Un ”vizitator” neobișnuit a fost observat luni în sediul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud. Prezența lui a stârnit groaza printre angajați.
Dr. Cornelia Vlașin – șef serviciu – este cea care a fotografiat șarpele de o lungime considerabilă aflat în partea superioară a unei ferestre.
”Un vizitator neobișnuit la Arhive, un șarpe! Așteptăm salvatorii! PS: A fost preluat de jandarmi și eliberat în natură”, a scris pe Facebook Cornelia Vlașin.
”Jandarmii bistrițeni au intervenit la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud pentru a prinde un șarpe care a intrat în una dintre sălile instituției. O angajată a instituției a semnalat luni 1 iulie, în jurul orei 13.00, prezența unui șarpe în una dintre sălile situate la parterul sediului Arhivelor Naționale – sucursala Bistrița-Năsăud. Jandarmul care asigură misiunea de pază și protecție la această instituție a solicitat la fața locului intervenția unui echipaj din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil Bistrița, care a capturat șarpele. Ulterior, acesta a fost eliberat în mediul său natural, fără a prezenta niciun pericol pentru cetățeni”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean.
Fotograful de natură sălbatică Alex Varga a estimat că ar putea fi vorba despre un șarpe de alun, care nu este veninos.
Șarpele de alun (Coronella austriaca) este un șarpe neveninos din familia colubride (Colubridae) răspândit în Europa centrală, de nord și de sud-est și regiunea ponto-caspică. În România și Republica Moldova trăiește subspecia Coronella austriaca austriaca. În România se întâlnește pretutindeni unde găsește condiții bune de viață și este ocrotit prin lege.
Are o activitatea diurnă. Se mișcă relativ lent, se poate cățăra pe arbuști, pe ramurile cărora se sorește. Devine foarte agresiv când este capturat sau deranjat, se face colac și șuieră, repezindu-se să muște. Mușcătura este inofensivă. Luat în mână împroașcă o secreție rău mirositoare, eliminată de glandele anale situate la baza cozii. La finalul lunii octombrie se retrage în găuri, în locuri destul de ascunse unde intră în hibernare până în luna aprilie, când iese și devine activ.
dar oare studiul online al arborelui genealogic cat va fi disponibil?
Arhivele anuntau cu surle si trambite prin 2022 ca la anul (2023 la acea vreme) ne vom putea studia arborele genealogic online.
Suntem in 2024 si inca nimic. Ne speriem de un sarpe inofensiv!
Super -naspa !
😮💨😰
Unii au fobie de păienjeni …noi de „gândaci” cum.zicea bunicul!.
Mi se pare groaznic prezenta acestui animal târâtor, într-o instituție din BN!
Sa vezi unul cu pensie speciala….acolo e mai mare sperietura/groaza!!!!
Din ce in ce mai cool in Singapore.Vegetatie luxurianta,serpi in centrul orasului,ursi ,câini vagabonzi,zeci de mii de ciori .Urmeaza șobolani.E ca in Sigzpore dar cel de acum 100 de ani.
De fapt și de drept este o specie străină denumită științific Pantherophis guttatus și popular „red corn snake”, originară din zona de sud-est și centrală a Statelor Unite ale Americii. Cel mai probabil este scăpată sau eliberată din captivitate.
Este ilegală eliberarea acestui individ în natură conform Legii 49/2011pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor natural protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, în art. 34(2), care prevede că pentru speciile sălbatice alohtone introduse este obligatorie efectuarea unei evaluări a impactului acestei introduceri asupra speciilor de floră si faună indigene.
In articol se spune ca e șarpe de alun.Inclin sa cred ca dv aveti dreptate.
~~Specimenul a~~~ intrat într-o „casa” cu oameni. Chiar daca aș părea sadic , și „greenii” o să-mi sară în cap k planeta și echilibru s___lii in ! de natură! Consider că 💓viața unui om e mai prețioasă decât cea a unui vierme scârbos!!!!,(cei care NU subscriu la asta sa se duca in Asia la Budha/Tibet!unde sufletul Omului =cu cel al limaxului)
–
Neștiind dacă e veninos sau nu, preferăm să-l chilarreasca! As fi dat cu 3 tuburi de Spray toxic pe el, sau cu extinctorul de spuma -incendii! Sau niste moloz! Și l-aș fi îngropat! Asta e! 🙁
Și:
M-am saturat să vad COPII necăjiți mâncând din tomberoane, sau abuzați de rude, pt care nu se ‘”agită” mai nimeni, dar ne agitam sa salvam viermi !!!!😬🥺
Șarpele la șerpoica v trage ….