„Am depus în iunie la Camera Deputaţilor un proiect de lege, care acum este la Senat şi prin care propun introducerea obligativităţii votului. Sunt discuţii şi pro şi contra, aştept să văd ce zice Consiliul Legislativ”, a precizat Munteanu, pentru agenţia de presă Mediafax.
„De ani de zile, din ce în ce mai puţini oameni vin la vot şi decid soarta ţării 28% din electorat, în timp ce ceilalţi se declară nemulţumiţi după momentul votului. Prin votul obligatoriu s-ar responsabiliza şi clasa politică, dar şi electoratul. Propun şi sancţiuni cu amendă între 500 şi 1000 de lei”, a mai spus deputatul PSD.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat la rândul lui că, personal, ar fi „pentru” votul obligatoriu, dacă acesta ar aduce beneficii şi că poate să pună în discuţie acest subiect în comisia de cod electoral.
„Eu personal aş fi de acord cu acest vot obligatoriu, dacă el ne-ar aduce nouă beneficii. În acest moment nu pot să-mi dau seama care ar fi beneficiile. Ceea ce pot să vă spun este că pot să discut în cazul Comisiei de cod electoral, să ridic o astfel de discuţie în cadrul dezbaterilor dintre liderii grupurilor politice parlamentare sau membrii comisiei şi, dacă ea are o majoritate, cu mare plăcere, dar vă reamintesc că intrăm în anumite discuţii care sunt legate şi de prevederile constituţionale”, a spus Zgonea, citat de Mediafax.
El crede că acest lucru s-ar fi putut realiza în urmă cu 25 de ani, dar că nu s-a dorit acest lucru. „Din punctul meu de vedere, dacă vrem să fim mai mulţi prezenţi la vot şi să avem mai multă responsabilitate în cadrul Parlamentului, eu cred că se putea să facem acum 25 de ani, când n-am vrut să-l facem, eram student pe vremea respectivă”, a adăugat Zgonea.
Valeriu Zgonea a arătat că votul obligatoriu nu s-a dorit nici în urmă cu 14 ani, când el a venit în Parlament: „Nici acum 14 ani, când am venit în Parlament, n-a vrut nimeni să-l facă, dacă îmi aduc aminte atunci, parcă PD a fost cel care a boicotat modificarea Constituţiei. Domnul Blaga parcă era atunci şi cu domnul Boc în acest partid, îmi aduc aminte că parcă liderul partidului era domnul Boc, nu ştiu, întrebaţi-l pe domnul Boc de ce n-a vrut atunci, poate ne răspunde domnia sa şi, dacă nu mă înşel eu, în perioada respectivă domnul Băsescu era primarul Capitalei şi liderul opoziţiei, puteţi să-l întrebaţi şi pe domnia sa, în ultimii 10 ani a fost preşedintele statului de ce n-a vrut atunci, de ce nu vor astăzi, întrebaţi-i pe cei care pot să creeze o majoritate. Eu personal sunt pentru”, a adăugat Valeriu Zgonea.
fix-pix platesc fara sa clipesc. dar nu ma duc la vot nici mort si prajit. daca ar baga pedeapsa cu moartea poate m-asi mai ginde asi mai studia …………….dar asa…….! ma fac pe ei 1klei. dar cum am mai spus n-o sa le fac placerea de a ma vedea acolo la vot. scurt.
Oricum, si daca ma obliga, voi face doar efortul sa ma duc sa-mi anulez votul! Cu ce sunt eu vinovat ca, in aceasta tara, nu ai cu cine vota ca toti politicienii sunt o apa si-un pamant…..
ai perfecta dreptate
Votul obligatoriu nu va putea fi realizat niciodata. 1. Nu poti obliga cei 2-3 milioane de cetateni plecati din tara sa voteze. Nici armata obligatorie de prin 1992-1997 nu a reusit sa-i readuca inapoi.. 2. Nu-i poti obliga pe cei ramasi sa stea acasa sa voteze pentru ca pot fi la studii, in excursie, datasati, in delegatie, nu au acte, etc.. Nu poti ingradi miscarea populatiei in ziua votului. Numai daca nu introduci votul prin corespondenta, care e alta mincare de peste, trebuie facuta legislatia premergatoare si dupa aia introduci votul obligatoriu.. Si atunci patim ca in Olanda, se duc cu totii la vot si-l anuleaza, sau il voteaza pe Chuck Norris, sau Ali Baba.
foarte corect sa fim obligati la vot…dar, sa avem si optiune „ALTA VARIANTA” PE BILETUL DE VOT. si tot prin lege ar trebui stipulat faptul ca, acest raspuns cu „ALTA VARIANTA”, DACA ARE MAJORITATE DE VOTURI, SA IMPUNA CELOR CARE AU CANDIDAT SA PARASEASCA DEFINITIV VIATA POLITICA.
ASTEPTAM O LEGE CARE SA INTERZICA ORDONANTELE DE URGENTA !
Cel mai bun comentar care am citit in ultimi luni, se nu spun tot anul aceasta. Multumesc mult!
Votul nu este pentru cine nu ştie ce-i acela! Suntem destul de primitivi pentru a ne compara cu societăţile responsabile, civilizate. Ne vindem pentru un litru de ulei şi o conservă,halal democraţie, halal indivizi! Ce discernământ politic să ai, dacă nu ştii cum te cheamă!
Este o aberație, soarta țări nu o decide alegători ci aleși. De 25 s-au dovedit toți, fără excepție, la fel de incompetenți. Au nevoie de votanți tot așa cum au nevoie și de bani, voturile le validează nesimțirea și aroganța, iar bani niciodată ne le vor ajunge.