Actualitate

Vești bune pentru fermieri. Ministerul Agriculturii va modifica Legea zilierilor și o va readuce la forma inițială

Fermierii din județ care s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii Adrian Oros și i-au cerut acestuia să modifice Legea zilierilor primesc o veste bună. Acest lucru se va întâmpla în scurt timp în așa fel încât angajatorii să fie scutiți de CAS pentru plata muncitorilor sezonieri.

Guvernul are deja în lucru o Ordonanță de Urgență menită să anuleze plata CAS pentru cei care practică o astfel de activitate, situație în care forța de muncă din domeniul agricol ar putea fi stimulată, a spus ministrul Adrian Oros într-o discuție live cu președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc la saediul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Multe dintre problemele ridicate de fermierii din Bistrița sunt pe cale de a se rezolva. Vrem să reparăm acea modificare apărută anul trecut în mai la Legea zilierilor în care se adăugau 25% taxe pe CAS, să revenim la forma inițială printr-o OUG. Avem textul, e pe circuitul de avizare. Legat de celelalte scheme de sprijin pe care le-am gândit,a m identificat împreună cu colega mea de la Ministerul Muncii și cu domnul ministru al Fondurilor Europene sume prin care se pot acorda vouchere valorice fermierilor care angajează zilieri știut fiind faptul că, în agricultură, o bună parte din activitate se desfășoară cu ajutorul muncitorilor zilieri sau sezonieri”, a spus ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Legat de autorizațiile pentru platforme de gunoi, ministrul a menționat că a avut o primă întâlnire cu Ministerul Mediului fiindcă acolo se poate rezolva problema: ”Pe lângă Programul național strategic, pentru că trebuie să lucrăm împreună, am abordat și această problemă a autorizațiilor privind platformele de gunoi. O să vă ținem la curent pentru că și în alte județe fermierii se confruntă cu asemenea probleme”.

În ce privește creșterea oilor, Adrian Oros a spus că susține o genetică de calitate: ”Ministerul, prin sprijinul lunar pe care îl acordă asociațiilor care răspund de registre și de programul de ameliorare și de controlul oficial al producțiilor încearcă să ajute fiecare fermier să crească nivelul genetic al animalelor, iar la Bistrița am văzut și rezultate foarte bune”.

Întrebat de Ioan Turc ce politici ar trebui implementate pentru ca satele, mai ales din zona de câmpie a județului Bistrița-Năsăud, să nu se mai depopuleze în ritmul actual, Oros a răspuns: ”Problema îmbătrânirii fermierilor și a forței de muncă e semnalată de vreo 10 ani la nivelul UE, de aceea au apărut programe pentru instalarea tinerilor fermieri. Anul acesta, fiind ultimul an din exercițiul 2014-2020, am alocat o sumă consistentă, 43 de milioane de euro, pentru instalarea tinerilor fermieri. (…) Pentru prima dată, anul acesta vom avea o secțiune pentru tinerii din țară și o altă secțiune – 20 de milioane – pentru tinerii care vin din Diaspora. Cu siguranță, ei au căutat o experiență bună acolo și cu sprijin financiar prin acest program, dar și prin altele, s-ar putea rezolva o parte din această problemă. Noi vrem să sprijinim mult și învățământul dual”.

În înregistrarea video, Adrian Oros mai vorbește și despre agricultura în zona montană.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/videos/896353530886589

10 comentarii

  • era si cazul, dupa atata guvernale socialista si promisiuni! oricum metehnele le sunt ramase, insista cu pensiile nesimitite, dar ei cat timp au fost la guvernare de ce nu au rezolvat problemele? asta ti psd ul

  • Masuri bune pentru tinerii din dispora, motiv sa se intoarca, saturi de strainantate si promisiunile altor guverne! felicitari!

  • IOAN TURC PRIMAR! E clar ca el castiga aceste alegeri. Se misca bine si la Bucuresti si va aduce fonduri pentru oras.

    • cel mai potrivit Turc ar fi, acum sa vedem daca il incurca anexele…Am avea nevoie de unul ca el, are mana de fier! cu toate defectele si povestile el e omul potrivit pentru oras. Am ajunge la fel ca si CLUJ ca vibe, sper ca cine citeste sa inteleaga ce e „vibe” :))))

  • platformele de GUNOI? este destul la Tarpiu, si sunt vorbe goale si milioane de euro ingropate acolo. tipu ce conducea ADI Deseuri a lasat-o moale si si-a dat demisia, sa ne spuna de ce??? Ce se intampla la Tarpiu?

    • da vasile dar problema reala pentru judet este si cea de la Tarpiu, e bine mentionat comentariul. Poate fi o legatura intre gunoiul de animale si o minifabrica de facut compost sau ingrasaminte, desigur situata la Tarpiu.

  • Stimulat trebuie cel care efectiv muncește.Subvențiile să fie pt produse,nu doar pt terenuri care rămîn nelucrate.Eu cred că prin neplata CAS și pensii se încurajează munca la negru.Plătiți muncitorul,altfel vor merge din nou pe plantațiile străinilor,la sparanghel,căpșuni ,struguri ,iar la noi va fi pîrloagă.Favorizăm doar multinaționalele,cumpărăm marfuri otrăvite din Turcia ,Olanda,Grecia…apoi ne mirăm că de unde Doamne avem atîtea boli.
    PĂREREA MEA!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.