(FOTO) Vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a participat, îmbrăcat în costum popular și purtând cu clop cu pană de păun, la o paradă de amploare a portului tradițional la Năsăud, în contextul Zilei Naționale a Portului Tradițional și a Maialului elevilor năsăudeni, manifestare ajunsă la 145 de ani.
”E greu de purtat clopul. Când vii acasă nu poți să exprimi foarte bine ceea ce simți. Totdeauna vin acasă cu drag, dar prin prezența mea am vrut să arăt că noi, năsăudenii, suntem cea mai nordică și estică în același timp de latinitate, că nu ne-am pierdut costumul popular și mai ales sufletul. Vreau ca împreună cu năsăudenii să reînviem tradiția în România. Cred că este un exemplu pentru România, este și primul an în care se sărbătorește Ziua Națională a Costumului Popular și vrem să arătăm că suntem primii, că noi ne-am păstrat costumele, indiferent dacă Bucureștiul ne-a dat sau nu un zapis pentru asta, că noi suntem aceiași”, a spus Vasile Dâncu.
Parada a început în centrul Năsăudului și a avut ca punct terminus stadionul, unde a fost programat un spectacol folcloric.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII.
Grupuri numeroase din mai multe comune, dar și oficialități locale și județene, parlamentari, șefi de instituții și primari au parcurs traseul.
”Alături de bistrițeni din toate colțurile județului, am participat la una dintre cele mai frumoase sărbători. Am sărbătorit împreună cu mii de oameni Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România. Mărturisesc că nu am mai îmbrăcat costumul popular de ceva vreme, dar purtându-l, m-am simțit în primul rând om, un om între miile de oameni care și-au ales cu grijă straiele pentru această zi specială. Am văzut la Năsăud frumusețea noastră națională în cea mai pură formă a ei și m-am bucurat să văd că sufletul românesc nu a murit. Cred că zona Năsăudului merită să fie patria costumului popular, este cu adevărat o insulă de românitate care nu s-a pierdut de sute de ani. Noi ne-am născut în costume populare, după aceea ne-am stricat, îmbrăcându-ne în costume de alt fel. Aceste costume pe care le-am văzut sunt izvorâte din sufletul românesc și noi rămânem îmbrăcați în aceste costume atâta timp cât nu ne pierdem sufletul. Potrivit tradiției, clop cu pene de păun purtau ”ficiorii” necăsătoriți, iar bărbații așezați la casele lor pălării împodobite cu cusături tradiționale. În spiritul sărbătorii și a spectacolului, am purtat ambele tipuri de pălării”, a scris apoi pe Facebook Vasile Dâncu.
În luna mai se sărbătorește, prin lege adoptată de Parlamentul României, Ziua Națională a Portului Tradițional, tradiția Maialului elevilor năsăudeni, prin care s-a pus în evidenţă costumul popular din zonă, datează încă din anul 1871.
”E bine cunoscut faptul că Țara Năsăudului, cu o tradiţie a costumului popular de sute de ani recunoscută de specialiști în etnografie din ţară şi străinătate, se bucură de o bogăţie şi diversitate a portului naţional nemaiîntâlnită în alte zone istorice. Elementele sale tradiţionale, cum ar fi clopul cu păun, curelele cu mărgele, zadiile, ceptarul cu ciucuri sau năfrămile înflorate, se fac remarcate oriunde sunt purtate şi au inspirat creatori ai marilor case de modă internaţionale în realizarea unor colecții spectaculoase”, au precizat organizatorii, care și-au propus să transforme Năsăudul în ”Patria Costumului Popular”.
dar chiar nu mai vrem sa vedem aceeasi oameni. Ca si eveniment e fff frumos, dar ii tot fotografiati si le faceti reclama la politicieni. azi sunt, maine nu mai sunt !
De acord cu dumneavoastra d-le Sandu.Mult mai interesant era să vedem cel mai in vîrstă,cel mai tînăr participant,cel mai vechi,cel mai autentic costum,in schimb aveam parte de aceleasi figuri de politruci:fă Doina,badea Dincu,lelea Doris,badie Raducu,tetea prefectul s.a.m.d. Aceste figuri sinistre,in loc să pună in evidentă portul si traditia populară,mai mult schilodesc si duc in ridicol autenticul si frumosul.Am presupus,dar acum sunt convins:CAMPANIE ELECTORALA pe banii noștri.
PĂREREA MEA!
P.S. Ei asta le întrece pe toate si confirmă cele de mai sus:bildul cu badiuca Mniculae Moldovan,in pantaloni de firmă,cămașa de la ansamblu si clop din Salva.Ăsta da costum traditional ,cum ar zice moșu:
-no ăsta sigur îi un vinitic nu-i di pi la noi bgetul „
Ma intreb ce a putut raspunde consatenilor,D-l Dancu ,cand a fost intrebat de pensii ,salarii,sanatate,guvern,etc.
Banuiesc ca poporul nu si-a aratat numai paunii si zadiile ci si nevoile ca de aia sunt alegeri.
Nu i-a fost rusine?
Cele mai frumoase sunt damele de la Bistriţa îmbrăcate în portul popular cu unghiile lăcuite cu lac roz bonbon,având părul vopsit în vişiniu şi machiate cu sclipici de 10 centimetri la ochi….adevărate tradiţionaliste….iar bărbaţii puteau barem să îşi ia nişte pantaloni albi la cămaşa albă de cânepă…. nu să vină cu blugi pe ei…iar în picioare adidaşi….
gretos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nimic nou
„TEHNOCRATUL”a devenit agent electoral al PSD? Să înțelegem că treburile țării merg bine și că domnul vicepremier are suficient timp și de astfel de lucruri. Frumos, foarte frumos, să faci plimbări de-a p… pe banii noștri. Sper să vă treziți odată și să faceți din PSD un partid precum în Germania, adică de maxim 15%.
A fost o actiune MINUNATA. Demult n-am mai vazut atata bucurie pe fetele oamenilor. Si…culmea oamenii cand vedeau politicienii imbracati in port popular, sincer, ii aplaudau cu bucurie, spontan. daca PSD-istii sunt cei ce au pus umarul ca actiunea sa iasa la acest mare nivel, BRAVO lor. Ceilalti de ce n-au facut-o pana acum? De ce nu s-au imbracat si ei? Le era rusine sa-si recunoasca radacinile, apartenenta la lumea satului? In rest barfe si invidie pentru ca unii au reusit sa realizeze un lucru MINUNAT prin care sa readuca in sufletele noastre o bogatie deosebita a romanilor nasaudeni: costumul mosilor si stramosilor nostrii. BRAVO ORGANIZATORILOR ! BRAVO SUSTINATORILOR SI CELOR IMPLICATI!!!!
Ai.. bata-te norocul sa te bata ca fain iti mai sta in straie populare Nelutule! Ma uit la tine si nu-mi vine a crede ochilor.. Frumos!! Esti un om binecuvantat de Dumnezeu, pastrator ai traditiilor culturale ca manager al bibliotecii si iata a traditiilor noastre populare, alaturi de oameni care vegheaza la binele acestei patrii. Sunt emotionat! Felicitari tuturor!
Nu putem sa ne bucuram si sa uitam de partide, de politica (de altfel, am vazut de la toate partidele, Doris era langa Doina, Vlasin langa Pugna si nu au patit nimic). De ce sa nu vedem in eveniment un moment de reconciliere, de unitate (chiar daca numai aparent)? Felicitari Nasaud! Felicitari organizatorilor! Bucurati/va ca ati putut participa la un astfel de eveniment!