Marea remodelare – The Big Reshape
Prin anul 2003 la Club SanGym (Cristina & Florin Sângeorzan) începeam, ceea ce avea să devină, lupta prin sport, pentru îmbunăţătirea vieţii persoanelor care eşuau din punct de vedere al kilogramelor în plus. Cu prima clientă atunci (A.M), în regim „personal trainer”(2003) cu obezitate gr. II, am obţinut rezultate remarcabile, fără exagerare, pot spune de model, care s-au menţinut chiar şi în prezent, ultima dată când am văzut-o anul trecut (2013), fiind super ok, sănătoasă şi cu poftă de viaţă.
În 2007, având la bază pregătirea şi experienţa acumulată până atunci, demaram un proiect, de această dată unul de grup, tot în cadrul clubului mai sus amintit unde de asemenea rezultatele celor care au avut o frecvenţă adecvată au fost apreciabile. În 2008 deveneam cadru didactic universitar (UBB-FEFS) iar în anul 2010, am demarat un proiect pe care l-am dorit a fi ceva mai mult, mai complex şi mai de lunga durată, cu tiltul ”Dă calitate vieţii practicând sportul recreativ” (https://www.youtube.com/watch?v=s0XqzE7dC0w), şi iată că în timp acesta a luat o anvergură benefică, dezvoltându-se semnificativ prin activităţile derulate cu o frecvenţă de două şi chiar trei ori, pe an.
Fiecare editie, fiecare acţiune sportivă de acest gen, a avut şi are o orientare cu caracter social iar împreună cu participanţii, cu persoanele care mi-au fost alături, cu partenerii şi colaboratorii mei din fiecare eveniment, am reuşit să obţinem de fiecare dată, un rezultat bun, plus de sănătate, de bucurie, de speranţă de viaţă mai bună în ceea ce priveşte adaptarea relaţiei noastre motrice şi psihice la mediul în care ne derulăm viaţa.
Înainte de a apărea mijloacele de locomoţie atât de performante şi fără de care nu ne descurcăm acum, fiinţa umană se deplasa mai mult pe jos, lucra fizic şi mânca sănătos raportat şi adecvat la munca fizică. Odată cu această evoluţie a tehnicii, s-a câştigat pe de o parte, dar s-au pierdut pe de altă parte, anumite elemente importante, atât de necesare pentru ameliorarea calităţii vieţii, aspect reflectat prin caracterul acestora sanogenezic. Sedentarismul este un efect, fiind confundat de cele mai multe ori cu o zonă de confort care în realitate este o dimensiune falsă, aceasta dezechilbrând funcţiile organismului care iată, a creat noi provocări pentru societatea de azi, la nivel mondial.
În octombrie anul trecut, în cadrul proiectului mai sus amintit am lansat programul „The Big Reshape for Pairs”alături de Hotel Metropolis 5*, program complex, pilot, care tocmai s-a încheiat în aceste zile, urmând ca din februarie să dăm un nou start. Deşi toată lumea a asociat acest program cu unul pentru slăbit, acesta s-a vrut a fi ceva mai mult, diminuarea nr. de kg totale fiind doar un efect.
Mi-am propus ca această ediţie să fie una de mare remodelare atât la nivel somatic, cât şi mental. Şi ca să se înţeleagă mai bine, voi da ca exemplu rezultatele uneia dintre persoanele (54 de ani) care dacă a dat din greutate (kg totale) „doar”, 200 de grame, a topit în schimb 13 cm din talie, şi vă reţin din nou atenţia, a ars 5,4 kg de grăsime (ţesut adipos). „Este fantastic” a menţionat şi persoana în cauză care acum se simte de altfel minunat şi care nu are numai cuvinte de apreciere pentru ceea ce s-a întâmplat, ba chiar invită pe toţi cei care au probleme şi indiferent de vârstă, să participe. Trebuie precizat că persoana are 54 de ani. Despre acest aspect aş vrea sa se spună şi să se înţeleagă când spunem „Big Reshape” şi nu despre „un concurs de slăbit”. Da, este adevărat că toată lumea cu un plus de kg îşi doreşte „să slăbească” şi este adevărat că în acest program s-a slăbit şi peste 20 de kg în trei luni, dar acest progam este mai mult, iar abordarea holistică este o caracteristică fundamentală.
Imaginaţi-vă dacă la 200 de grame s-au obţinut astfel de rezultate, persoanele care au ars 5 kg, 15 sau 20 de kg, cum se simt, cum arată, cum s-au modelat, şi câţi ani si-au „dat” în plus vieţii, sau câtă viaţă vor da acestor ani, prin decizia lor. Astăzi suntem suma acţiunilor de până în acest moment când citeşti acest articol.
Sportul activează viaţa, te scoate din acea zona „falsă” de confort şi te ajută să simţi lucrurile mai altfel, mai intens, mai plăcut şi mai eficient, te ajută să înveţi să te menţii sănătos, dacă lucrezi cu specialişti, te îndrumă să înveţi să te relaxezi optim şi în raport cu viaţa iar acest lucru este minunat.
Cu emoţii aşadar, cu entuziasm şi încrezători, participanţii la programul de remodelare corporală au finalizat în aceste zile programul pilot „The Big Reshape for Pairs”, program special conceput cu mijloace operaţionale motrice specifice gimnasticii, iar cele pentru suflet, conceput de colaboratori minunaţi ai acestui program, psiholog Daniela Macarie şi Daniel Dragne, profesionişti de altfel, cuvânt care-i defineşte, şi care prin şedinţele de consiliere psiho pe care le-au realizat cu participanţii, au ajustat acele zone din mental care de cele mai multe ori sunt cauza principală a tuturor atitudinilor vicioase cu efecte în dimensiunea „bio-psiho-socio”. Toate acestea, repet, au fost şi sunt special adaptate pentru acest program, pentru participanţi, în vederea echilibrării somatofuncţionale, dar şi psihice.
Chiar dacă toată lumea, inclusiv participanţii, au ales acest program pentru că au vrut să slăbească, obiectivele au fost multiple dintre care amintim: accelerarea metabolismului bazal, ajustarea IMC-ului într-o categorie raportată sanătăţii optime, diminuarea indicelui de ţesut adipos făra pierderea masei musculare, ci din contră, tonifierea acesteia, diminuarea numărului de cm în ceea ce priveşte perimetrul taliei şi, nu în ultim rând, ca efect, a fost şi diminuarea numărului de kg totale care a fost calculat şi stabilit fiecărei persoane în parte prin măsurători kinantropometrice, aspect important pentru reuşita participanţilor, dar mai mult, pentru a nu râmâne cu surplus de piele şi pentru a nu declanşa perturbari şi dezechilibre funcţionale.
În acest sens, toţi participanţii au fost şi sunt câştigători! Unii, ce e drept, au avut rezultate mai vizibile, dar toţi au avut rezultate, mai ales cei care s-au pliat pe cerinţe (frecvenţa la antrenamente – formulă raportată la anumite zile din săptămână, frecvenţa la şedinţele de consilere psihologică, sarcinile individuale şi cele pe perechi ş.a.).
Dintre toate măsurătorile care vor apărea într-o lucrare de cercetare ştiintifică, vom evidenţia doar câteva şi anume: kg de ţesut adipos topit, cm din talie şi kg totale:
Nume prenume / Grăsime kg „topite” / talie cm „topiţi” / kg totale „arse”: Şular Claudiu 22.4 / 11 / 21.5; Cămăraş Tiberiu 18.4 / 15 / 10; Babiuc Marcela 6.68 / 12 / 6.2; Toderel Lucia 14.11 / 20 / 12.5; Irimie Elena 9.2 / 16 / 4.8; Kerecheş Mihaela 9.53 /16 / 5.7; Sângeorzan Alina 7.86 / 9 / 2.4; Ilyeş Andreea 15.09 / 12 / 2.1; Adina Arjoca 5.44 / 13 / 0.2; Iakab Evelin 12.43/ 20 / 5.7; Lungu Alexandra 3.77 / 5 / 3.1; Cioncan Valentin 3.98 / 5 / 3.
O scurtă analiză faţă de momentul iniţial putem constata, în ceea ce priveşte “kg totale”, că s-a pornit de la o tonă şi 87 de kilograme şi s-au “ars” în trei luni 77,2 de kg privind kg de ţesut adipos, iniţial s-a pornit cu 460 de kilograme de ţesut adipos şi s-au “ars” în aceste trei luni un număr de 128,89 kg, iar în ceea ce priveşte talia, dacă iniţial au fost 12 m şi 85 de cm, s-a “topit” 1 metru şi 54 cm rezultatele fiind remarcabile şi foarte vizibile în pozele “before & after”, dar mai ales în garderoba participanţilor.
Toate aceste rezultate ne (re)confirmă, în fiecare proiect de altfel de acest gen, că eficienţa sistemelor operaţionale aplicate ţin de ajustarea parametrilor efortului într-un mod particularizat şi care trebuie precizat, ca mijloace, aparţin gimnasticii de bază în mod special, dar şi atletismului şi care e bine de ştiut de către publicul larg, sunt baza tuturor activităţilor sau programelor fizice în lume, indiferent de denumirea acestora, iar specialiştii domeniului stiu acest lucru, apreciază, dar mai mult “jonglează” cu acestea în mod favorabil scopului nobil al domeniului Educaţiei Fizice şi Sportului sub care se regăsesc.
Trebuie precizat că exerciţiile au fost adaptate pentru persoanele care au probleme metabolice cauzate de sedentarism, dar care au avut avizul medicului şi care prin participarea la program au dorit să-şi acorde o nouă şansă privind creşterea speranţei mediei de viaţă şi o contribuţie substanţială în vederea ameliorării calităţii vietii. Pachetul a avut şi are si pe viitor ca ingrediente de bază, antrenamente CardioGym special concepute, consiliere psihologică, consultanţă fitness, alimentaţie normală, altfel spus, fără „prafuri” sau alt gen de miraculoase pastile, iar în ceea ce priveşte alimentaţia s-a plecat de la principiul că trebuie să învăţăm să ne hrănim, nu doar să mâncăm.
Într-o competiţie desigur este un singur câştigător în acest program însă toţi participanţii au avut de câştigat. Bineînţeles au fost persoane care s-au evidenţiat, iar una dintre aceste persoane este prof. Claudiu Şular cu rezultate remarcabile. Acest om minunat, calculat, un bun profesor şi un bun manager în acelaşi timp este şi director al Liceului de Muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa, a confirmat talentul managementului voinţei, gândului, timpului şi dorinţelor raportate la obiective. Dacă în urmă cu trei luni, el se încadra în categoria obezitate gradul I, în prima lună a „promovat” la categoria supraponderal, iar acum, la final, a ajuns în categoria „greutate normală”. Este admirabil pentru rezultatele obţinute, iar caracterul acestui profesor, model printre colegi, dar şi printre elevi, sunt convins, va fi mult timp scris pe paginile care vor evidenţia succesele care îl aşteaptă. Felicitări, Claudiu!
Îmi îndrept atenţia spre o altă persoană cu rezultate deosebite, o persoană din sistemul medical care la început nu ştia cum să-şi modifice turele de lucru pentru a putea face prezenţa la ore. Toderel Lucia, despre această minunată persoana este vorba, a reuşit să treacă peste toate obstacolele. Felicitări, Luci!
Babiuc Marcela, o persoană senzitivă care s-a confruntat înainte de programul Big Reshape cu diete repetate care au generat şi efectul „yo-yo” a reuşit totuşi să se echilibreze în cele din urmă, obţinând o modelare a taliei de invidiat. Felicitări, Marcela!
Cămăraş Tiberiu un om cu inima deschisă, de asemenea plin de viaţă, un foarte bun profesor, admirat şi iubit de colegi, dar şi de elevii lui, pentru dăruirea acestuia, ca dascăl, pentru exemplul pe care îl dă şi pentru dorinţa de a cultiva educaţia într-un context atât de necesar acum, într-o situaţie actuală în care unele sisteme funcţionează atât de ineficient. „Prietene” cum îi place lui să-mi spună şi cum reciproc ne vom spune de acum înainte în adevăratul sens al cuvântului. Continuă, este admirabil ceea ce faci. Felicitări, Tibi!
Elena Irimie o altă persoană cu suflet mare care asemenea lui Marcela, Luci, dar şi cu Kerecheş Mihaela, sunt toate cu empatie şi dăruire pentru cei care au nevoie de îngrijire medicală şi cărora le oferă tot suportul de care au nevoie pentru ca aceştia să revină în cel mai scurt timp, la cei dragi, însănătoşiti şi pe picioarele lor (toate lucrează în sistemul medical – Spitalul Judeţean). Felicitări, Elena, Mihaela!
Evelin, Alexandra, Valentin, Andreea, Adina, sistemul bancar, cu toţii, alături de ceilalţi sunt oameni minunaţi pe care cu această ocazie îi felicit cu toată admiraţia şi cu îndemnul „Startul s-a dat, acum trebuie să mergeţi mai departe, într-un tempo adecvat timpului în care trăim având ca target sănătatea!”
Bineînţeles că aceste programe nu ar fi complete fără o echipă competentă, iar acest lucru în acest an l-am realizat, cum aminteam şi mai sus, împreună cu psiholog Daniela Macarie care prin specializarea pe care o are, dar mai mult, prin experienţa vieţii acesteia, a susţinut şedinte de consiliere pentru grup, special adaptate programului şi care ne spune că „modul în care te hrăneşti şi felul cum gândeşti este extrem de revelator. Cred că aţi auzit tot mai des vorbindu-se despre somatizare (modul în care corpul uman răspunde la „suflet şi minte”). Cei mai mulţi dintre oameni preferă să evite medicamentele despre care ştiu cu siguranţă că pot avea efecte secundare nedorite. Din păcate, noi nu suntem la fel de selectivi cu gândurile noastre şi nu suntem conştienţi de efectele toxice pe care le pot avea acestea pentru organismul fiecăruia dintre noi. Efectele secundare ale cultivării unor gânduri negative pot avea un impact devastator asupra sănătăţii şi bunastării noastre fizice şi psihice. Omul „funcţionează ” într-un mod echilibrat atunci când „trinitatea” (minte-suflet-corp) este în echilibru.
În cadrul programului de remodelare corporală, un rol foarte important îl are terapia psihologică. Grupul de participanţi la programul „The Big Reshape for Pairs” a privit cu seriozitate importanţa psihoterapiei, participând cu deosebit interes la activităţile terapiei psihologice. Aici au „făcut cunoştinţă” cu emoţiile lor, cu blocajele lor, cu acele cauze emoţionale care au dus la „protecţia corpului” prin acumulare de ţesut adipos. Au învăţat metode de relaxare şi de „accesare” a sinelui interior, metode de conştientizare a emoţiilor, gândurilor şi acţiunilor care duc la mâncatul compulsiv şi/sau un stil de viaţă inadecvat. Începând cu prima zi de desfăşurare a programului, au găsit motivaţia de a păşi pe drumul vindecării interioare prin schimbarea gândurilor, prin schimbarea atitudinilor faţă de viaţă! Schimbările cu adevărat eficiente sunt realizate în interiorul nostru, iar rezultatele sunt uimitoare şi de lungă durată. Atitudinea are nevoie de “ajustări”! Pe bună dreptate, se spune că frumuseţea vine din interior. Remodelarea sufletească merge mână în mână cu remodelarea corporală. Rezultatul? Priviţi-i pe ambiţioşii noştri participanţi şi veţi sesiza schimbarea!” Mulţumim, Daniela!
Tot în cadrul echipei este şi antrenorul Sorin Dragotă , actual student masterand în specializarea “antrenament şi performanţă motrică” în cadrul UBB- FEFS, o adevărată provocare spun eu, pentru mulţi specialişti, sau mai puţin “specialişti”, din domeniul privat, “calificaţi” sau mai puţin calificaţi.
De asemenea, fără doar şi poate, şi nu în ultim rând, mediul ambiental oferit de Hotel Metropolis 5* instituţie care şi-a îndreptat atenţia spre aceste activităţi, ne-a acordat sprijinul punând la dispoziţie sălile de sport şi saloanele echipate performant şi adecvat pentru activităţile sportive, seminariile şi şedinţele de consiliere psihologică, consultanţă fitness şi evaluări kinatrompometrice şi care toate au făcut parte din conţinutul acestui program.
E drept că ne dorim să fie implicate în acest gen de programe cât mai multe persoane, iar ca suport financiar ar fi apreciabil să fie implicate chiar şi instituţiile publice administrative care îşi pot îndrepta atenţia, spun eu, şi spre acest proiect unde costurile sunt considerabile, chiar mari pentru multe persoane mai ales din sistemul bugetar, costuri care de cele mai multe ori, ca să nu spun că de fiecare dată, sunt suportate de echipă şi cei implicaţi.
Ar fi un gest social, o contribuţie la starea de bine a comunităţii care s-ar reflecta în cele din urmă la prosperitatea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acesteia, dar mai mult, care s-ar reflecta în diminuarea altor costuri mult mai mari care ţin de susţinerea unor tratamente şi “reparări” uneori când e prea târziu.
“Big Reshape” poate fi şi proiectul tău alături de noi. Fii şi tu parte din el, singura condiţie este să alegi între a fi participant sau partener. Indiferent de alegere, dă o veste pe https://www.facebook.com/virgil.rus. Eşti binevenită/ binevenit!
Prof. Virgil R. Rus, doctor în Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului
Multumim Virgil si Sorin, Multumim Daniela si Daniel, multumim Metropolis… felicitari tuturor colegilor participanti… un program minunat, o lectie de viata si pentru o noua viata!