Recomandări Timp de gândire

Viziune sau halucinaţie

Într-o ţară fără o cultură de securitate a vorbi despre ameninţări şi riscuri este un act temerar care se sfârşeşte prin a fi înfierat cu ura proletară şi a fi catalogat ca un om care nu pricepe mersul lumii. Ne asigură ideologii de serviciu că suntem apăraţi de forţele NATO. Cu alte cuvinte, sunăm la 112 şi cerem o divizie de americani să moară pentru noi undeva pe frontieră, timp în care noi vom bea o bere în Poiana lui Iocan sau la sculăria lui Ilie.

Atunci când diplomaţii devin nervoşi şi armatele se mişcă apropiindu-se unele de altele nu e un semn prevestitor de baluri. Prepoziționări strategice la nivelul alianţei NATO şi al Federaţiei Ruse se produc zilnic sub ochii noştri. Incidente de frontieră se produc continuu şi cu o intensitate crescândă. Nu e departe momentul când nervozitatea armatelor faţă în faţă nu va mai putea fi stăpânită. Am răspuns neprofesionist provocării vicepremierului rus Rogozin. Nici măcar nu era pe lista persoanelor interzise în Spaţiul European (Decizia 2014/145/PESC a Consiliului European din data de 17 martie 2014 publicată pe www.dce.gov.ro/poli-c om/Sanctiuni_ ONU/dec_145.pdf ) şi, chiar dacă era, eliminarea lui din lista pasagerilor era de competenţa companiei de zbor. Diplomaţii noştri l-au confundat pe Rogozin cu Rogojin din Idiotul lui Dostoievski.

La flancul Baltic al NATO, în Polonia, la nivelul Cartierului General al Armatei Poloneze 90% din ofiţerii cu funcţii de conducere au demisionat sau au fost demişi. În Comandamentul Central 80% din au avut aceeaşi soartă. Per total peste 30 de generali şi 200 de colonei şi-au dat demisia. După masacrul de la Katyn este cel mai mare cutremur organizatorico-managerial în istoria instituţională a Armatei Poloniei. La flancul Mării Negre al NATO se anunţă schimbări de proporţii fără precedent prin pensionare. În termini strategici conducerea apărării la flancurile NATO pe frontiera de est a fost decapitată. Acest lucru s-a produs fără să se tragă nici măcar cu petarde.

Îngheţarea procedurilor pe linia achiziţiilor de tehnică militară în astfel de momente nu poate fi definită viziune ci un caz şcoală de halucinaţie. Fisurile între NATO şi politica de securitate europeană în acest moment sunt încă o dovadă de halucinaţie. Singurii care au viziune în acest tablou ceţos sunt americanii. Ei vin cu forţe pe frontiera de est a NATO iar noi plecăm acasă liniştiţi şi comentând că preşedintele SUA e nebun. Mai rămâne să procedăm ca armata afgană înaintea invaziei sovietice din 1979, să strângem închizătoarele de la arme într-un depozit central pentru revizie, lăsând armată fără posibilitatea de a riposta. Prea se întâmplă ca după un scenariu riguros întocmit şi inteligent pus în operă. Tot dovadă de halucinaţie este verificarea sirenelor de alarmare. Moartea nu mai vine din cer, ci din neutralizarea capacităţii decizionale şi din paralizia voinţei de a lupta.

Braţele României au devenit slute. Capul României nu mai judecă româneşte. Chiar nu mai avem un cap limpede? Anul 1940 vă spune ceva ? Generalii americani spun adesea că viziunea fără resurse este halucinaţie. Noi neavând nici viziune nici resursele în stare operaţională suntem scăpaţi, nu putem avea halucinaţii.

Col (rez.) Ioan Gaftone

27 comentarii

  • Domnule Gaftone
    Este normal să aveti acest punct de vedere, pentru că sunteți militar de profesie.
    Din punctul meu de vedere, Rusia nu este o amenintare (populatie in scadere, alcolism, speranta de viața scazută, țară mare dar cu PIB care nu il depăseste pe cel al Spaniei, populatie săracă, nivel de educatie scăzut, infrastructură precară).
    Rusia este o tară bolnavă, cu o perceptie de sine gresită, invechită. Rusia puternică există doar in amintirile nostalgicilor.
    Hai sa cheltuim banii pe invatamant (7% din PIB, sănatate 7% din PIB) si să nu ii risipim aiurea pe armament di tehnică militară. Rusia nu este o amenintare.
    Dumneavoastră fiind militar de profesie aveti altă părere, şi este normal să fie aşa.

    • adrian pana si in domeniul militar ai experienta??
      nu pot sa cred..iar reactia ta o sa fie ca am ceva cu tine ..cum sa n-am ?
      nu poti vorbi tampenii omule ..daca nu te pricepi nu umple foaia cu prostii ..da-i next la alta rubrica unde poate ai ceva de spus ..ok?
      ce logica penibila sa pui in calcul alcoolismul si populatia in scadere alaturi de +1 milion soldati activi si 2.5 rezervisti cu +70 miliarde de dolari buget dupa America si China si de departe cea mai puternica armata din Europa si locul 2 in lume?

      asta e portretul comentatorului-modest din mediul online.. canceru’ din josu’ paginii
      uluitor .. „rusia nu este o amenintare” .. cand spui asta iei in calcul anexarea Crimeei in 24 (douazecisipatru) de zile ? sau te gandesti ca vin soldatii rusi bauti si le dam cu PIB in ochi pana se retrag ?
      cum dracu’ te lansezi in discutii de genul asta total nepregatit?
      lumea-ti da dreptate ..te bucuri?
      „Domnule ADRIAN C cred ca aveti dreptate in cele afirmate despre Rusia”
      aveti pe dracu’

    • @stadt_bistritz
      Rusia este o amenintare pentru tările in care trăiesc mulţi cetăteni de etnie rusă (Ucraina, Bielorusia, Moldova, Letonia, Lituania, Kazacstan, Georgia etc.)
      Rusia nu are nici un motiv să atace Romania, Cehia, Danemarca etc. De ce ar face acest lucru?
      Nu vezi că americanii incearca sa isi vanda avioanele F16 si tehnica de luptă bagand spaima in Români?
      Intradevăr, Rusia poate ocupa orice oraş din Romania sau din Europa in max 48 de ore, (să zicem Cluj ) cu trupe de paraşutişti si avioane care aterizează pe aeroportul din Cluj, dar nu pot menține controlul orasului/aeroportului, pentru că trupele din tara respectivă si din NATO se mobilizează, îi inconjoară si îi înving, la câteva zile după ce ruşii ocupă Clujul.
      Rusii pot ocupa Constanta, venind pe calea apei, dar doar pentru cateva zile. Nu pot menține controlul asupra oraşului, pentru că In max o lună de zile, trupele române si NATO îi dau afară din țară.
      Dar cum spuneam mai inainte, Romania nu a facut parte din URSS, numarul ruşilor care trăiesc in Romania este de sub 1% din populatia țării, iar Rusia nu este interesată de un conflict cu Romania.

    • @gaita
      Cu riscul să mă repet:
      Rusia este in conflict cu țările in care etnicii ruşi sunt majoritari sau numărul lor se apropie de 30-50%.
      Romania nu face parte din aceste două categorii, aşa că stati linistiti, ruşii nu invadează România.

    • Nu stiu cine esti dumneata Adrian. C. Analiza bunului meu prieten si camarad Ion Gaftone este mai mult decat pertinenta. Dumnealui este strateg. pentru acesta trebuie sa fi un bun analist. Un analist nu ia in seama doar elemente te natura etnica asa cum incerci dumneata sa ne impui. Am convingerea ca nu ai auzit in viata dumitale de teatre de operatii, directii strategice si alte chestiuni pur militare. Nu ai studiat in viata dumitale macar un plan de operatii. Nu din ignoranta ci pentru ca nu ai putut avea acces la asemenea documente. Dar aceeasi convingere o am ca nu ai citit macar despre celebre batalii si lupte desfasurate in decursul istoriei omenirii (Gaugamela, Canae, Watrlo, Borodin, Sedan, Iasi, Marasi-Marasesti-Oituz, Kursk sau Razboiul de 6 zile). Spun aceasta, deoarece un analist cum te pretinzi ar fi facut o amnaliza amanuntita a acestor actiuni. De ce crezi oare ca Rusia a ocupat Crimeea? Ai citit vreodata macar Testementul lui Petru ce Mare? Atunci poate macar ai fi putut da un raspuns intrebarii anterioare. Nu stiu ce varsta ai si nu-ti cunosc nici macar nivelul de pregatire. Spre stiinta dumitale Bunul Meu Prieten si Coleg Ion Gaftone, a intocmit planuri de operatii, are experienta ca militar pe care dumneata nu vei avea ocazia sa o depasesti. Analizand din fata calculatorului si de pe facebook, asa cum face o intreaga generatie nu faci altceva dact sa duci in derizoriu subiectul. Domnul Gaftone s-a educat in perioada cand pentru a putea accede la o pregatire solida, indiferent de domeiul propus, trebuia sa citesti, sa stai cu picioarele in apa rece si sa vii cu solutii (cel putin 4 sau 5) pe care le supuneai deciziei colective. La final solutia optiima era avizata. Asa ca stimabile, cand vrei sa faci o analiza pertinenta, vorba Amicului dumitale, porneste aerul conditionat, elibereazate de orice idei preconcepute sau insuflate de altii, citeste, pune mana pe creion si scrie, iar atunci cand rationamentul dumitale devine imbatabil afiseaza-l pe taper.

    • Mai jos ai răspuns singur – „rușii pot ocupa orice oraș (deci eu zic că România) în 24 de ore (eu cred că pentru toată țara un pic mai mult – ex. Cehoslovacia)”. După care continui tot tu – „vin alte țări și-i bat” – Dar alte țări vin numai dacă noi am făcut tot ce ne-a stat în putință să nu ajungem în stadiul de țară ocupată, dacă avem și noi armată cu care să putem interveni în sprijinul lor, când e nevoie.

  • Nimic despre mercenari pensionați prea timpuriu, ce intră în solda politrucilor trădând jurământul militar în plină capacitate de muncă, luptă, și transfer de cunoștințe militare.
    Oare acum când avem 2% din buget putem vorbi de ”Înghețarea procedurilor pe linia achizițiilor de tehnică militară”, sau este și acesta o perdea de fum strategică domnule Col Ioan Gaftone?
    O fi România țara fără cultură de securitate, dar nu trupele trădează, acest ”privilegiu” este rezervat ofițerilor superiori.
    Cultură unei nații poate fi judecată de cei care participă la actul cultural, o pot face cetățeni liberi de un jurământ militar dar când o face un rezervist poate fi ușor asimilată tocmai în categoria ”neutralizarea capacității decizionale şi din paralizia voinței de a lupta”.
    Instigați cu ușurința unui propagandist de rutină ”Brațele României au devenit slute. Capul României nu mai judecă românește”.
    Am garanția că nu toți, militari sau rezerviști pe care țara se baza la nevoie, au halucinațiile victoriilor sovietice din Afganistan.
    Dar vă dau totuși dreptate ” Prea se întâmplă ca după un scenariu riguros întocmit şi inteligent pus în operă.” dar se pare cu mulți ce fac parte din plan se autodemască.

    • Ar fi bine sa citesti acordul incheiat in 2008 se Statul Roman pt intrarea in NATO, si o sa vezi limitele de varsta impuse in stndardele NATO pt cei care sunt sub arme si apoi sa emiti judecati de valoare intr-un domeniu care il cunosti din filme, se pare… de fapt ca la fotbal, toti sunt artisti….

  • Armata romana are un palmares impresionant pe timp de pace, in campanii agricole si constructii. Razboiul nu este pentru ea, ii aduce numai tradari si infrangeri rusinoase. Au tradat Germania de doua ori intr-un secol, in doua razboaie a avut tara ocupata de trei ori. O armata cu mai multi generali decat soldati nu are alt rost decat sa plateasca salarii unor imbecili cu grade acordate pe modelul Ontanu, Oprea etc. Stiti ce meserie are generalul Ontanu? Fierar-betonist. Asa oameni, asa armata. Cum va explicati faptul ca la pensie ii regasiti in efectiv complet la PSD?

  • Ingrijoratile d-lui Gaftone sunt in contradictie cu pozitia partidului care tocmai ce si-a demis un prim-ministru penttu ca nu a strans relatiile cu Rusia. Despre asta nu spune nimic?

  • Excelent material. Dl Gaftone observă lucrurile din perspectiva unui militar de carieră, mult mai pragmatică decât a politicienilor care iau decizii. Sunt de aceeași părere, până vin cavaleriștii americani din Ford Dobx ne mănâncă rușii cu fulgi cu tot.

  • ESTE DOVEDIT ! Căldura dă halucinaţii !
    Ce s-ar face civilii fără militari – cu viziuni care nu depăşesc perimetrul bine păzit al unei cazarme din anii 50 ?
    Ar fi lipsiţi de „analiştii politici” (a lu peşte prăjit, ar zice cei cu simţul umorului), atât de prezenţi azi în media.
    Domnul Gaftone, dacă este pensionar, înseamnă că şi-a trăit traiul, aşa că mai uşor cu sinecurile la stat şi cu învăţăturile lui neagoe …; iar despre instigările la răzbel, asta numai o minte de militar de carieră – format încă din liceul militar -le poate debita.
    Pe când un îndemn de alocare a 1% din PIB pentru lupta pentru pace cu toată lumea, şi mai ales cu vecinii ? Ca am fi mai câştigaţi.

    • Domle, omul și-a spus părerea, civilizat și cu argumente. Nu ești obligat să fii de acord, dar nu-l ataca DOAR pentru că și-a spus opinia. Mie mi se pare foarte interesantă, mai ales că eu n-am făcut legătura dintre ceea ce se întâmplă în Polonia și ceea ce se petrece zilele astea la noi, cu pensionările în masă ale ofițerilor.

  • Felicitari pentru continutul materialului ! . Este un adevar al monentului pe care il analizeaza un specialist in domeniul strategiei militare si trage un semnal de alarma pentru decidentii politici fata da masurile luate cu urmari deosebite asupra capacitatii combative a fortelor din structurile de aparare ordine publica si siguranta nationala. Trecerea masiva in rezerva, aminarea achzitiilor de tehnica militara, si provocare de nemultumiri in rindul rezervistilor militari este o problema sensibila ce trebuie analiza de decidentii politici cu responsabilitate. Decidentii politici sa aiba proiecte clare precise si la termen privind dotarea, pregatirea si conducerea fortelor din structurile de aparare ordine publica si siguranta nationala si sa nu se dezonoreze prin modificarea unor legi precum L.223 /2015

  • Astia, pensionaţi de tineri şi cu mintea hodinită, au timp să fie analişti, asociind gradul (care bate foncţia) unei competenţe absolute în toate domeniile.
    Prin urmare, ne dau lecţii, când li se ridică caşcheta.
    Durerea romanilor este că prea mulţi (toţi) vorbesc sau scriu, o parte citesc, dar mai nimeni nu lucrează ceva util pentru naţie.

  • S-a dus vremea razboaielor cu arma in mana . Exista rachete cu focos nuclear care se lanseaza de pe submarine de la 3.000 de km . Cu 4 rachete din alea lansate din Mediterana , Romania e paralizata in 4 secunde . Iti baga una la Portile de Fier , una la Cernavoda , una la Rafinaria de la Ploiesti si una la Petromidia si ramanem fara curent , fara benzina si fara motorina pentru ani de zile .

    • Claudiule, spune-le rusilor ca nu-i nevoie de patru rachete nucleare,doar una normala cu tinta Palatul Parlamentului ,in zi de sedinta comuna !
      Dupa aia pot intra linistiti in Romania ! Vor fi primiti cu flori !

  • Interesantă analiză a unui militar care și-a ,,petrecut” jumătate de viață la popota UM nu știu care. Rogojină acela a mai încercat în 2014 să ne ,,survoleze”, și atunci a fost refuzat politicos iar grohăielile din partea distinsului mujic au fost identice cu cele de acum. Nu-i de băgat în seamă personajul , clar , nu este altceva decât un Codrin Ștefănescu în varianta obieloasă. Doar nu credeți că țarul Vladimir Vladimirovici are de gând să-și pună la bătaie imperiul din cauza unui biet vătaf care umblă lela doar ca să-și umfle burdihanul cu pilmeny și spirt de sfeclă pe la ,,tovarășii și prietinii” din gulagurile satelit ale Moscovei. Un război convențional NATO – Maica Rossya ( puțin probabil ) s-ar termina extrem de urât pentru nația a cărei speranță de viață abia depășește 50 de ani iar țara întreagă nu este altceva decât un imens putregai cu 10.000 oligarhi și 200.000 000 de oameni obișnuiți care trăiesc o viață mai mult decât modestă. Și dacă s-ar ajunge la un conflict neconvențional , atunci este clar că nu va exista învins și învingător. Panimaieși? Rusia este prezentată ca o super-putere prin gigantescul și ultra-eficientul aparat de propagandă răsfirat în toate colțurile lumii. Realitatea însă, este cu totul alta. Dacă ați văzut imagini cu șandramaua aceea plutitoare și fumegândă pe nume Amiral Kuznețov ( singurul portavion rusesc operativ ) taversând Mediterana acum câteva luni, atunci puteți avea o idee despre cât de șubred a ajuns ,,Marele Urs”. Au arme nucleare, e drept. Așa ceva posedă India și Pakistan, printre alții. Se teme cineva de aceste țări?
    Domnule colonel, pace fără război nu există. Iar în fața unei agresiuni nu se răspunde cu budigăii în vine ci cu arma în mână!

  • Mai baieti, fetite ce-oti fi, cati dintre voi a-ti facut armata? nu alaturi sau la nivelul col. Gaftone dar macar sa stiti si voi ce faceti cu urechile cand va trageti cagula sau trage langa voi un tun, cum imperecheati bumbii cand imbracati completul antichimic, cu ce trupe, arme sau efecte ii paralizati pe nemernicii rusi cand vor ataca cu blindate parasutate Armata 14 – Armata 15, sustinute de atacuri in adancime cu rachete Kalibr si vizionate distructiv de bombardierele aviatiei?
    Depre perioada asa zis comunista, cand pe 10 decembrie 1989 Nicolae Ceausescu a semnat receptia ultimului sistem S300 (pe care iranienii l-au asteptat 27 de ani), perioada in care Romania era a 17-a armata a lumii iar astazi este a 42-a armata a lumii, alaturi de „plombe” din lumea a treia, pot spune doar, rusine.
    Cum se poate ca toti molaii, cei lipsiti de o minima experienta, exact cei care nu pot intelege pentru ca nu au vazut, nu au simtit si nu au inteles, chiar ei sa iasa ca gunoiul in frunte si sa-si exprime #pozitia?
    Daca va exista un conflict, probabil vor popula adaposturile pentru cresa, gradinita si scolari de sex slab.

  • chioran vasile

    Mulți sunt miopi în ce privește problemele de securitate națională și mai ales privind rolul și locul armatei în noul context geopolitic. Nici despre învățămintele istoriei nu știu prea multe dar vorbesc ca să sune din coadă. Gaftone surprinde bine pericolele și amenințările care ne pândesc și care ar trebui luate în seamă. Dacă nu vrem să credem ce semnalează un om al sistemului, care nu poate fi acuzat că nu știe ce vorbește, și care a servit de multe ori masa din gamela ostășească, alături de subordonații săi, atunci să luăm de bune cele spuse de analiștii de serviciu, care de ani de zile, pe ecranele televizoarelor și în presă fericesc poporul cu predicții care nu s-au adeverit de loc și care latră după cum îi trag de coadă stăpânii lor din umbră, băieți și fătuci gureși, de predicțiile carora lumea s-a săturat ca de pere pădurețe. Sau să-i luăm în considerare pe cei care să zicem, la 25 de ani nu pot folosi o armă să se apere pe ei , nu țara, nu pot alerga 1000 m în barem, nu pot arunca o piatră la mai mult de 10 m, nu înțeleg ce înseamnă un sistem de comandă și ce presupune acesta și altele. O armată formtă din aceștia poate fi bătută cu siguranță de un pluton de grenadieri ai lul Napoleon Bonaparte. Numai vorba e de ei.
    În județul nostru sunt mulți militari în rezervă care ar putea să poarte un dialog cu tot felul de șmecherași, atotcunoscători ai domeniului militar, să dea răspunsuri argumentate la mulți ageamii care vorbesc verzi și uscate despre armată și cadrele ei. De ce nu o fac, nu știu. Știu însă un lucru, un om care are curajul sa-și exprime liber ideile oriunde, este mai puternic decât mii de oameni care tac sau vorbesc alături de subiect.

    • Adevărul deranjează, nu-i așa? Oricum nu este un secret pentru nimeni faptul că o bună parte a ofițerimii au devenit experți în gastronomie și degustări de băuturi spirtoase…nu degeaba arată ca Gargantua și Pantagruel, majoritatea. Să fiu io prim-ministru le-aș ,,echivala” pensiile cu salariul minim pe economie, în cel mai fericit caz.

  • Astia, sub acoperirea secretului, se vaită că au dus-o cel mai greu, că aveau privaţiuni în fundul curţii cazarmei, etc.
    Munca lor era aşa de secretă de nici ei nu ştiau ce au de făcut.
    Au târâit brâul 30 de ani prin cazărmi, iar 90% din militarii pensionari n-au văzut un teatru de operaţiuni, vorbesc de războaie (cu ruşii, neapărat) din filme – că pe alea le vedeau pe cearceaf, cînd venea caravana romania film în sala de mese.
    În rest mancarea la cazan, apelul de seară, raportul companiei, inspectia, caratul tintelor , mici mizerii şi rezolvarea problemelor de carieră , la care-i împingeau nevestele din spate, pentru a nu fi depăşiţi de madam protopopescu, etc.
    Moş teacă şi de bacalbasa si Toasturi cayone de G. Brăiescu sunt prezenti şi acum în pensionărimea militară – precum caragiale în politica actuală.

  • Văd că articolul a generat două subiecte adiacente. Primul ar fi expertiza dlui Gaftone ca şi strateg şi personalitatea lui. Viziunea diferită de evaluare a pericolului unei eventual conflict militar între diferiţi comentatori.

    Expertiza dlui Gaftone.

    Dl Gaftone reprezintă la nivel simbolistic o încarnare a competenţei profesionale pentru mulţi militari formaţi în sistemul comunist, oarecum egalitar dar şi generator de personalităţi tip rusesc.
    Personaj ambiţios, dar şi supracontrolant. Omniprezent în unitatea militară în care era delegat cu funcţie de conducere ceea ce bineînţeles genera frica subordonaţilor . Amestecată cu un pic sau mai mult respect.
    Fără îndoială un om intelligent urmărind cariera militară.
    Cum altfel am puta numi performanţa de a fi capul fondator a unei familii extrem de prodigioase la nivel de activitate politică ce depăşeşte sfera localului.
    Dânsul fost consilier PSD, soţia a doua personalitate (şi la cash in) după Primarul Bistriţei. Şi ce personalitate, un fost prefect şi un actual primar i-au dorit demisia…dar nu s-a putut. Iar unul dintre băieţi e avocat şi culmea bine plasat în opoziţia oficială PNL celălalt partid de opoziţie.

    Aţi înţeles, fiecare cu cariera lui, dar sincer , stelele s-au aliniat extrem de bine la naşterea fiecăruia..ceea ce pot duce la diferite interpretări, legate de aplicarea.. P.C.R ori ba… E ca şi cu familiile întregi de la MAE, Tarom ..şi alte instituţii guvernamentale. Eu personal găsesc că nu e corect ca oamenii să fie într-o funcţie mai mult de două mandate. Eternalizarea şi familiarizarea puterii pe termen lung e o boală care omoară evoluţia.

    Acum referitor la cariera militară, zvonurile ce circulau îi atribuiau tot felul de acţiuni, de forţă sau mai puţină forţă…de inteligenţă sau mai puţină inteligenţă…cum ar fi exerciţii de culcat cu batalioane prin părţile mai puţin ‘româneşti’ ale României ante-decembriste. Trebuie însă spus, într-o ţară democratică, la standarde legale actuale ar fi echivalat cu demisia, dar în România ceauşistă.. a fost mai degrabă perceput un act patriotic în linie cu politica oficială de naţionalizare şi reconducere a conflictelor începute de la daci şi neterminate până azi..zic gurile rele.
    Se pare că unii ofiţeri de origine mai burgheză nu prea îl înghiţeau pe săteanul de la Teaca.
    E o altă poveste.
    E adevărat, că chiar cu mijloace materiale insuficiente a reuşit să păstreze o anumită disciplină şi prestanţă în unităţile pe care le comanda..dar remarc pe timp de pace au fost mai multe victime nefericite în rândul recruţilor din acele unităţi, datorate materialelor de proastă calitate, calităţii umane a recruţilor şi a tratamentului psihologic degradant din unităţi. Nu cred că s-a făcut un studiu încă de genul sindroamelor PTSD în rândul recruţilor înainte de profesionalizarea armatei, datorită stilului de instrucţie…dar limitele de demnitate umană au fost uneori şterse..sau coborâte destul de jos…dar asta era un simptom general al armatelor în toată lumea. Sinuciderile, ca urmare a epuizării fizice şi abuzurilor psihologice nu prea contau se pare. De ce o spun, pentru că am cunoscut un băiat care şi-a tras un glonte în cap, după obositoarele gărzi inumane de 3 ore etc..pe timp de iarnă. Suportul era minim şi neprofesionalizat. Da, nimeni nu vorbeşte de (non)performanţa de a pierde oameni pe timp de pace…

    Referitor la analiza propriu zisă, semnalul de alarmă…există întradevăr o intensificare a activităţilor militare. Dar asta în comentariul următor. Dacă o să fie, 🙂
    Până atunci mod lectură, On killing, David Grossman. O carte pe care liderii militari (americani) o studiază.

  • asa sunt toti. In activitate tac . Le este teama sa deschida gura pentru a nu-si pierde scaunele si functiile. Toti, dar toti, vorbesc doar arunci cand nu mai au ce pierde.

  • Desigur, arestarea unui șef al Jandarmeriei, colonel la unitate centrală, cu nume predestinat Corcodel, pentru cămătărie la nivel de grup infracțional organizat, pare halucinație.
    Ca să nu menționăm numele unor ma mulți generali, coloneli, SRI, MAPN sub urmărire penală, în ultimii două zeci de ani.
    Ar fi o eroare de a afirma toți sunt la fel.
    Dar majoritatea onestă, pare încă o minoritate tăcută.
    Hydra are încă de tentacule.
    Degeaba vorbim de securitate națională , tradiție când prezentul e încă murdărit de lăcomia unora.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.