Actualitate

Vom primi apă cu porția și la Bistrița? Cum fac unii bani pe câmpie furând cu cisterna direct din conducte

Valul de căldură se va intensifica astăzi, iar semne de ploaie sunt puține. Apa devine pe zi ce trece tot mai prețioasă, iar în unele localități din județ oamenii o primesc cu porția. Timp Online l-a întrebat pe managerul Aquabis, Ion Șandru, dacă se va ajunge la raționalizare și la Bistrița.

”La câtă apă este pe râu și la câtă se consumă, eu zic că nu avem probleme. Pe vremuri, ar fi fost o problemă fiindcă se mergea cu stația de tratare la capacitate maximă, 1300 de litri/s, acum mergem la 400 de litri/s. Bistrițenii nu trebuie să își facă griji. Este destulă apă pe râu și, mai mult decât atât, se mai poate suplimenta din lacul de acumulare de la Colibița dacă este cazul. Până acum, nivelul lacului nu a scăzut. Se turbinează două ore din 24, iar din bazinul de liniștire de la ieșirea din turbină alimentăm stația de tratare de la Bistrița Bârgăului și de acolo toată Valea Bârgăului. La Bistrița nu vor fi probleme datorită faptului că au fost dimensionate conductele pe vremea când aveam și industrie. Atunci 80-90% din apă mergea spre zona industrială, în timp ce acum merge cam 5 până în 10%, așa că nu avem probleme și nu sunt motive de îngrijorare”, a răspuns Ion Șandru.

Întrucât la finalul anului trecut Aquabis înregistra pierderi de 38% din apa captată și nefacturată, s-au format la cererea autorităților județene echipe de control pentru depistarea celor care, prin ”bypass-ul”la contor se racordează ilegal la rețea. Numai la Bistrița, Aquabis a depistat până acum 168 de persoane care nu au contracte. Este vorba de proprietari de case care au cerut aviz să se racordeze și apoi nu au mai depus actele pentru contracte sau de cei care s-au cuplat ilegal la rețea.

”Unii și-au achitat consumul, alții au dosare în instanță. Controalele merg în continuare. Avem echipe care numai cu asta se ocupă cu toate că am avea ce să le dăm de lucru pentru că ducem lipsă de personal calificat și mă refer la instalatori, dar și la șoferi pentru utilaje. Avem utilaje și nu avem oameni, au plecat în privat sau în străinătate la salarii mai mari. Din cinci buldoexcavatoare avem șoferi doar pe două, din păcate”, a spus Ion Șandru.

În ce privește zona de câmpie deficitară în privința apei, Aquabis a dat drumul la licitație și are 5 ofertanți pentru aducțiunea Bistrița-Lechința și 4 pentru distribuția pe ruta Sânmihaiu de Câmpie-Miceștii de Câmpie și Budești.

”Cam într-o lună zic eu că vom ști cine sunt câștigătorii. Sperăm că nu vom avea contestații ca să putem încheia contractele și să dăm drumul la lucrări”, a spus Ion Șandru.

Între timp, locuitorii din această zonă se confruntă cu probleme grave în ce privește apa, iar în zonă e în floare comerțul ilegal cu apă.

”Unde au apă în zona de cîmpie, aceasta nu este potabilă. Aici vorbim despre Miceștii de Câmpie. Budești și Sânmihai duc lipsă de apă. Mai apare câte o cisternă în zonă. Ar trebui să ne anunțe că vor să ia apă de la hidranți fiindcă nu e totuna să umple o cisternă dintr-o conductă de distribuție mică decât dintr-o conductă de aducțiune pentru că pot apărea probleme în ce privește furnizarea apei către consumatori și calitatea apei. Dacă este să o fim corecți este furt de apă. Dacă ar lua cu știrea noastră – cum duce Primăria Bistrița la Slătinița cu cisterna – am avea controlul și am ști ce avem de făcut. De obicei, iau de pe sate, de acolo de unde avem rețele și pleacă. Poate nici nu ne-ar deranja atât dacă ar împărți câte o găleată oamenilor, dar o vând. Sunt privați care fac lucrul acesta. Chiar directorul tehnic fusese în zonă cu probleme de serviciu pentru investiții și i-a văzut pe cetățeni cum numai nu se băteau pentru o cisternă de 2 mc de apă dusă de cineva. Nu a stat să întrebe cu cât se vindea apa din cisternă, dar sunt convins că prețul e destul de mare ”, a mai spus Ion Șandru, potrivit căruia chiar dacă sunt sesizate instituțiile statului, gen Poliția, ”nu se bagă nimeni”.

De altfel, așa s-a întâmplat și la Telciu, comună care vrea să se întoarcă acum la serviciile Aquabis.

”Au hotărât să concesioneze Aquabis mijloacele fixe care țin de domeniul public. Să vedem cum reușim să încheiem contractele. Au văzut că nu se pot descurca singuri cu partea de tratare. Când au fost probleme cu seceta, în urma unei ședințe de la Prefectură, am decis să deschidem stația de tratare să le dăm apă potabilă, am spălat filtre, decantoare ca să fie apa potabilă, și mergeam a doua zi și găseam stația închisă, iar apa curgea direct prin conducte. Problema este că, dacă nu se întreține stația, dacă nu se fac spălările la timp, debitul scade, și atunci nu mai ajunge la toată lumea și îi dau drumul pe direct. Stația trebuie exploatată după tehnologia de exploatare a unei stații. Dacă nu speli decantoarele și filtrele, scade viteza de filtrare, dar și debitul și atunci nu mai ajunge apa la toată lumea”, a spus Ion Șandru.

În acest moment, trebuie reluată procedura de încheiere a contractelor cu localnicii, cea care a dus, de altfel, la izbucnirea conflictului de la Telciu și data trecută întrucât oamenii nu au fost dispuși să plătească apa consumată.

Etichete

2 comentarii

    • Daca are fantana proprie situatia se schimba. Odata cu construirea casei cetateanul are racord si contor. Si atunci cum fura?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.