Manifestările prilejuite de aniversarea ”Consiliul Județean Bistrița-Năsăud – 25 de ani” se încheie miercuri 19 aprilie cu un concert simfonic extraordinar la Centrul Cultural Dacia: ”Vioara lui George Enescu la Bistrița”.
Pe scenă vor urca, începând cu ora 19.00, Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica Transilvania Cluj (dirijor Romeo Râmbu) și violonistul Gabriel Croitoru.
În program: Simfonia a V-a în Do minor opus 67 de Ludwig van Beethoven, Concertul pentru vioară în Re major, op. 35, de Piotr Ilici Ceaikovski.
Vioara Guarnieri, de la Enescu la Gabriel Croitoru
Vioara Guarnieri – cunoscută şi sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare – datează din 1731 şi poartă semnătură lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor şi violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumpărat în 1898 de Ministerul Instrucţiunii Publice, condus, pe atunci, de Spiru Haret.
După moartea lui Enescu, soţia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino cât şi obiectele personale care au aparţinut maestrului, şi care pot fi văzute la muzeul de pe Calea Victoriei. Printre acestea se numără şi cele cinci instrumente cu corzi, dintre care cea mai valoroasă este vioara Guarnieri. Trei dintre cele cinci viori, au atât o valoare deosebită că instrumente de excepţie, cât şi o valoare istorică, recunoscută, şi reprezintă bunuri ale patrimoniului naţional. În chip de omagiu simbolic, toate aceste instrumente au fost donate de către soţia muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odată cu înfiinţarea muzeului „George Enescu”, în 1956.
De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri, această fiind păstrată în condiţii de siguranţă, la Bucureşti, până în anul 2008 când magnificul instrument, „Catedrala”, a revenit în circuitul concertistic, fiind dată în folosinţă violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul a avut loc în urma unui concurs al Ministerului Culturii şi Cultelor, organizat împreună cu Muzeul Naţional „George Enescu”. Organizatorii au înţeles importanța valorificării viorii Guarnieri, lăsând-o să-şi continue destinul nobil pentru care a fost proiectată.
Înainte de a fi intrat în circuitul artistic şi, implicit, în posesia lui Gabriel Croitoru, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat că instrumentul nu şi-a pierdut niciuna din calităţile iniţiale. Totodată, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la două milioane de dolari.
Născut în 1966, Gabriel Croitoru este absolvent al Liceului de Muzică „George Enescu” din Capitală (1983), licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (1987) şi doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (2006). Talentul şi pregătirea profesională de excepţie i-au făcut posibilă participarea la numeroase competiţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. A avut peste 1.000 de apariţii în concert, pe scenele tuturor filarmonicilor din România şi în întreaga lume.
Intrarea este libera? Sau libera pt …. E Saptamana Mare si nu mai zic nimic.
Am aflat acum cateva minute ca la concert se poate intra numai pe baza de invitatii!!!!! Nu intelegem de ce s-au mai pus afisele in oras! Ca sa aflam ca de 25 de ani tinem in spate CJ, indiferent de cine l-a condus??? Cu siguranta majoritatea invitatilor stie cine este Gabriel Croitoru si ce interpreteaza…