Actualitate

Virozele, pneumonia şi gripa afectează tot mai mulţi bistriţeni. Sfaturile unui medic de familie

Peste 4000 de persoane din judeţ au fost diagnosticate cu infecţii ale căilor respiratorii acute, pneumonii şi gripă, dintre acestea peste o sută fiind internate în spital întrucât boala a luat forme grave, arată Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Potrivit specialiştilor, virozele au afectat 3599 de persoane, cele mai multe – 910 – cu vârste între 15 şi 49 de ani. Nici bebeluşii nu au scăpat de boală, 269 de copii care nu au împlinit un an au ajuns la medicii de familie cu infecţii acute ale căilor respiratorii, iar şapte au fost internaţi în spital.

Pneumonia a afectat 417 persoane, cele mai multe din grupa de vârstă 15-49 de ani – 119 şi peste 65 de ani – 96. Dintre bolnavi, 63 au fost internaţi.

În perioada 5-11 februarie, gripă au făcut 10 persoane: cinci din categoria 15-49 de ani, două din categoria 50-64 de ani şi trei persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani.

Medicul de familie Dana Petrişor a scris, pe pagina sa de Facebook, următoarele: „Pentru că la cabinet au început să se prezinte tot mai multe persoane bolnave cu forme urâte de viroze respiratorii și chiar cu gripă , vă rog să citiți câteva sfaturi pentru a evita îmbolnăvirea:

  • îndepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută
  • evitați spațiile aglomerate
  • nu vizitați persoanele bolnave
  • în cazul în care vizitați sau îngrijiți o persoană bolnavă de gripă este recomandat să purtați masca tot timpul cât sunteți împreună în aceeași cameră.
  • aerisiți zilnic camera în care dormiți sau spațiul în care lucrați. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade C și igienizarea corespunzătoare a spațiilor și suprafețelor este esențială.
  • respectați regulile individuale și generale de igienă: spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun (spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 secunde, mâinile se spălă atât pe partea anterioară, cât și posterioară și se clătesc cu apă din abundență, apoi se ususcă cu prosoape de hârtie sau aer cald).
  • dacă nu sunteți în apropierea apei, folosiți un agent de curățare pe bază de alcool. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă și săpun este mult mai eficientă
  • încercați să nu atingeți cu mâna ochii, nasul sau gura. Microbii se răspândesc frecvent în acest fel
  • este important ca persoanele care tușesc sau strănută să-și acopere gura şi nasul cu o batistă de unică întrebuințare, batistă care se aruncă după utilizare
  • persoanele care prezintă semne ale bolii (fac febră, au frisoane, tușesc etc) trebuie să se prezinte la medic. Riscul de contagiozitate este maxim la debutul bolii
  • omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade Celsius). Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut pe care le va arunca după utilizare
  • menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate
  • utilizarea măștii de către persoanele bolnave pentru a-i proteja pe contacţii direcți. În cazul în care o persoană tușește sau strănută, este recomandat să folosescă o masca de protecție pentru a reduce riscul de infectare în rândul apropiaților. Masca este foarte utilă în următoarele situații: când bolnavul se află în contact apropiat cu persoane sănătoase, în mijloacele de transport, când merge la spital.
  • duceți un stil de viață sănătos. Se recomandă o alimentație echilibrată, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

2 comentarii

  • mda, pâna acuma au murit câteva zeci da’ nu-i problema, nici vorba de epidemie sau de o stare de urgenta nationala.
    aia probabil erau cetateni ai statului paralel si si-au meritat soarta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.