„O veste bună pentru schiori: pârtia din Wonderland e aproape gata, telescaunul (o bijuterie) este montat și se fac probe tehnologice. Păcat că pârtia e amplasată într-un loc unde de câțiva ani nu a mai fost zăpadă!”, scrie consilierul local PNL Adrian Florin Chereji pe Facebook unde a postat mai multe fotografii.
Tot aici, adaugă: „”Pe lângă această mare problemă, care va limita, cu toate tunurile de zăpadă, sezonul de schi, mai sunt încă trei probleme:
1. Panta la pornire este mare și nu există o variantă ocolitoare; după părerea mea, de schior experimentat, va fi foarte greu pentru începători!
2. Penultimul stâlp al telescaunului este fix în mijlocul pârtiei, într-o zonă cu pantă destul de accentuată; oricât de bine va fi învelit cu burete tot va fi pericol de accidente.
3. Baza pârtiei, cu o înclinație mică, nu este protejată împotriva radiației solare și a vântului, va fi foarte greu de menținut un strat bun de zăpadă”, adaugă Florin Chereji.
Consiliul Local Bistrița are pe ordinea de zi a şedinţei din această lună modificarea unor soluții tehnice pentru obiectivul de investiţii ”Amenajare pârtie de schi inclusiv utilităţi în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea, varianta 2”, care trebuie să fie gata în această toamnă.
Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 128/28.07.2011 s-au aprobat Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici, elaborat de către SC Centrul de Proiectări şi Cadastru SA Petroşani. Principalele obiecte care se execută în cadrul obiectivului sunt: telescaun fix cu 4 locuri; amenajare pârtie de schi; instalaţia pentru producerea zăpezii artificiale; alimentare cu enegie electrică; clădire anexă staţia de plecare; drum acces şi parcare; bileterie, iluminat pârtie.
După aprobarea studiului de fezabilitate s-a elaborat proiectul tehnic şi începând din anul 2012 s-au făcut demersurile legale pentru asigurarea tuturor condiţiilor în vederea execuţiei lucrărilor (surse de finanţare, avize, acorduri, autorizaţie de construire, procedura pentru atribuirea contractului de execuţie etc), demersuri care s-au finalizat cu încheierea contractului de execuţie a obiectivului de investiţii în august 2015. Întrucât firma S.C. Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru S.A. Petroşani, proiectantul obiectivului de investiţii, este radiată la data de 19.08.2015, obligaţiile şi răspunderile proiectantului precum şi asistenţa tehnică nu au mai putut fi asigurate conform condiţiilor contractuale. În aceste condiţii, s-a încheiat contractul de asistenţă tehnică nr. 146/l/27.11.2015 cu SC BETA – COPS SRL Bucureşti prin care se preiau atât obligaţiile şi răspunderile aferente proiectantului. În baza contractului de asistenţă tehnică şi a obligaţiilor din Caietul de sarcini, anexă la contract, SC BETA- COPS SRL Bucureşti, a analizat fazele de proiectare elaborate şi a revizuit proiectul tehnic elaborat iniţial.
În urma revizuirii proiectului tehnic, rezultă modificarea unor capacităţi prevăzute în anexa cu indicatorii tehnico-economici, astfel:
1. În perioada derulării lucrărilor la pârtia de schi s-a constatat necesitatea optimizării traseului de acces la pârtie şi necesitatea măririi numărului de locuri de parcare pentru pârtie astfel încât acestea să deservească şi investiţiile viitoare din zona, prevăzute în PUZ. De asemenea datorită terenului de fundare neadecvat, atât drumul de acces la pârtie cât şi parcarea auto care s-a mărit la 493 de locuri, au fost relocate pe un alt amplasament la o distanţă de aproximativ 256 m faţă de amplasamentul iniţial.
2. În aceste condiţii, se va modifica şi poziţia staţiei de plecare în zona imediat învecinată cu parcarea şi cu clădirea anexă, la cota 421,55 m.
3. Această relocare creează posibilitatea prelungirii pârtiei de schi cu 251,44 m, de la 1083,56 m la 1335,0 m, aceasta având punctul de sosire în zona staţiei de plecare a telescaunului, asigurându-se astfel condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii schiorilor începători. Din acelaşi motiv se prelungeşte şi breteaua pârtiei de schi de la 369.80 m la 447.1 m.
4. Prelungind pârtia de schi se va prelungi şi traseul telescaunului pentru a ajunge la nouă poziţie a staţiei de plecare. Astfel, traseul telescaunului se prelungeşte cu 220,13 m, de la 962,58 m la 1182,71 m.
5. Tot că urmare a prelungirii pârtiei se prelungeşte şi traseul reţelei aferente instalaţiei de zăpadă artificială de la 1083,56 m la 1325 ml şi se dispune executarea a 4 hidranţi electranti suplimentari astfel încât să se asigure o distribuţie optimă a acestora pe întreg traseul pârtiei.
6. Suprafaţa Clădirii anexă – Staţie de plecare se modifică de la 96,6 mp la 93,85 mp.
Valoarea obiectivului de investiţii aprobată iniţial nu se modifică. Modificarea capacităţilor în sensul de creştere în general a acestora nu va modifica nici valoarea contractului de execuție a lucrărilor.
Investiția se ridică la suma totală de 32.240.000 lei, adică 7.808.000 euro.
Anul acesta, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea). În 2015 s-au făcut lucrări de 3.632.000 lei. 961.000 lei costă branșamentul electric. Lucrările de 19,5 milioane de lei (peste 4 milioane euro) sunt realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria).
Dezmembrare de teren în Wonderland
Prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Bistriţa nr. 38/31.03.2016 a fost aprobat Studiul de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii „Drum de acces şi utilităţi aferente Complexului Sportiv Polivalent, municipiul Bistriţa”. Pentru a avea un aspect modern şi funcţional, care să satisfacă cerinţele impuse în normativele în vigoare, studiul cuprinde realizarea accesului şi a utilităţilor de la strada Ghinzii, cu suprapunere pe strada Valea Ghinzii.
Pentru ducerea la îndeplinire a hotărârii menţionate mai sus şi realizării obiectivului de investiţii este necesară dezmembrarea terenului în suprafaţă de 31.790 mp, pentru un acces direct şi facil, care să se preteze realizării investiţiilor aferente căilor de acces şi a utilităţilor aferente, cu costuri reduse. Imobilul teren mai sus menţionat este parte din Complexul Sportiv Polivalent, conform Planului Urbanistic General al municipiului Bistriţa şi Planului Urbanistic Zonal, terenul fiind destinat amenajării complexului sportiv şi utilităţi aferente.
Astfel, drumul nou creat va avea o lungime de aprox. 300 m, cu lăţime de 11 m, pentru a putea fi realizate carosabilul cu lăţime de 6 m, trotuar, piste biciclişti pe ambele părţi şi şanţ pentru evacuarea apelor pluviale, aşa cum este prevăzut în Studiul de fezabilitate. Societatea RAMBOLL SEE S.R.L, în calitate de prestator de servicii cadastrale, a întocmit documentaţia cu propunere de deslipire a terenului în 3 loturi distincte, după cum urmează: parcela în suprafaţă de 28.701 mp, teren destinat amenajării Complexului Sportiv Polivalent, pe ea fiind amplasate trei construcţii cu destinaţie specială, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, parcela în suprafaţă de 100 mp, curţi construcţii şi parcela în suprafaţă de 2.989 mp care va avea destinaţia de drum şi va fi afectată de căile de acces şi utilităţi.
Sursa foto: Facebook Adrian Florin Chereji
La penultimul stalp care nu sede bine deloc, primaria trebuie sa amplaseze un indicator mare unde sa fie scris ( LOC de DAT cu CAPUL ). Cine sa dea cu capul ? Evident nu incepatorii in dale schiatului.
Nu inteleg, d-le Balan, daca cunosti locul unde dai mereu cu capul, dece mai ai nevoie sa ti se amplaseze un indicator? Ti-e teama ca-l vei rata uneori? Se pare ca pana acum n-ai prea ratat datul cu capul. Noi, oamenii normali, stim sa ocolim stalpii!
tu sa dai cu capul pt. ca la indicatoarele cu trecere de pietoni nu dai prioritate
Pârtia de schi din Wonderland, la care viseaza primarul Cretu, inca din 2008 va fi nefunctionala dintr-un motiv extrem de simplu. Trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica. Pana si reprezentantul firmei Kranz Eurocenter, care este executantul pârtiei de schi de pe pasunea din Unirea a precizat la semnarea contractului: „nu va fi o pârtie de schi profesională pentru că diferența de altitudine nu permite așa ceva, este o pârtie pentru recreere, pentru începători”. In plus, acesta a mai subliniat faptul ca din punctul de vedere al schiului, cel mai important parametru este temperatura, stiut fiind ca „zăpada artificială se produce undeva în jurul temperaturii de minus 5 grade”.
Asadar, o investitie exagerata si aproape inutila. De aceea, suma de 4 milioane € suportata din creditul bancar de 40 de milioane lei contractat de Primăria Bistriţa, prevazuta pentru execuţia la pârtiei de schi din Wonderland, nu justifica indatorarea bistritenilor pe 20 de ani. Eventual putea fi luata in considerare o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale atat de costisitoare .
Am înțeles că tocmai se desprinde o bucată foarte mare de gheață din Groenlanda de câteva milioane de km2, ceva bun de tot… Cu siguranță că la Bistrița, pe minunăția de pârtie de schi nu se va topi zăpada…
Eventual incarca pe barja o bucata de gheata si o aduc la Bistrita. Sau ne dam pe schiuri cu rotile. Sunt foarte curios cum va functiona „partia”…
nu se va topi nicodata zapada de pe partie!
Nu mai tot umblați cu tot felul de vești alarmiste că fug struții din Bistrița. Nu-i destul c-au fugit veverițele? Sperietorilor!
Roxana…iar belesti banana ?