Recomandări Social

Via Transilvanica, premiată la Gala Muntelui 2021 pentru că este cel mai bun proiect montan al țării

”Via Transilvanica” a obținut un premiu special la Gala Muntelui 2021 pentru ”cel mai bun proiect montan al țării”. Evenimentul, ajuns la cea de-a 6-a ediție, s-a desfășurat, în acest an, fără spectatori și a fost transmis online.

Via Transilvanica este un traseu de lungă distanță realizat de Asociația Tășuleasa Social:

Ne-am propus să amenajăm un drum care pornește de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare – străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I, traseu care măsoară 1400 kilometri. În prezent, aproximativ 800 de km sunt dați în folosință acoperind județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți. 

Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au ormat comunități și au contribuit a dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau.

Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi – ca națiune. 

Acest traseu se poate parcurge pe jos, cu bicicleta sau călare, în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica furnizează date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice. Informațiile sunt cuprinse în ghidul drumețului, hărți, aplicația VT și alte informații disponibile pe site-ul www.viatransilvanica.com.

Via Transilvanica parcurge mai multe zone istorice pe care drumețul le poate descoperi pe parcurs: începând cu Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco-Romana și terminând cu Valea Cernei.

Printre ambasadorii proiectului îi amintim pe: Marcel Iureș, Andreea Esca, Principele Nicolae al României, Tibi Ușeriu, Toma Coconea, Mihaela Miroiu, Peter Maffay, Dragoș Bucurenci, Pavel Bartoș, Charlie Ottley și mulți alții, oameni care promovează Via Transilvanica și mai ales duc vorba departe în lume spre a atrage drumeți care să meargă pe jos și să cunoască frumusețile Transilvaniei și a zonelor parcurse.

Vă invităm să cunoașteți la pas frumusețea acestor locuri! Cale Bună!

Gala Muntelui le oferă, în mod simbolic, în fiecare an, un premiu, sportivilor care au reușit performanțe deosebite în sporturile montane, o parte importantă fiind dedicate alpinismului.

Gala Muntelui 2021 a oferit un premiu special și Asociației SKV, pentru 140 de ani de turism montan în România.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.