Actualitate Recomandări

Cum vrea ministrul Doina Pană să fie scos din păduri cât mai repede lemnul doborât de vânt

Ministerul Apelor şi Pădurilor lucrează la o ordonanţă prin care lemnul doborât de furtunile din vară să poată fi valorificat în regim de urgenţă, a declarat pentru Timp Online ministrul Doina Pană.

„Chiar dacă sunt doborâturi de vânt, nu e la bunul plac al oricui să intre să le exploateze. Sunt situaţii în care doborâturile s-au produs peste amenajamente unde au fost licitate şi trebuie diferenţiate ce se adaugă peste ce presupunea exploatarea respectivă. Noi am scurtat paşii şi vrem într-o ordonanţă de urgenţă care va ieşi în curând din circuit de avizare externă să ieşim din stadiile clare de achiziţie publică fiindcă pot afecta pădurile. În momentul în care rămân arborii aceia doborâţi acolo şi nu sunt adunaţi se deteriorează şi infestează şi pădurea din jur, deci apar ipidele. Suntem preocupaţi de această situaţia. Lucrurile chiar se mişcă. Am fost în Maramureş într-o zonă în care am văzut un peisaj sinistru în sensul că un versant întreg a pus la pământ în 12 minute cât a durat furtuna. Garda Forestieră de acolo, împreună cu cei de la ocoalele silvice, s-au implicat. Fiecare arbore trebuie estimat ca să se poată evalua cât mai repede ce volum de masă lemnoasă este acolo şi să o poată pune în valoare. Sunt nişte reguli clare, nu doar ale noastre, europene, internaţionale, care trebuie respectate”, a spus Doina Pană.

Reamintim că, în pădurile judeţului zac peste 120.000 de metri cubi de arbori doborâţi de vânt. Nici până acum, silvicultorii nu marcat tot lemnul, care nu poate fi scos din pădure până nu e măsurat şi evaluat de specialişti.

„Chiar avem multe doborâturi faţă de alţi ani şi aceste doborâturi se exploatează cu prioritate. Avem estimată o cantitate de peste 120.000 de mc, pusă în valoare de personalul silvic. Acest lucru înseamnă că au fost marcate lemnele respective şi evaluate. Adică personalul silvic a ajuns în zona în care se află doborâtura, a inventariat lemnul, fir cu fir, a măsurat diametrul, lungimea, dar încă nu a fost marcată întreaga cantitate fiindcă nu au avut timp fizic. Avem parcele mai ales în zone greu accesibile unde personalul silvic nu a ajuns să evalueze masa lemnoasă pentru ca asta presupune timp îndelungat. Nu e simplu să marchezi. Avem zeci de hectare doborâte integral în zona Telciu, Târlişua, la Bistriţa Bârgăului”, a declarat Daniel Pop, şeful Gărzii Forestiere Bistriţa, într-o conferinţă de presă.

Având în vedere că, din cauza doborâturilor de vânt, se va exploata anul acesta mai mult lemne decât cel estimat iniţial (de 600.000 de mc din pădurile judeţului), anul viitor proprietarii de pădure vor avea dreptul să taie mai puţin.

„Va scădea din posibilitatea de exploatare a cei 600.000 de metri cubi, se va reduce la 400.000. Vedem cât avem anul acesta din doborâturi”, a mai spus Daniel Pop.

20 comentarii

  • Doamna Pană, vă rugăm ieșiți cu noi în stradă. Arătați-ne că faza cu Liviu Dragnea în barcă a fost doar un simplu accident de parcurs. Urmați exemplul șefului dv. și deziceți-vă de Teleorman acuma până nu-i prea târziu. Doamnă Pană, cât trebuie să mai fure Liviu Dragnea ca să vă deziceți de el și să nu-l mai admirați? Ori faptul că fură mult în partidul dv. este o mare calitate?

  • Domnule Crețu, domnilor Moldovan, ieșiți cu noi în stradă, deziceți-vă de Liviu Dragnea măcar acum, în ceasul al 12-lea. Spuneți-ne că pârtia pe care i-ați deschis-o în județul BN în luna septembrie 2017 a fost un mare rateu în lupta dusă cu balaurul cel roșu, iar nu doar o josnică slugărnicie transilvană. Convingeți-ne că BN, astăzi, nu mai este condus de mafioți, așa cum declară unii prin mass-media românească, care se pretind documentați de la sursă.

  • Domnilor inspectori, domnilor directori, veniți cu noi în stradă așa cum ați ieșit când i-ați făcut campanie electorală lui Victor Viorel Ponta la Bistrița. „Trebuie să fiți văzuți printre blocuri și trebuie să fiți văzuți și în față la Kaufland”, v-a somat atunci balaurul roșu pe care unii încă îl mai slujiți. Domnilor inspectori, domnilor directori, dacă un profesor din Bistrița ar fura 21 de milioane de € din banii europeni, v-ați simți cumva concurați?

  • Dragilor, sunteți simpatici!
    Cum să se dezică Fă Doina, de Dragnea, când tocmai a promovat OUG 78/2017 de legalizare a construcțiilor prezente și viitoare pe lacul Belina? Și pe toate râurile și lacurile din țărișoară?! OUG fără dezbatere publică și în folosul baronilor și șmecherilor care au pus de construcții în albiile râurilor, mhc-uri fără număr, vile în apa lacului la Colibița, și în apele altor beline despre care încă nu am aflat noi…
    Oare cine a băgat-o pe madama asta în guvern și pentru ce merite? Întrebare retorică ? Ea este doar vîrful unor grupuri de interese care îi dau comenzi, așa că madama execută, nu? Că de aia a ajuns ministresă! Doar nu credeați că a fost promovată pe criterii de competență?! Nu? Sigur că se pricepe și doamna asta la ceva, fără doar și poate: la manipulare! La asta se pricepe, ca mai toți pesediștii. Numai că, de la un anumit moment, toate manipulările i se întorc în față! Că așa-i în manipulare! Faptul că nu se poate opri din declarații, una mai hazardată ca alta, este până la urmă în folosul nostru. Că înțelegem cât de limitată și disperată este această modestă profesoară, nu?
    Link la OUG https://lege5.ro/Gratuit/gi2dambygu3q/ordonanta-de-urgenta-nr-78-2017-pentru-modificarea-si-completarea-legii-apelor-nr-107-1996

    Florica Dura, scriitor, jurnalist și activist civic

    • Felicitari Florica! Doamna asta orice ar spune si ar face va ramane in istoria politica bistriteana ca cea mai mare sustinatoare a ordonantei 13, a lui Dragnea si slugii lui Ciordache. O rusine pentru Bistrita!

  • La Bistrita Birgaului sa rezolvat se scoate şi din pămînt dapoi ce îi doborît. Le face L cereri pe morti si le duce la banzic la fratiso.

  • Ce, v-ați speriat? A fost doar un simplu apel retoric. Nu, voi nu trebuie să ieșiți în stradă, voi trebuie să rămâneți toți prin instituțiile voastre. Voi trebuie să apărați statul mafiot, unde cine fură cel mai mult este socotit cel mai bun și unde cine nu fură nimic devine foarte periculos. Am greșit? Poate că voi nu sunteți stat mafiot, voi nu sunteți decât un stat perpendicular pe capul și pe oasele noastre. Căpușați instituțiile și spuneți-ne apoi cât sunteți de patrioți…

  • Pai ce, Dragnea l a pus sa faca partia nefunctionala sau Tase? Sa fim seriosi Dragnea l a ajutst cu omologarea ca sa nu se faca de minune, asa daca este omologata sau numai au facut cunostinta cu aceasta partie. Nu stiu care este rolul lui Tanco in aceasta poveste, a fost prezent cu toate comisiile la fata locului asa s a vehiculat.

    • Bai Chereji ma tot intreb ce tot ii dai înainte cu Tase? Ce s-a făcut partia pentru Tase? Sau a fost comandată de Tase? Tase asta pe care îl tot blamezi a făcut mai multe pentru acest oras decat tine care ai fost primar!

  • OUG 78/2017

    A dat si ea una, nu numai Ciordache! 78/2017, care a trecut aproape neobservată, că s-a strecurat special în ziua în care s-a dat ”revolutia fiscala”, adică OUG 79/2017. Ca sa înțelegeți ce afirm aici, este vorba despre anularea articolului 49 din L 107, care articol interzicea construcțiile în albiile rîurilor și în zona de protecție a lacurilor… Acum e voie la oricâte microhidrocentrale pe rîulețe și râuri si oricâte vile pe lacul Belina, dar și pe apa lacului de la Colibița! Că așa-i la PSD, se dau legi speciale pentru ca unii să fie protejați chiar împotriva Legii!
    Am mai scris despre ”realizările mărețe” ale ministresei. Despre acea aplicație cu care tot bate câmpii, care nu a funcționat niciodată, supranumită radarulpădurii, ca și de castrarea și golirea de conținut a actelor normative promovate de Cioloș și care în perioada scurtă în care au funcționat au blocat grupurile de interese care operează în ceea ce a mai rămas din pădurile României. Norocul nostru că mai există activiști civici și că madama a fost oprită înainte să desființeze inspectorulpadurii.ro, singura aplicație pe care se mai poate verifica câte ceva, când e vorba de jaful din păduri. Mulțumesc celor de la Agent Green care au blocat planurile mărețe ale acestei madame de a desființa aplicația inspectorul pădurii, pe motiv că nu funcționa, că avea costuri mari, bla, bla, bla, etc.

    Florica Dura

    • Într-adevăr, inspectorulpadurii.ro este o aplicație excelentă. Din câte am auzit, Dacian Cioloș a convocat o echipă de tineri informaticieni pe care i-a pus la treabă și iată produsul. Culmea, doamna Doina Pană, nu-l recunoaște și a avut câteva tentații ca să-l închidă. De unde noi tragem concluzia că pădurea îi este la fel de dragă ca lui Liviu Dragnea justiția.

  • Hai sictir, nu este Chereji, si imi mentin ce spun, a facut multe pentru el, a descopetit si curtea de conturi cat bine a facut. Asa ca nu este cazul sa mi raspunzi domnule tase ca nu ma intereseaza . Cine baga bani in buzunar din administrarea partiei iar partia este vandalizata? Si nu ma obliga sa spun mai multe.

    • Pentru partie trebuia un operator pentru ca fara el nu putea sa functioneze nimic la partie. Licitatia a fost deschisa adica se putea inscrie oricine dorea si se incadra in ceea ce se cerea in caietul de sarcini. Nu s-a prezentat nimeni dar absolut nimeni! De ce nu v-ati inscris voi cei care tot blamati in fiecare zi? Nu s-a facut nimic ilegal. Trebuia sa ai oameni pregatiti pentru anumite domenii. Cat despre vandalizarea partiei in contractul de mentenanta a utilajelor nu este prevazut ca firma care se ocupa de mentenanta sa asigure si paza. Este ca si cum un electrician care se ocupa de buna functionare a iluminatului sa aiba grija ca sa nu se fure becurile. Cat despre curtea de conturi sau daca ai dovezi ca acest om a facut lucruri ilegale chiar te rog sa vorbesti. Nu sunt de acord cu furtul indiferent cine este si mai ales cum il cheama pe hot. Dar daca nu ai dovezi si vorbesti aici ca sa pari interesant atunci mai bine taci.

  • Acuma sa modernizat primaru din BISTRITA BARGAULUI aproba numai lemn pe autorizații de construcții câte 50 mc de lemn. Dacă omu nu-i da lemnul lui nu o aproba.

  • Doamna ministru te rog să-l suni pe primaru din BISTRITA BARGAULUI să-l întrebi cea facut cu lemnul din Corca? La dat la populatie sau la masluit cu VICELE si cu padurarul R.G. caci imputatia de 55000 lei a platit
    din banii comunei. Păi cum să aibe populatia lemn cand un amărât e prins cu un mc. si i se confiscă masina, iar șmecherii fura 400 mc. si nu pățesc nimic.

  • Măsurile astea hei-rup fără o fundamentare științifică a consecințelor intervențiilor umane în ecosisteme complexe cum ar fi pădurile de la noi, sunt la bază reflectarea absenței implicării științei în procesul decizional.
    Deseori se iau măsuri după ureche, eliminând un adevăr simplu.
    Natura a avut milioane de ani la dispoziție pentru a echilibra procesele ecosistemice în păduri, iar omul are câteva sute de ani în care a încercat să copieze în primul rând legile naturale dar fără să înțeleagă în amănunt cel puțin legile complexe, ciclurile naturale din simplul fapt că aceste cicluri se desfășoară pe perioade mult mai mari decât o viață de om, că adaptările de asemeni nu sunt imediate.
    În optica asta, se crede că eliminarea imediată a focarelor de infecție cu Ips e singura modalitate de a proteja pădurile adiacente, dar în același timp elimină în sine capacitatea naturală de adaptare a pădurilor și de răspuns a acestora la atacurile diferiților dăunători.
    Într-o logică științifică, cel mai simplu experiment ar fi fost lăsarea unei suprafețe de control de pădure neatinsă unde ar fi fost zero intervenții umane…și apoi observarea periodică a variației epidemiei de Ips, măsurarea biodiversității pe o perioadă suficientă de timp ca să se tragă concluzii. Sigur ca și orice parazit dacă îl lipsești de hrană moare, pe dar problema e că lipsitul de hrană *tăierea arborilor* afectează alte ecosisteme în lanț (de la numărul de specii sutenabile …dispariția pădurii poate duce la reducționism genetic…apoi ne trezim cu versanți goi ce nu mai protejează împotriva microrafalelor ..și mai multă pădure la pământ, alunecări, viituri…costuri din ce în ce mai mari de regenerare a pădurii, reducerea probabilității instaurării stării de masiv)…scăderea valorii speciilor..instalarea speciilor pionere..pe termen scurt o victorie, dar pe termen lung un dezastru ecologic. Oamenii se joacă de-a zeii cu natura, prin acțiunile antropice dar aceasta implacabilă lovește înapoi cu costuri greu de anticipat și într-o perioadă relativ scurtă.
    De aceea orice decizie ar trebui să aibă o fundamentare cât mai solidă științifică..nu după efectul imediat ci după un efect validat pe termen lung.
    Să nu mai punem că *doborâturile de vânt* umane au fost sursa ilegală de venituri pentru mai mulți *specialiști*…marcatul arborilor sănătoși lângă o doborâtură a fost mecanismul preferat al celor din sistem să -și bage un leu în buzunar. E liber la hoție, iar Stetco & Company știu asta..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.