Actualitate

Via Transilvanica: La capătul drumului

”Am ajuns în Drobeta Turnu Severin, locul care va marca finalul drumului Via Transilvanica! Poate că suntem încă departe de 1.000 de km, sau nu suficient de aproape încât să experimentăm deja ce înseamnă finalul epic al unui drum care traversează România, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Este o călătorie de 1.000 de km, prin mii de ani de istorie ai țării noastre și prin tot ceea ce înseamnă diversitate. Este o călătorie cu mult sens, care ne-a învățat pe noi și îi va învăța și pe alții, lucruri pe care le poți afla numai luând țara la pas. O călătorie care nu este încă finalizată!

Ne imaginăm, de bună seamă, din propria experiență, că în toate zilele în care drumețul se pornește la drum, pare că singurul scop pe care îl are este mersul de dimineața și până când va pune din nou capul pe pernă. Cu toate acestea, am ajuns în Drobeta Turnu Severin, la capătul drumului Via Transilvanica, și am descoperit că ni s-a împlinit un scop. Am avut o previziune despre experiența multor oameni care vor face această călătorie dintr-un capăt în altul, o călătorie cât o mare descoperire. Totuși, mai avem de amenajat 610 km din acest traseu, kilometri care cu siguranță au și ei poveștile lor și sperăm să ajungem să îi umblăm cât de curând. Misiunea este să reușim să aducem oamenii în acest loc, pe drumul Via Transilvanica.


După câteva zile de muncă pe traseu, am ajuns în portul din Drobeta, unde a intrat regele Carol I pe pământ românesc pentru prima oară, iar finalul călătoriei noastre ne-a deschis privirea spre capul Podului lui Apolodor din Damasc, o construcție care s-a făcut în jurul anului 102 î.Hr., a luat numai 3 ani pentru a fi completă, un pod măreț care traversa Dunărea și care ulterior a fost ars pentru a opri o invazie. O încărcătură istorică, o călătorie spirituală, un sentiment măreț, asta este ceea ce am găsit la acest capăt de traseu. Via Transilvanica merge pe drumuri romane, pe drumuri folosite de habsburgi, pe drumuri pe care au umblat regi, pătrunde în toate straturile istoriei și devine astfel, o pagină, sau măcar un rând din povestea mare pe care încearcă să o spună.

Am vrea să vă povestim despre tot ceea ce am învățat din călătoria noastră prin județul Mehedinți, dar vă lăsăm să descoperiți singuri mai multe. Noi am avut o surpriză să aflăm că drumul de la Baia de Aramă la Băile Herculane a fost umblat și de către regele Mihai pe vremea când era elev, într-o excursie de studiu, iar o porțiune din Via Transilvanica se intersectează cu acest traseu. Am descoperit acest lucru de la oamenii pe care i-am întâlnit călătorind. Bucuria acestei vești a fost și mai mare datorită prezenței ambasadorului nostru Nicolae al României, care a umblat și a muncit alături de noi pentru acești kilometri.

Până următoarea dată, vă lăsăm cu niște fotografii și cu o invitație la inaugurarea acestei porțiuni de 85 de km, care va avea loc în data de 21.09, la ora 15, în Portul din Drobeta Turnu Severin! Vă mulțumim și vă așteptăm în 21 septembrie la Drobeta!”, a menționat Asociația Tășuleasa Social.

https://www.facebook.com/ViaTransilvanica/posts/529218367621124?__xts__[0]=68.ARAuAtQBJa56EinAcvr5vExyyjfr9GiX5cq4LAD1YSHiQx3RwxVbCf0KpIBPrwlUn1PBy7r_axPzmelMI1DU8EooAvpAMGj9-dC6MxlERE999AMok34qF1tQmWCp2autj6y2dDGBjrI7vhVIniNwPSAuOc2uutnK-f-1fvRUk0EaD9FNYiYnoWxIViQXpGbUh9uJl8TD6v7ICq1H8zQ3aRvJpbEL50i-bn87tcAKLcHcFmpLT5jYpMlH4n-8_W8FsxiN3AzPFzpTh5QGqShmgh8alAbUIu05CQE8NQN0clJk9o6G6D2E6cd6JLp55m_gXzUtd2p75F5PjoXUpZ_EQvk&__tn__=-R

Via Transilvanica – ”Drumul care unește” este un proiect născut în 2018, de Centenar. Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze și să documenteze un traseu de aproape 1.000 de km care va străbate România trecând de la Nord la Sud. Când va fi gata în totalitate, Via Transilvanica va porni de la Drobeta Turnu Severin (Oltenia) – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – va străbate Transilvania și toate bogățiile naturale și culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna (Bucovina), unde se odihnește Ștefan cel Mare. Traseul va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.

În Bistrița-Năsăud, traseul amenajat de 134 km trece prin comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor şi trece inclusiv prin păduri proprietate a comunei Prundu Bârgăului.

În 22 iulie a avut loc lansarea Via Transilvanica în Bucovina (137 km), iar în 26 iulie și în județul Brașov. ”La începutul lunii august, am constatat cu mândrie și am sărbătorit 299 km de Via Transilvanica realizați, trasați, marcați, documentați, puși în ghidul drumețului și gata lansați! Cu mare bucurie ne apropiem de jumătatea traseului realizată, asta și după ce mai marcăm și lansăm și cei 80 km în județul Mehedinți”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS