Actualitate

Viitorii lăcătuși mecanici din Bistrița, Lechința și Telciu au arătat că și-au ales ”un job al viitorului”

Elevi care învață la școli profesionale din Bistrița, Lechința și Telciu meseria de lăcătuș mecanic s-au întrecut, vineri, în concursul ”Lăcătușul profesionist”, competiție găzduită de atelierul școală al companiei Comelf în care firmele partenere au trimis reprezentanți în juriu.

A fost ultimul concurs din proiectul județean ”Meseria mea – un job al viitorului”, organizat de Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” din Bistrița, festivitatea de premiere urmând să aibă loc astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor.

”Noi, ca dascăli, ne străduim să-i pregătim pentru câmpul muncii, dar, la Telciu, avem o problemă. Nu există o colaborare foarte strânsă între agentul economic și școală. Noi suntem la o distanță de 25 de km de Năsăud și de Bistrița la 50 de km, iar firme de profil unde să facă practică noi nu avem. Elevii noștri se pregătesc în atelierul școală pe care l-am dotat anul trecut cu ajutorul elvețienilor. Încercăm acolo să-i pregătim practic. După ce termină școala, unii se angajează la firme din Năsăud, alții pleacă în străinătate”, a spus prof. inginer Radu Varvari de la Liceul Tehnologic Telciu.

În schimb, elevii Liceului Tehnologic ”Grigore Moisil” fac practică chiar la Comelf sub coordonarea inginerului Adrian Pușcaș.

”Din ce am constatat, copiilor din această generație le place mai mult practica decât teoria. Sunt convins că mulți dintre ei vor face ucenicie în fabrici. Dacă după aceea vor avea gânduri de plecat departe, acest lucru depinde de ei. Aici, în fabrică, munca lăcătușului e vitalăl la șasie, carcase, ei trebuind să meargă de la compunerea subansamblului”, a spus inginerul de la Comelf.

Din juriul acestui concurs au făcut parte ingineri de la Comelf, RAAL și H.P. Kaysser International, firme care susțin învățământul dual și angajează absolvenți de școli profesionale.

”Am avut și zilele porților deschise. Toți directorii s-au implicat să își promoveze oferta educațională. De aici încolo, elevii de clasa a VIII-a pot accesa site-urile școlilor ca să vadă dacă profilul pe care vor să îl urmeze îi satisface sau nu”, a spus inspectorul de tehnologii Speranța Unciu.

Inițiatoarea concursului pe meserii, ing. Marilena Bogdan, director adjunct la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistrița, a explicat că cei mai buni dintre elevii care au participat la concurs vor primi de la firmele partenere premii în bani, iar restul mențiuni pentru participare.

Mai multe despre proiect, găsiți AICI.

2 comentarii

  • Doamne fereste ,sa nu citeasca articolul asta si cel cu sudorii, copii de sefi ,de speciali si de notari…mai ales astia din urma sa nu mai aiba cui lada mamikile notaritze legalitatea in tzara asta .

    3
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.