Furtuna Pia, aşa cum a fost denumită de meteorologi, influențează mai multe ţări din Europa, printre care şi România. Începând de joi seară, aspectul vremii se schimbă tranșant în județul Bistrița-Năsăud. Vom avea parte de ninsori, pe alocuri viscolite, strat de zăpadă consistent în zonele montane, intensificări ale vântului, precipitații mixte, polei.
Au fost emise coduri galbene și portocalii, inclusiv pentru județul Bistrița-Năsăud.
Cod galben
Meteorologii au dat cod galben de intensificări ale vântului și viscol, valabil în perioada joi 21 decembrie, ora 22.00 – vineri 22 decembrie, ora 12.00.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Crișanei și nord-vestul Transilvaniei vor fi intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de 55…60 km/h. În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în Carpații Orientali va fi viscol și vizibilitate scăzută. Vor fi rafale de 80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1.700 m de peste 90…100 km/h.
Cod galben
ANM a emis cod galben de intensificări ale vântului, viscol și ninsori moderate cantitativ la munte, ninsori viscolite în Transilvania, valabil de vineri 22 decembrie, ora 12.00 până duminică 24 decembrie, ora 10.00.
Începând de vineri (22 decembrie) și până la sfârșitul săptămânii (duminică 24 decembrie), vântul va avea intensificări în toată țara. La munte vor fi rafale de 90…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei și local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (25…30 l/mp și peste 40… 50 l/mp în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Din noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 decembrie) în Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.
Cod portocaliu
În intervalul vineri 22 decembrie, ora 18.00 – duminică 24 decembrie, ora 10.00, este cod portocaliu de viscol puternic în zona montană înaltă (în general la peste 1.500 m).
În zona montantă înaltă (în general la peste 1.500m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită.
Meteo.BN informează
”Dacă în prima parte a zilei de joi, atmosfera va fi una liniştită, pe parcursul după-amiezei cerul se va acoperi progresiv. Spre seară, începând dinspre nord-vestul teritoriului, precipitațiile se vor extinde şi vor cuprinde, în noaptea de joi spre vineri, toate zonele.
Facem o diferențiere zonală, astfel:
1. În nordul, parțial centrul şi estul județului va ninge, temporar abundent, iar până sâmbătă dimineață se va depune strat de zăpadă, local de peste 20 cm. Vineri, tot în aceste zone, ninsorile vor căpăta aspect de aversă, astfel, trecător vom avea ninsori viscolite de scurtă durată. Vineri după-masă vântul se va intensifica cu viteze de 45-55 km/h iar la munte va fi tare, cu viteze de peste 90-100 km/h. Tot la munte, la peste 1.000 m, stratul de zăpadă va fi consistent, de peste 35/40 cm.
2. În zonele joase din vestul sud-vestul şi sudul teritoriului, temporar, începând de joi seară vor cădea precipitații mixte, ploaie, dar temporar şi lapoviță sau ninsoare. Vineri, peste zi, vor predomina ploile, apoi tendința va fi de transformare a acestora în ninsori, astfel, vineri noapte va ninge şi aici. Este posibilă depunerea unui strat subțire dar efemer de zăpadă, însă aici riscul de polei va fi ridicat, în urma precipitațiilor mixte şi a evoluției termice alternante zi / noapte. Vântul se va intensifica cu viteze de 45-55 km/h mai ales în a doua parte a zilei de vineri.
Concluzie, de joi seară schimbăm foaia, vremea se dinamizează iar fenomenele hibernale revin! Condițiile din spatele frontului rece, front generat de depresiunea foarte adâncă denumită Pia şi care ne va traversa joi noapte, vor determina un grad de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în județul nostru. Astfel mai multe linii de convergență se vor succeda, masa de aer de origine maritim-polară adusă dinspre nordul continentului beneficiind şi de o ridicare orografică însemnată. Toate acestea se vor traduce în apariția unor precipitări însemnate cantitativ de scurtă durată, ninsoare, lapoviță, măzăriche, însoțite de intensificări susținute de vânt şi surpriză, descărcări electrice! Da, în decembrie! Să nu vă mire, astfel, dacă vineri vin averse însoțite de ninsoare abundentă şi din când în când mai zăriți şi câte un fulger şi auziți un tunet! Toate vor începe în jurul amiezei si vor continua după-amiază în mai multe reprize. După, spre seară, temperaturile scad abrupt, ninsorile vor cuprinde, treptat, tot județul iar noaptea de vineri spre sâmbătă ninge peste tot”.
Începe iarna astronomică
Solstițiul de iarnă 2023, care marchează începutul iernii astronomice, are loc vineri 22 decembrie, la ora 05.27. Începând de la această dată, până în 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute.
Adaugă comentariu