Actualitate

Vocile străzii. Violeta Păştean: Poate trebuia să facem lucrurile acestea mai demult şi nu am fi ajuns aici

Violeta Păştean (52 de ani), economist de profesie, a lucrat în sistemul bancar, în cel de asigurări chiar în top management, iar acum este profesor de ştiinţe economice la Prundu Bârgăului. A ieşit în stradă pentru că i se pare nedrept ca o clasă politică să ducî înapoi România cu mulţi ani şi să le fure tinerilor viitorul şi dreptul la o viaţă decentă.

Ce v-a adus pe dumneavoastră la proteste? 

În primul rând, nedreptatea care se face tuturor tinerilor din România şi tuturor oamenilor. În momentul în care la ora 23.30 a fost emisă Ordonanţa 13, primul telefon a fost către băiatul meu. I-am spus: Dragul lui mama, fă-ţi bagajele şi du-te! Băiatul meu are 29 de ani, este arhitect în Sibiu. De sărbători a fost în vizită la sora lui în Anglia. I-a plăcut foarte mult respectul pe care statul îl arată cetăţeanului, civilizaţia. A avut ocazia să meargă în mai multe ţări străine. Am călătorit împreună şi poate face comparaţie. Nu mai poţi acestor tineri care circulă liber în Europa şi văd ce se întâmplă să le spui rămâi acasă şi să spere. Ce să spere? Am avut ocazia să merg în multe ţări străine şi să văd acolo cum se pune problema şi cum atitudinea civică a cetăţeanului din acele ţări poate să determine modificări majore nu doar în societate, ci în modul în care sunt priviţi oamenii de clasa politică.

Protestaţi împotriva vreunui partid? 

Eu nu protestez împotriva unui partid, ci împotriva acelor oameni din clasa politică, indiferent de partide, care sunt corupţi şi care vor în continuare să se acopere prin legi nedrepte şi care nu ţin cont de faptul că pot să arunce înapoi în istorie o ţară, un popor, nici nu ştiu în ce an, în epoca medievală. Văd că s-a început un fel de prigoană comunistă împotriva copiilor care au fost cu părinţii la proteste, împotriva celor care au filmat cu drone, împotriva celor care au avut ideea frumoasă şi elegantă de a posta imagini laser pe un perete al unei clădiri a BRD. Deci proteste paşnice, linişte, fără violenţă. Conform Constituţiei avem dreptul să protestăm.

Ca economist părere aveţi despre povestea cu implicarea multinaţionalelor în aceste proteste?

Ştiu cum se lucrează în sistemul privat. Acolo se pune preţ pe valoare. De-asta m-a deranjat când a fost atacul asupra multinaţionalelor. Păcat că lumea nu cunoaşte mai multe din economie ca să-şi dea seama că, dacă aceste multinaţionale se supără şi pleacă, va fi o criză socială destul de mare. Chiar dacă 6,6% din companiile din România sunt multinaţionale, ele concentrează o putere economică destul de mare: oferă locuri de muncă, salarii. Până la urmă, pe ei i-am aşteptat atâta vreme ca să vină să acopere golul din economia românească. Firmele româneşti au putere economică mică, în general până în 50 de angajaţi, la primele probleme fiscale încep să dea afară din angajaţi. Avem nevoie de aceste multinaţionale care să ne ajute în dezvoltarea economică. Nu spun că este bună această polarizare economică. Nu e chiar atât de grav, dar poate că ar trebui clasa politică să se gândească să facă nişte legi pentru dezvoltarea capitalului românesc.

I-aţi spus fiului dvs. să plece, însă pentru generaţia dumneavoastră credeţi că mai există speranţă?

Sincer? Cred că depinde de fiecare dintre noi dacă mai există speranţă în România sau nu, depinde de atitudinea civică a fiecăruia. Dacă stăm indiferenţi nu rezolvăm absolut nimic. Nici să fim violenţi, să înjurăm, doar să arătăm că nu suntem de acord. Poate trebuia să facem lucrurile acestea mai demult şi nu am fi ajuns aici. Nu mi-am imaginat niciodată că, după 28 de ani – recunosc că şi atunci am fost o minirevoluţionară fiindcă îmi doream mai bine pentru copiii mei şi altă viaţă – nu mi-am imaginat că ai mei copii vor prelua această luptă şi vor ieşi şi ei în stradă. Chiar nu mi-am imaginat şi am sperat într-o Românie frumoasă.

Acum ce credeţi că se va mai întâmpla? Aveţi speranţă că se va schimba ceva? 

Băiatul meu a zis că, dacă mai există cel puţin un stop de speranţă, mai aşteaptă şi nu pleacă din ţară. Pentru asta vin şi eu.

13 comentarii

  • MULT SUCCES pentru DNA, SRI, DIICOT, PARCHETE si POLITIE in lupta lor cu infractorii si penalii in special din administratia de tip COMUNISTOID care sunt organizati in strucuri MAFIOTE, si care au facut mult rau ROMANIEI. Amenintarea vine din interior de la asemenea specimene si nu de la SOROS si RUSI. Poporul care iese pe strazi va sustine !!!

  • Mitica. Femeia asta a citit la viata ei si a invatat mai mult decat iti poți tu imagina. Tu esti un comunist fara sa iti folosești creierul, pentru ca til folosesc alti(esti piesa de schimb hahaha). Iesi si tu din tara asta sa vezi ce înseamnă sa fi civilizat…

  • Mitica , te invit si pe tine odata cu DNA-ul sa vi sa vezi cum se face o cercetare la fata locului cu acte de la trei generatii de oameni seriosi nu de HOTI. Si cei din DNA ar avea de invatat de la experienta si dovezile clare pe care le detin. Mitingurile sunt pt. DEMISIA mult asteptata a guvernului si nu am amestecat o clipa subiectele. Detin acte beton si tot ce trebuie pt. a face dovada ca administratia ticaloasa imi incalca drepturile constitutionale. Daca ai fi in locul meu, tu cum ai proceda ? Priceput ?

  • DACA AS PROTESTA AR FI IMPOTRIVA INTERGII CLASE POLITICE
    ACELEASI CUVINTE LE-AM SPUS SI EU COPILULUI CARE M-A ASCULTAT SI ACUM MA BUCUR

  • Vrem schimbare de mentalitati:
    1.munca si iar munca
    2.corectitudine in relatia stat-cetatean
    3.Promovare pe baza de competent
    4.Legi severe,drepte,aplicate nediscriminatoriu
    In caz contrar,amenint ca ma bag si eu in politica si voi fi necrutatoare cu cei care imi murdaresc tara!

  • ramâi pe spate asa cum esti acum, o sa ti-o traga mai usor dragnea & comp.
    femeia asta intervievata – asa congelata pe strada, da declaratii mai lucide si de un bun simt incredibil decât „fa doina”.
    totusi e la caldurica si nu ar avea motiv sa-i fie amortit creierul.

  • Doamne fereşte ! Cică a lucrat în „sistemul bancar, chiar in top-management”. Mi se pare că o ştiu de la Banca Agricolă de pe Odobescu, unde îndeplinea funcţia de … casieră.
    A plecat de acolo, iar după circa 1-2 ani a venit la mine în calitate de… Agent de asigurări cu diverse oferte şi poliţe de asigurare, dar am vorbit cu ea mai mult despre zodii şi zodiace.
    Acum văd că a plecat şi de acolo şi a ajuns să lucreze „la stat”-? Ca profesoară-navetistă??? Tocmai acum când Bistriţa are nevoie de oameni „de top” şi nu-i găseşte? Chiar nici un patron nu şi-a dat seama ce pierde dacă nu o angajează ? Uite aşa se pierd marile valori bistriţene. Păcat domnilor patroni. Mare păcat. De-asta merge ţara asta aşa.

  • Am impresia ca doamna si domnul Mitica sunt mai frustrati de ce anume a facut aceasta femeie la viata ei decat subiectul acestui articol…..se pare ca ciuda si gelozia pe care o aveti de ceva timp…. pe aceasta doamna a cam rabufnit pentru amandoi…..va simtit inferiori doamnei??? ca sincer nu vad alt motiv al comentariilor voastre, apropo domnu Mitica acele persoane care ies seara de seara in frig si in ploaie se numesc luptatori nu frustrati si protesteaza impotriva coruptiei, hotilor si mincinosilor care si-au batut joc de aceasta tara si o fac incontinuare sau poate pe dumneata te dezinformeaza Antena3…..acele persoane isi doresc o viata mai buna si un viitor mai bun in Romania dar infine de unde atata capacitate mentala cand pe unii va deranjeaza mai rau ce a lucrat aceasta femeie la viata ei decat pe ce sa pus accentul in acest articol.
    Deci dupa cum va scris cineva mai sus si eu va doresc acelasi lucru ,,Sa va inecati in propriul veni” ha ha ha

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.