ACTUALIZARE Duminică 29 octombrie, ora 21.30 – În ultimele ore, au fost înregistrate precipitaţii predominat sub forma de ninsoare, în general moderate cantitativ, precum și vânt intens. În zonele montane a nins şi s-a depus strat de zăpadă.
Zona în care s-a intevenit mai intens, din punctul de vedere al fluidizării căilor de transport rutier, a fost Pasul Tihuţa. În această zonă se acţionează constant cu 5 utilaje care folosesc material antiderapant, activitatea fiind îngreunată de viscolul din zonă. În intervalul orar 20:00- 21:00 circulația a fost blocată total, aproximativ 15 minute, ulterior s-a circulat pe un singur sens. În momentul de față se circulă pe ambele sensuri, în condiții de iarnă, iar echipajele de poliție prezente la fața locului au restricționat traficul autoturismelor care nu sunt echipate corespunzător sezonului rece.
Jandarmii montani din Rodna au executat patrulări în Valea Măriilor unde astăzi a fost lapoviță. În zonă mai mulți brazi au fost rupți de vântul puternic și au căzut pe drum, îngreunând accesul către Pasul Rotunda.
La Piatra Fântânele, jandarmii montani au executat patrulări pe Măgura Calului, la 1.200 m altitudine, unde zăpada are aproximativ 10 cm. Mai multe autoturisme nu și-au continuat drumul deoarece nu erau dotate cu cauciucuri de iarnă. Cei în cauză au fost întrebați de jandarmi dacă pot fi sprijiniți (combustibil sau au alte probleme), dar nu a fost nevoie de intervenția oamenilor legii. Astfel de acțiuni vor fi organizate pe toata durata codului de avertizare pentru a veni în sprijinul celor care întâmpină probleme în zonă.
De asemenea, în comuna Romuli – Dealul Ștefăniței se continuă, de către echipajele SDN Bistriţa, acțiunile de patrulare și împrăștiere a materialului antiderapant la nevoie.
Din cauza vântului puternic mai mulți brazi au fost rupți si au căzut pe drum, îngreunând circulația autovehiculelor în zonele Valea Mare spre Pasul Rotunda, Valea Măriilor și între Valea Blaznei și Șanț. Pentru degajarea arborilor căzuți a intervenit personal din cadrul SVSU Șanț.
Nu au fost persoane care să fi rămas blocate pe drumurile din judeţul Bistriţa-Năsăud. În continuare, toate drumurile naţionale şi judeţene sunt deschise traficului rutier, însă se circulă în condiţii de iarnă, informează CJSU Bistrița-Năsăud.
ȘTIREA 2 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bistrița-Năsăud monitorizează situaţia operativă din teren şi alocă resursele necesare acolo unde va fi cazul. Echipajele de deszăpezire sunt pregătite cu stocurile şi utilajele necesare pentru curăţarea căilor de transport rutier, informează CJSU.
Zona în care s-a acţionat până la această oră din punct de vedere al deszăpezirii căilor de transport rutier a fost pe DN 17, Piatra Fântânele, pentru fluidizarea traficului utilizâdu-se 10 tone de material antiderapant. La fața locului sunt prezente două echipaje de poliţie care monitorizează traficul rutier, precum și personal din cadrul Postului de Jandarmi Montani.
În comuna Romuli, Dealul Ștefăniței, se intervine cu un utilaj folosindu-se 2,5 tone de material antiderapant.
Jandarmii montani Rodna se afla în patrulare. La 2 km de Valea Mare, spre Pasul Rotunda și Valea Măriilor, din cauza vântului puternic mai mulți brazi au fost rupți și au căzut pe drum, îngreunând accesul autovehiculelor. Momentan este lapoviță. În Pasul Tihuța ninge viscolit la 1.200 m, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean.
ȘTIREA 1 Având în vedere avertizarea de cod galben și portocaliu de vreme severă, s-a activat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud. Toate efectivele Ministerului Afacerilor Interne disponibile (ISU, Poliție și Jandarmerie) sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul cetățenilor, anunță CJSU.
De asemenea, s-au dispus măsuri ca împreună cu autoritățile competente (poliția rutieră, administratorii de drumuri), să se dispună închiderea drumurilor publice (acolo unde se impune), iar autoritățile locale vizate să atenționeze populația pentru a evita deplasările pe acele drumuri. În cazul în care vor exista situații în care sunt persoane blocate pe drumurile publice, mai ales în zonele înalte (muntoase), se va acționa cu maximă celeritate împreună cu autoritățile competente pentru deblocare și punerea acestora la adăpost în cel mai scurt timp.
S-a verificat starea DN 17 în zona Pasului Tihuța. În această zonă este viscol, dar se circulă în condiții bune, utilajele sunt pregătite să acționeze, s-a împrăștiat material antiderapant (sare) pentru a se evita formarea poleiului şi s-au montat 2.000 ml de parazăpezi.
Toate unitățile administrative teritoriale din județul Bistrița-Năsăud au fost avertizate că urmează o perioadă cu vreme severă, a precizat CJSU.
Duminică la prânz a început să ningă în Pasul Tihuţa. Camera web amplasată pe Hotelul Dracula a surprins primii fulgi de nea din acest sezon care cad peste muntele acoperit de ceaţă. De altfel, chiar duminică au intrat în vigoare un cod portocaliu și unul galben de vânt puternic, lapoviță, ninsoare și disconfort termic, valabile inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud.
Avertizarea meteo este valabilă până luni 30 octombrie, ora 23:00. Vântul va sufla tare, vor fi ninsori viscolite şi strat consistent de zăpadă.
Munţii Călimani sunt albi deja, potrivit unor fotografii postate pe Facebook de amatorii de drumeţii.
Duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar pe creste 100…120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza atenționarea.
În celelalte zone din judeţ este cod galben de vreme rea.
Adaugă comentariu