Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud vrea să îi atragă pe elevi spre şcolile profesionale şi tehnice. În acest sens, directorii de şcoli au fost îndemnaţi să organizeze până la sfârşitul acestei luni vizite la agenţii economici din tot judeţul pentru ca elevilor de clasa a VIII-a să le vină pofta să urmeze această formă de învăţământ.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a recomandat ca, până la sfârşitul acestei luni, să fie organizată peste tot în ţară „Săptămâna meseriilor”, o acțiune de promovare a învățământului profesional și tehnic, inclusiv a învățământului dual, în rândul elevilor prin organizarea la nivelul fiecărei unități de învățământ gimnazial a acțiunilor de prezentare în rândul elevilor de clasa a VIII-a a: modului de organizare și funcționare a învățământului dual; condițiilor în care elevii pot avea acces la învățământul profesional și tehnic (IPT) în general și la învățământul dual în special; beneficiile formării profesionale inițiale prin IPT în general și ale formării prin învățământul dual în special; oferta de școlarizare în învățământul profesional și tehnic, inclusiv în învățământul dual.
La ultima şedinţă cu directorii de şcoli, inspectorul general Camelia Tabără a spus că „2017 a fost declarat anul învăţământului profesional şi tehnic”.
Ea a anunţat că a fost încheiat un acord de parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie în dorinţa de a uni interesul şi abordarea şcolii cu interesul şi abordarea agentului economic şi de a găsi, pentru fiecare situaţie în parte, soluţiile cele mai bune.
Camelia Tabără le-a mai cerut directorilor care au învăţământ profesional şi tehnic să includă în Curriculum la Decizie Locală (CDL) ore de desen tehnic.
„Dacă există ingineri foarte buni care îşi doresc să facă şi să publice un auxiliar, niciun fel de problemă, avem disponibilitatea să susţinem financiar prin Casa Corpului Didactic orice fel de abordare. E o nevoie foarte clară exprimată prin toate formele şi la care noi întoarcem capul şi nu avem niciun fel de reacţie. E anul în care obligatoriu CDL-urile proiectate pentru anul 2017-2018 vă rugăm din suflet să conţină şi capitole de desen tehnic”, a spus inspectorul general.
În Bistriţa-Năsăud, se studiază în învăţământul tehnic atât discipline care ţin de industrie, cât şi de agricultură, silvicultură sau contabilitate.
Foto: arhivă
Off-topic: Atentie mare la ce se discuta miercuri in parlament. Si mai ales, atentie la ce pozitie va avea Doina Pana, ca tot se bate cu pumnul in piept aici cat de mult lupta dansa pentru codrul romanesc.
http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-21646599-masacrarea-ordonantei-care-opreste-taierile-ilegale-copaci-discutata-miercuri-din-nou-camera-deputatilor-trebuie-fim-atenti.htm
Ma intreb cine preda ,nu numai desen tehnic trebuie ,ci si specialitatile (prelucrarea lemnului,mecanica ) altele?