Actualitate

Via Transilvanica: Drumul pietrelor de hotar

”Cu inima strânsă ne luăm rămas bun de la pietrele de hotar care ne-au ținut companie în ultimele luni, însă nu există zi mai potrivită pentru acest lucru: azi e ziua Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul a 44 de biserici și mănăstiri, îngropat la Putna, la mănăstirea ridicată de dânsul, de unde pornește Calea Transilvaniei. După ce au fost sculptate cu drag de către sculptorii noștri, apoi învârtite de mai multe ori, mutate și expuse la noi prin poiană pentru a fi admirate de nenumărați oameni din toate părțile lumii, ne-am obișnuit unii cu alții, parcă au făcut parte din peisajul Tășulesei. Acum le zicem rămas bun la 112 pietre din andezit, fiindcă se îndreaptă către județul Suceava să pună drumeții Via Transilvanica pe calea bună, să străjească Bucovina așa cum străjesc deja 133 km din Țara de Sus, județul Bistrița-Năsăud”, informează Asociația Tășuleasa Social:

”Pietrele de hotar vor merge la Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Sadova, Fundu Moldovei, Pojorâta, Vatra Dornei, Dorna Candreni, Poiana Negri și Poiana Stampei, pe o întindere de 136 kilometri, probabil județul cu cei mai mulți kilometri de pe Calea Transilvaniei (Poiana Stampei și Poiana Negri fiind deja împodobite cu bornele și marcajele VT).

Îndrăgitele pietre de hotar merg la drum cu ajutorul transportului de la Misgrup Srl și a șoferului Onisim, care ne-a ajutat și anul trecut, până noaptea târziu, să împărțim bornele pe localități. Porțiunea Via Transilvanica din Bucovina este făcută cu ajutorul partenerilor EGGER Group și Coca Cola HBC cărora le mulțumim frumos. Bucovina, noi ne dorim tare să ne îngrijești îndrăgitele pietre de hotar, așa cum te vor străjui ele pe tine! Cale bună, străjeri ai drumului care unește, Via Transilvanica! Pe curând și la buna revedere!”.

2 comentarii

  • Nu vreau sa fiu gica contra, dar oare pentru ce sunt bornele astea? Mai umblu si eu o data de doua ori pe an pe munti, e drept ca nu sunt un impatimit dar la ce ajuta bornele alea? Mi se pare ca se depun eforturi mari si multa energie pentru proiectul asta si in mod obiectiv vorbind, nu inteleg la ce sunt bune bornele astea…
    p.s: numa intreb, nu dati cu parul…

    • Eu cred ca ajuta la orientarea celor care o data, de doua ori pe an merg pe munte.
      p.s. asa cred eu

      Acesti strajeri (bornele din andezit) care vor trai sute de ani , marcheaza un „drum care uneste” si bine ar fi toti cei care citesc si vad aceste articole sa se uite la acele cuvinte care aduc liniste si pace si calm, intr-o lume extrem de dezbinata, cu multe ineptii si aiureli pe toate planurile . Doamne ajuta , Tasu !!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.