”Povestea merge mai departe. Dragi prieteni Via Transilvanica și dragi drumeți, luna iulie a fost una plină de acțiune, muncă multă, oameni mulți și frumoși și multe altele. Dat fiind faptul că dorim să vă ținem la curent cu povestea Via Transilvanica, vă povestim cum au decurs acele zile și ce s-a mai realizat cu ajutorul dumneavoastră și a celor care ne susțin fie prin contribuții, fie prin parcurgerea traseului.
Așadar în luna iulie au fost achiziționate pe site încă 2 pietre de hotar, au contribuit 46 de susținători și s-au adunat 3.904 lei. Pe lângă asta, am lansat traseul de 137 km în Bucovina, la Mănăstirea Putna, chiar acolo unde dorim să își înceapă fiecare drumeț, călătoria spirituală sau simpla experiență a drumeției. Încurajați de oamenii prezenți acolo, am avut parte de un eveniment reușit, frumos și chiar înălțător, care ne-a dat curaj să putem merge mai departe anul acesta, drept prin urmare am mai lansat o bucățică de traseu în județul Brașov. Cei 26 de kilometri din Brașov au fost lansați împreună cu 6 ambasadori, care au promis că vor duce vestea drumului nostru cu ei, în țările în care ei sunt acasă, pentru a promova și a face cunoscut acest drum și peste hotare. Ambele trasee au fost documentate și trecute în ghidul drumețului, care apare pe site completat în limba română, cu traseele gpx și își așteaptă și variantele traduse în limba germană și engleză. Tabăra de sculptură a avut loc tot în iulie, tinerii artiști având un spor de încă 200 pietre de hotar sculptate, fiecare în spiritul artistului cu dalta în mână.
Așadar, la începutul lunii august, am constatat cu mândrie și am sărbătorit 299 km de Via Transilvanica realizați, trasați, marcați, documentați, puși în ghidul drumețului și gata lansați! Cu mare bucurie ne apropiem de jumătatea traseului realizată, asta și după ce mai marcăm și lansăm și cei 80 km în județul Mehedinți, kilometri care ne așteaptă în toamnă să-i cunoaștem, parcurgem și amenajăm. Mulțumim din suflet pentru contribuțiile dumneavoastră, pentru susținerea sponsorilor și pentru drumeții care parcurg deja traseul marcat și cresc la număr pe zi ce trece. Cale bună!
Drumul pietrelor de hotar: 82 de pietre de hotar pleacă azi la drum de la Tășuleasa Social din Pasul Tihuța, până tocmai în județul Mehedinți la Drobeta-Turnu Severin, ca să fie puse de-a lungul Via Transilvanica. 3 artiști din Mehedinți au luat parte la tabăra de sculptură și au realizat câteva lucrări pentru județul lor. Astăzi, bornele sunt încărcate și pleacă la drum, pentru ca să le reîntâlnim mai târziu pe drumul nostru, pe care îl vom parcurge. Echipa noastră le va reîntâlni chiar în luna septembrie, atunci când vom marca și cei 82 km de traseu din județul Mehedinți și apoi îi vom lansa. Până atunci, cale bună, soldați! La bună revedere!”,
a anunțat Asociația Tășuleasa Social.
În 22 iulie a avut loc lansarea Via Transilvanica în Bucovina, iar în 26 iulie și în județul Brașov.
Via Transilvanica – ”Drumul care unește” este un proiect născut în 2018, de Centenar. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze și să documenteze un traseu de aproape 1.000 de km care va străbate România trecând de la Nord la Sud. Când va fi gata în totalitate, Via Transilvanica va porni de la Drobeta Turnu Severin (Oltenia) – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – va străbate Transilvania și toate bogățiile naturale și culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna (Bucovina), unde se odihnește Ștefan cel Mare. Traseul va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.
În Bistrița-Năsăud, traseul amenajat de 134 km trece prin comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor şi trece inclusiv prin păduri proprietate a comunei Prundu Bârgăului.
Adaugă comentariu