Cultură

Vezi ce isprăvi au făcut ajutoarele lui Moş Crăciun!

Ştiaţi că Moş Crăciun are ajutoare şi la noi în ţară, nu numai în Laponia? Sunt spiriduşi care, în mod normal, învaţă la Şcoala Generală nr. 1 din Bistriţa în clasa a III-a D "Step by step", iar în mod excepţional, înainte de sărbători îşi arată adevăratele talente.

„Ajutoarele lui Moş Crăciun”, supravegheate atent de doamnele învăţătoare Florica Chereja şi Irina Rusu, dar şi de specialişti de la Centrul europe Direct Bistriţa şi de părinţii lor nu au pierdut o clipă. Cât ai zice „fulg de nea”, au împodobit bradul de Crăciun, au împachetat cadourile pentru copiii cuminţi şi au decorat masa de Crăciun. Cei mai harnici s-au pus pe făcut omuleţi de zăpadă din cremă de brânză şi pe decorat turtă dulce. Au muncit de nu şi-au văzut capul de treabă în aşteptarea lui Moş Crăciun, ademenit cu tot felul de colinde frumoase.

Graţie proiectului „Tradiţii culinare şi poveşti de Crăciun din Europa”, copiii au aflat că toate ţările membre UE serbează Crăciunul, dar fiecare în felul ei. Nemţii şi austriecii aprind câte o lumânare în fiecare duminică a lunii ce precede sărbătoarea, finlandezii nu cinează până nu hrănesc păsările, iar slovenii îşi decorează casa cu ramuri de copac şi coroane de mărăcini.

Ungurii au obiceiuul să atârne pe brad mere, iar maltezii plantează seminţe de mei în prima săptămână a Adventului. Acestea sunt lăsate fără lumină, iar mugurii cresc albi ca şi barba lui Moş Crăciun.

Cehii sparg nuci fără să le fărâmiţeze miezul ca să aibă o sănătate de fier, iar danezii aduc acasă un buştean de stejar şi plantează un brad în faţa casei. Spaniolii dansează în jurul pomului, lovindu-l cu băţul ca să cadă dulciurile, iar italienii instalează scena ieslei cu două zile înainte de Naşterea Domnului. Grecioi aleg ca simbol al Crăciunului o barcă din lemn luminată, iar francezii preferă la masa de sărbătoare scoicile, melcii şi somonul afumat.

La final, copiii au donat jucării ca să-l ajute pe Moş Crăciun să ducă daruri şi celor care nu au păpuşi şi ursuleţi.

Mai multe imagini, pe pagina de facebook a ziarului Timp Online.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.