Actualitate

VIDEO Povestea Castelului Teleki merge mai departe. Cum decurg lucrările la Posmuș

La Castelul Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, se fac lucrări de reabilitare și restaurare printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în valoare de aproape 5 milioane de euro.

”Reabilitarea și restaurarea castelului Teleki, cu o istorie de peste 200 de ani, este în plină desfășurare! Ducem povestea Castelului din Posmuș mai departe, iar la finalul anului viitor toți cei ce vor intra pe Poarta Transilvaniei vor descoperi unul dintre cele mai frumoase locuri din județul nostru”, spune președintele CJ Radu Moldovan.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/3114924158561110

”Reabilitarea și restaurarea castelului din localitatea Posmuș, județul Bistrița-Năsăud” este un proiect realizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), care se derulează în perioada 14.11.2017– 13.09.2021. Valoarea investiției prin POR este de 21.821.585 lei, adică 4.925.865 euro. 

Ce se realizează: lucrări de consolidare – fundații, ziduri, planșee, bolți, șarpante; intervenții de eliminare a umidității, izolații orizontale și salubrizarea pereților; înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora; dezafectarea instalațiilor interioare și exterioare existente; introducerea unor instalații complete noi: electrică, de curenți slabi, sanitară, termică, apă-canal; refacerea finisajelor exterioare și interioare; înlocuirea pardoselilor existente și a suporturilor acestora; înlocuirea tâmplăriilor existente, cu unele similare din punctul de vedere al aspectului original; restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat, tencuieli; refuncționalizarea întregului ansamblu și adaptarea spațiilor la noile funcțiuni, fără a afecta caracterul de monument istoric.

Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cutral-artistică, spații muzeistice. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor. Castelul va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști.

Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche. Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare. Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane. Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.

VEZI ȘI:

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.