Unei familii din satul Orosfaia i-a fost confiscat porcul pe care îl îngrășase pentru Crăciun, a spus Ioan Bogolin, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud întrucât carnea acestuia era infestată cu Trichinella spiralis.
”Imediat ce s-a confirmat cazul la porcul domestic, se constituie o comisie de evaluare, iar în cursul zilei de joi vom plăti și contravaloarea porcului astfel încât cetățeanul să-și poată cumpăra porc de aproximativ aceeași greutate care a fost confiscat”, a spus Ioan Bogolin în ședința Colegiului Prefectural, în care a menționat că au mai fost diagnosticate cazuri la un porc mistreț și la trei urși.
Trichineloza este o infecție cauzată de Trichinella spiralis, un nematod ce parazitează în stadiul larvar musculatura unor mamifere sălbatice (porc mistreț, urs, lup, vulpe, unele rozătoare) sau domestice (porc).
Infecția este contractată la om prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic (în principal cea de porc), determinând forme clinice cu manifestări variate. Carnea contaminată conține parazitul în stadiu larvar, cuprins într-o celulă musculară modificată ”celulă doică”. Larva este eliberată sub acțiunea sucului gastric și pătrunde în mucoasa intestinului subțire; în următoarele 24 de ore larvă năpârlește de patru ori, transformându-se în adult. După fecundare, în aproximativ cinci zile de la ingestia cărnii infectate, femelele elimină prima generație de larve tinere. Aceste larve migrează pe cale sanguină sau limfatică, localizandu-se în final în musculatura scheletică. Pot fi afectate toate grupele musculare, mai ales mușchii foarte activi, bine oxigenați: mușchii laringelui, limbii, intercostalii, mușchii extrinseci ai globului ocular. Severitatea infecției depinde de numărul de larve ingerate.
După o perioadă de incubație de 5-10 zile apar manifestări digestive (vărsături, diaree) însoțite de febră, care coincid cu faza enterală a bolii. În faza parenterală, ca urmare a migrării larvelor și cantonarii lor în țesuturi, se produc febră, exanteme, edeme, endocardită și mialgii; acestea din urmă pot să persiste o perioada îndelungată.
Adaugă comentariu