Vicepremierul Vasile Dâncu a declarat, la Beclean, că urmează schimbări importante pe care Guvernul Cioloş le va face în învăţământul liceal, una dintre cele mai importante fiind cea legată de finanţare. Se va întâmpla până la începerea noului an şcolar 2016-2017.
„Cu Guvernul, am avut o perioadă de cinci luni de pregătire de strategii, inclusiv pentru şcoală. Nu am făcut publice aceste lucruri fiindcă vrem să le punem în practică cu schimbări legislative concrete. Sper să putem continua şi anul acesta ceea ce a făcut guvernul trecut bun pentru învăţământ. Noi vom continua să facem din învăţământ şi sănătate o prioritate. O să vedeţi, dragi profesori, în următoarele luni, sper să aducem câteva modificări consistente care să sprijine şcoala românească. Este singura noastră şansă, singura investiţie pentru viitor. Norvegia are un fond de care nu are voie să se atingă, este pentru generaţiile următoare. Fondul acesta îl tot investesc prin lume, bănci, fonduri de investiţii, etc. Acum, când a căzut această afacere financiară, au stabilit că cea mai bună investiţie este în învăţământ pentru că au constatat că, degeaba iei o rată de 2% pe an, asta nu e nici pe departe de nivelul a cât îţi dă înapoi şcoala. Domnul ministru Curaj are şi viziune, încercăm să legăm învăţământul de cercetare şi să schimbăm lucrurile în ultima fază a reformei. Sper să nu mai schimbăm curricula şi să nu mai bulversăm copiii fiindcă asta nu e reformă. Sper să putem aduce mai mulţi bani pentru şcoală. O să atragem fonduri europene şi vom avea o alocare bugetară destul de consistentă pentru reconstrucţia de şcoli şi spitale”, a declarat vicepremierul la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean, şcoală reabilitată şi transformată într-un campus.
Întrebat de Timp Online la ce s-a referit concret, Vasile Dâncu a spus că Guvernul a lansat, în primă lectură, o strategie pentru dezvoltarea învăţământului profesional din România prin care încearcă să rezolve lipsa forţei de muncă calificată. „Noi am văzut că 61% dintre absolvenţii de liceu sunt absolvenţi de licee tehnologice, dar aceste liceea nu le oferă o calificare care să le permită să intre pe piaţa muncii, dar nici abilităţile necesare. Aşa că vrem să dezvoltăm învăţământul încă din toamnă şi pe baza fondurilor europene. Vom avea programe naţionale adaptate pentru fiecare zonă în funcţie de ceea ce vor zonele. Apoi, prin strategia de dezvoltare teritorială, vrem să dăm o mult mai mare libertate şcolii în a-şi hotărî profilul, curricula. Sunt foarte multe lucruri care se pot decide numai la nivel local şi oamenii ştiu cel mai bine de ce tip de profil au nevoie. Noi facem peste tot licee teoretice, dar poate că, în zona respectivă, e nevoie de o anumită specializare în funcţie de dezvoltarea industrială”, a adăugat Vasile Dâncu.
Potrivit vicepremierului, Guvernul va fi mai flexibil în ce priveşte finanţarea învăţământului din alţi bani decât cei de la buget. „Încercăm să-l convingem pe ministrul de Finanţe să facă reduceri de impozite pentru cei care investesc în şcoală, întreprinderi, investitori privaţi, încercăm să refacem acum parteneriatele public-private în zona proiectelor educative. Este loc, sunt oameni care ar finanţa învăţământul, dar nu au un cadru legislativ care să le permită să facă asta. Se lucrează la multe strategii legate şi de venituri. Vom lansa în această vară câteva strategii importante care, sper eu, încă din toamnă, vor avea efect pentru şcoală. Încercăm să ne uităm mai serios şi la învăţământul liceal care merită mai multe resurse. Asta vom încerca să facem în viitor”, a declarat Vasile Dâncu.
Vicepremierul Vasile Dâncu a inaugurat, joi seara, la Beclean, campusul Colegiului Naţional „Petru Rareş” Beclean în care s-au investit 6,5 milioane de euro.
trebuie sa-l credeti …
tot ce spune nu are legatura cu ce au spus ceilalti acum patru ani…..
de maine dupa cilos…va curge doar miere si lapte….
pentru prosti!
….norvegia va fi la piciorele noastre!!!!!