Actualitate

Vocile străzii. Vasile Chira, student: Nu sunt de acord ca cineva cu dosar penal să fie în conducerea ţării

„Nu sunt mulţumit cu ideea că a trebuit să ieşim în stradă, nu mi-aş fi dorit să fac lucrul acesta, dar, dacă aceasta este unica soluţie în momentul de faţă, consider că trebuie făcută”, a declarat pentru Timp Online Vasile Chira (20 de ani), student la Extensia Bistriţa a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, mai precis la Facultatea de inginerie industrială, angajat totodată şi în domeniul IT.

Ce te-a scos pe tine în stradă? 

Am venit în prima zi. La ora 15.00 am fost aici, în piaţă. Consider că nu este în regulă ca cineva care are puterea în mână să profite de ea şi să uite de ceilalţi din jur. Cea mai mare problemă a fost faza privind curăţarea dosarelor. Eu nu sunt de acord ca cineva care are dosar penal să facă parte din conducerea unei ţări. Dacă asta nu s-a putut schimba, lumea a ajuns acolo cu tot cu dosare, iar acum încearcă să le cureţe, ceea ce nu mi-a convenit deloc.

Pe tine te-a afectat corupţia până la vârsta aceasta? 

În mod direct, nu, dar sunt sigur că aş fi avut mai multe oportunităţi dacă nu ar fi fost atât de multă corupţie. Şi când spun asta mă refer la faptul că multe lucruri care se pot face în ţara aceasta, încercând să le faci corect, statul, de multe ori, din cauza corupţiei îţi pune piedici.  Sunt puşi oameni nepotriviţi în anumite poziţii, lipsa de profesionalism te încurcă în dezvoltarea unor proiecte personale care ar ajuta şi lumea din jur, nu doar pe tine în mod direct, iar a doua cea mai mare problemă este legată de locurile de muncă la stat care, deşi teoretic sunt ocupate transparent, practic ajung acolo oameni puşi de alţii, de partide, de neamuri, de cunoştinţe.

Ordonanţa 13 înţelegem că va fi aborogată de Parlament. Mai sunt motive de ieşit în stradă? 

În primul rând, din câte am înţeles, OUG 13, chiar dacă se spune că va fi abrogată prin noua Ordonanţă 14, aceasta din urmă conţine câteva elemente neconstituţionale care, dacă se anulează, prin ordonanţă reintră în vigoare. Dacă o secundă este activă, este suficientă pentru curăţirea dosarelor. Când unele persoane care atât de mut tupeu şi sunt atât de nesimţite să mintă oamenii pe faţă au putut să dea o astfel de lege, ce le va opri ca peste o lună să facă acelaşi lucru?

Nu mai ai încredere în actualii guvernanţi sau în toată clasa politică? 

În toată clasa politică sunt sigur că sunt astfel de persoane cu rele intenţii, dar, în momentul de faţă, guvernarea actuală este cea mai mare problemă. Spre deosebire de ce a fost până acum, cu bune, cu rele, actualii guvernanţi nu au limite şi continuă să trateze poporul ca pe o turmă de oi.

Tu ai fost la vot? 

Da, dar nu au ieşit cei care voiam eu.

Crezi să strada ar trebui să schimbe guvernul într-o ţară democratică? 

Nu sunt mulţumit cu ideea că a trebuit să ieşim în stradă, nu mi-aş fi dorit să fac lucrul acesta, dar, dacă aceasta este unica soluţie în momentul de faţă, consider că trebuie făcută, iar în viitor, clasa politică ar trebui schimbată din temelii, în ideea ca cine ajunge acolo să nu aibă dosare, să aibă unele studii în domeniu, nu cu Geogrrafie şi Turism care nu au legătură directă cu politica şi administraţia. Sunt foarte puţine şanse, ca tânăr, să te afirmi în politică fiindcă e un grup atât de bine unit care te pune deoparte şi nu îţi dă dreptul să vorbeşti.

Ce planuri ai? 

Doresc să mă înscriu într-un partid politic, nu în ideea să ajung să conduc, ci să nu le permit să facă ceea ce vor. Mă voi înscrie într-un partid existent, indiferent care, important este să ajungem în politică noi, oamenii care realizăm că ceea ce se întâmplă nu este bine, astfel încât să îi putem opri să nu se ajungă din nou în situaţia în care strada să fie ocupată de cetăţeni. Pe plan profesional, vreau să îmi termin studiile şi apoi voi mai vedea. Nu am de gând să plec din România.

11 comentarii

  • In principiu, aveti dreptate.
    Dar chiar nu cred ca in Romania s-a iesit extraordinar de mult in strada astfel incat sa se puna problema anarhiei.
    Sa vedem ce zice si Constitutia.
    Libertatea întrunirilor ARTICOLUL 39
    Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.
    Apoi, sa vorbim la modul general. Un guvern da un OUG care pe mine ma nemultumeste. El intra in vigoare in 10 zile. Sunt constient ca nu am timpul necesar sa intru intr-un partid, sa ma fac remarcat si sa pot influenta acea OUG intr-un mod sau altul.
    Ce fac?
    Ies in strada. Pasnic, civilizat.
    Daca langa mine nu mai e nimeni sau doar 2-3 oameni, ma gandesc : asta e, in democratie mereu vor exista si 2-3 nemultumiti fiindca nu s-a inventat inca sistemul perfect. Dar cand alaturi de mine manifesta un numar important de oameni, mai multe zile la rand, in majoritatea oraselor mari si medii din Romania, probabil ca pe undeva am si eu dreptate.
    Urmatoare mutare e a guvernului, care abroga sau nu OUG-ul.
    La modul principial, lucrurile ar trebui sa se rezolve prin dezbatere si dialog. Si prin argumente. Ma intreb insa, de cand cere populatia (in ansamblul ei, as spune) niste politicieni mai spalati, mai curati, mai aplecati catre oameni? Viteza de raspuns a clasei politice e total nesatisfacatoare pentru mine si cred, pentru multi altii.
    Iata, avem 60% din electorat care nu s-a prezentat la vot. Probabil ca 10-15% nu vor vota niciodata, pana la urma cine mai stie cati suntem cu adevarat in tara.
    Dar restul?

  • Vedeti daca nu cititi tot?
    Tanarul acesta tocmai asta a spus la finalul interviului: ca va intra intr-un partid politic, pentru ca a inteles ca doar asa poate face mai mult pentru a indrepta lucrurile.
    Q.E.D.

  • Cucule pasare sura, cuc
    Iar o iei pe aratura, cuc
    Anarhie e in capul tau. Protestele au fost cauzate de minciuna celor de la putere. Au promis lapte si miere si sigur ca au fost votati, cine sa nu fie de acord cu marirea salariilor si pensiilor si reducerea impozitelor si taxelor. Cand si-au dat arama pe fata si au trecut la asaltul impotriva justitiei anticoruptie, pentru a-si salva pielea, populatia a reactionat, in mod pasnic dar ferm. Ce doreai, sa stea pasivi pana la viitoarele alegeri?

  • Inventivitatea romanilor si mesajele lor scrise au dat clasa EUROPEI. Un critic de arta a numit aceste manifestari libere o noua REVOLUTIE CULTURALA. Politica si politicienii sunt o sursa inepuizabila de satira pt. cele cateva sute de mii de romani, care au iesit in strada tratindu-i cu dispret. MUZEUL SATULUI a facut apel la protestatari sa nu isi arunce pancardele scrise, si au de gand sa infiinteze o expozitie cu ele. Este un lucru extraordinar, si face parte din istoria recenta a ROMANIEI. Din cele 26 de state care si-au trimis reporteri la fata locului, unul nu a vorbit rau de ROMANIA. Din contra, acesti tineri romani dar si de alte varste, sunt o speranta pt. EUROPA care este pe punctul de a se destrama. Nu exista nici un indiciu ca acest lucru ar porni tocmai de la cei care au manifestat pasnic doar impotriva felului in care se face politica pro hotie de la noi. FELICITARI TUTUROR !

  • daca tu ai sta intr-un camin studentesc cu inca doi colegi ….si cei doi colegi vor sa puna perdele la geam si tu nu vrei din motivele TALE ASCUNSE CA NU VREI SA DAI BANI (ai facut greseala ca vrei sa te inscrii intr-un partid si deja se vede…INTENTIA TA STARDALA!!!!!), tu ce ai face….ai pune perdele la geamuri?????
    VREU UN RASPUNS SIMPLU
    DA
    SAU NU!!!!
    (raspunsul tau il am din ce ai spus mai sus…..si este nu…ai facut iar greaseala sa spui ca ai fost la vot si nu au iesit cei cu care ai votat!!!!)
    pentru mine esti NUL
    NU AI CE CAUTA IN POLITICA
    POLITICA E CURVA SI SE ASEAMANA CU OAMENII!!!!
    SUCCES !
    fa-te platitor de taxe ca e mai…CINSTIT!!!!

  • Bai baiatule, tu chiar nu pricepi. Dece trebuie sa fiu inscris intr-un partid ca sa nu fiu deacord cu niste masuri luate de guvern sau de parlament, care nu sunt legale si care sunt date sa favorizeze un grup restrans de persoane si dece nu, sa favorizeze infractorul. Voi dece ati iesit in strada in 2012 si ati dat jos guvernul Boc, care deja scose-se tara din criza si era pe un trend ascendent. Adevarul e ca vroia Ponta sa fie Prim-Ministru si-l dorea pe Basescu plecat dela Cotroceni si sa fie Crin Antonescu Presedinte. Pe alea le consider lovituri de stat. Acum manifestatiile sunt pasnice, recunosc valabilitatea alegerilor din 11 dec., dar nu doresc acest guvern care a gesit , a mintit, a ignorat tot ce poate fi legal ca sa emita O.G-13/2017 si mai vrea ca cei doi Presedinti de camera, unu condamnat penal si altul cercetat penal sa-si dea demisia. Ce e asa de greu de priceput. Tara nu poate fi condusa de infractori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.