşti bune pentru agricultori. Se dau câte 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor mici

Fermierii din Bistriţa-Năsăud care cultivă suprafeţe mai mici de teren sau au animale mai puţine pot primi 15.000 de euro, bani europeni, să mai facă un pas şi să se dezvolte. Deja 132 au depus cereri de finanţare pe Submăsura 6.3 Dezvoltarea fermelor mici, dar mai sunt bani şi pentru alţii.

„Sesiunea privind depunerea cererilor de finanţare pentru dezvoltarea fermelor mici a fost prelungită până la sfârşitul lunii august 2017 a.c.. S-a decis prelungirea fiindcă sunt fonduri care nu s-au consumat până la această dată şi din dorinţa de a nu mai redeschide altă sesiune. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, datorită faptului că a existat un interes crescut în perioada anterioară pentru Măsura 141 Sprijin pentru fermele de semisubzistenţă, această Măsură 6.3 se pliază foarte bine pentru continuarea acestei activităţi de susţinere a gospodăriilor individuale. E o măsură destul de atractivă pentru judeţul nostru. Până la această dată au fost depuse 132 de cereri de finanţare care sunt în diverse etape de evaluare. Luna mai a fost închisă şi depunem un efort susţinut să închidem luna iunie ca să putem duce până la capăt acest proces şi să ajungă prima tranşă de bani la potenţialii beneficiari, urmând ca ulterior să continuăm cu lunile următoare”, a spus Petrică Popşor, şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Pentru fermele mici se dau 15.000 de euro în două tranşe, prima de 75%, iar a doua de 25%. Perioada de implementare este de 33 de luni. Banii pot fi cheltuiţi pentru modernizarea exploataţiilor agricole ca să poată fi furnizoare de produse agricole pentru piaţă.

„Sunt măsuri care vin în sprijinul beneficiarilor, dar condiţia este să dezvolte un plan de afaceri viabil din punct de vedere economico-financiar, iar aceste ferme dorim să le regăsim şi după perioada de monitorizare de trei ani după încasarea ultimei tranşe de plată ca să devină nuclee de dezvoltare pe zona noastră agricolă, atât pentru sectorul zootehnic, cât şi pentru cel vegetal”, a spus el.

Ca să poată primi banii, fermierii trebuie să se încadreze în dimensiunea valorică între 4.000 – 11.999 SO (valoarea producției standard), să fi desfăşurat o activitate agricolă de cel puţin 24 de luni şi să implementeze un plan de afaceri cu respectarea condiţiilor sanitare şi de mediu.

„Se pune un accent deosebit pe respectarea codului de bune practici agricole. Toţi deţinătorii de animale sunt obligaţi să-şi construiască platforme de colectarea dejecţiilor, a bălegarului provenit de la animale, fiind unul din obliectivele obligatorii de îndeplinit. De asemenea, trebuie să aibă domiciliul în UAT-ul unde e exploataţia şi să înceapă să desfăşoare această activitate în maxim 9 luni de la semnarea contractului de finanţare. Sprijin se acordă pentru zootehnie, vegetal, legumicultură, pomicultură, acoperă întreaga paletă de activităţi agricole”, a adăugat Popşor.

Proiectele pot fi făcute şi de fermierii înşişi, nefiind greu de întocmit, însă judeţul Bistriţa-Năsăud are consultanţi foarte buni care îi pot ajuta pe oameni: „Există echipe de consultanţi foarte buni, care dau dovadă de profesionalism şi observăm, la fiecare sesiune, că aceste proiecte vin din ce în ce mai bune”.

Alocarea financiară stabilită pentru sesiunea din acest an aferentă submăsurii (sM) 6.3 este de 100 milioane de euro. Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare este cea on-line pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.info. Toţi cei interesaţi să depună proiecte pentru dezvoltarea fermelor mici, prin sM 6.3, pot consulta gratuit Ghidul solicitantului şi anexele aferente pe site-ul AFIR, la secţiunea „Investiţii PNDR”.

2 comentarii

  • Mă numesc mititean ioan as dori sa imi fac un solar dar nu am bani suficienți pentru al construi rog raspundem cum pot face un proiect ne rabursabil să-l construiesc

  • Daca am accesat in ani trecuți masura 1.4.1.si nu am dus proiectul pînă la capăt (adică 3ani din 5)pot accesa masura 6.3.
    Multumesc..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.