Actualitate Economie

Vinul de Lechinţa, nelipsit de pe mesele bistriţenilor care ştiu să aprecieze calitatea. Cât costă litrul

Vinul de Lechinţa, supranumit "licoarea împăratului" fiindcă era preferatul curţii de la Viena, se bucură de acelaşi succes şi astăzi ca şi acum o sută de ani când era făcut de saşi. Bistriţenii au luat cu asalt crama din oraş ca să-şi cumpere vin 100% autohton numai bun pentru sărbătorile pascale. Îi atrage, în afară de gustul deosebit, şi preţul, acelaşi de câţiva ani.

Vinul de Lechinţa este cunoscut  drept „licoarea împăraţilor” datorită faptului ca era băutura preferată a casei imperiale din Viena.  Voicu Mălinaş, şeful cramei bistriţene, spune că aşa se numeşte Feteasca Regală, vin de o calitate excepţională care se bucură şi azi de acelaşi succes.

„Oamenii vin şi cumpără fiindcă vinul are aceeaşi calitate şi este accesibil şi ca preţ, unul accesibil fiindcă e preţ de producător, de opt lei pe litru. Lumea să ştiţi că se mai uită şi la bani. Eu zic că mai avem aceeaşi calitate a vinului ca întotdeauna. Aşa cum se ştie, calitatea depinde de fiecare an.Noi, în podgoria Lechinţa, avem vinuri dulci, demiseci şi seci. Majoritatea sunt albe fiindcă, până acum, zona nu a fost favorabilă vinurilor roşii, dar, datorită schimbărilor climatice, se va preta de acum încolo. Oamenii preferă demiseci. Cunoscătorii ar vrea vinuri roşii seci, dar, din păcate, nu avem. Zilele acestea am vândut de trei ori mai mult vin decât în alte zile, fără sărbători. Lumea vine şi cumpără şi în cantităţi mari pentru că vinul de Lechinţa e excelent pentru pasca oferită credincioşilor, la Înviere”, a spus Voicu Mălinaş.

 Lechinţa se află la aceeaşi latitudine cu Burgundia sau Piemont.  În secolele XII-XIII, localitatea a devenit celebră pentru vinul ei. Cea mai mare producţie de vin a fost obţinută la Lechinţa în 1976. Atunci, podgoria ajungea să se întindă pe 500-600 de hectare. Vinul, încărcat în 170 de vagoane de tren, a luat drumul Vienei.

Vin Lechinta 2 vin lechinta 3 Vin Lechinta 4 Vin Lechinta 5

Etichete

6 comentarii

  • Pretul e acelasi doar fiindca s-au ieftinit pastilele, colorantii si aromele din care ia nastere.
    Am sa pastizez un clasic in viata.
    Aproape toti podgorenii romani mint de ingheata apele si iti vand drept marfa „romaneasca”, „de curte”, „de casa”, „naturala” sau „culeasa cu mana mea” cele mai recente descoperiri ale viticulturii de anticipatie, dezvoltata, mai mult ca sigur, pentru a limita sporul demografic in Europa de Est.
    Nu mai vorbesc de capul tip „butelie” pe care-l duci cu greu in a doua zi ce pare nesfarsita…

  • Stimabile, faptul ca multi mint nu ne face pt toti mincinosi ! Vinul de la Crama Lechinta este extrem de bun, are o savoare deosebita si o reteta speciala ce nu implica pastilele , coloranti sau alte chimicale.Invidia insa creste multi monstri ..

  • Pe mine ma deranjeaza vinul comercializat in recipiente de plastic.
    Pet-uri de prost gust.
    Urasc plasticaraia.
    La prima vedere, din fotografii, pe nici o „sticla” nu scrie nimic.
    Sticla si scrisul de pe fundul ei este primul criteriu dupa care se alege un vin.
    Al doilea criteriu este eticheta si contra-eticheta vinului, denumirea de origine controlata si garantata, in Romania nu avem si garantata.
    Pentru consumator, asta inseamna ca vita-de-vie a fost cultivata pe o anumita suprafata, ca a fost culeasa de producator, vinificata si pusa in sticla de producator, asta semnifica DOC.
    Daca patesc ceva de la vinul asta, am o singura persoana de care sa ma iau. Dar daca unul este cultivatorul, altul vinificatorul si altul il pune in sticle, vinul a trecut prin 3 maini si eu nu mai am de cine sa ma iau in momentul in care vinul are ceva, si-atunci nu mai e DOC, e vin de masa.
    Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute
    N-au decat sa spuna producatorii ceea ce vor, acesta este marele adevar, ma refer la vinurile de masa sau pe care nu scrie nimic.
    Un DOC imi da garantia unui produs.

    • perfect….adevarat 100%….”contrafacerea” vinului se vede si din pret……pentru ca pretul apei a crescut!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.