Actualitate

Vreţi să protejaţi Someşul Mare? Luaţi-l în administrare şi puteţi decide în privinţa balastierelor

Problema balastierelor de pe Someşul Mare, mult discutată la nivel judeţean, ar putea fi foarte simplu rezolvată de viitorii custozi ai ariilor protejate Someşul mare Superior şi Someşul Mare. Fără avizul lor, spune directorul APM Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, nimeni nu va mai putea săpa.

Someşul Mare, un râu căruia mulţi îi plâng de milă fiindcă e săpat adânc de excavatoare sau e o folosit la groapă de gunoi, ar putea arăta altfel dacă o organizaţie ar fi de acord să ia în administrare ariilor protejate Someşul Mare Superior şi Someşul Mare. Din păcate, nimeni nu şi-a arătat până acum intenţia să-şi asume responsabilitatea. L-am întrebat pe Sever Roman, directorul Agenţiei de Sever-Roman-610x405Protecţia Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud, de ce se întâmplă lucrul acesta.

„Într-adevăr este o problemă. Suntem la a şasea sesiune deschisă pentru semnarea contractelor de administrare/custodie a ariilor protejate şi totuşi nu s-a reuşit încă în cazul a patru dintre ele: Someşul Mare Superior, Someşul Mare, pajiştile Sărmaş-Milaş-Urmeniş şi aria protejată Şieu-Budac. Nu a fost public interesat. Eu cred că un aspect legat de această situaţie este şi faptul că trebuie să îţi asumi nişte responsabilităţi şi ai nişte obligaţii în momentul în care ai semnat un contract. În acelaşi timp însă, e foarte frumos şi bine pentru comunitate pentru poţi să participi la luarea deciziilor de mediu prin implicarea în actul de reglementare emis de Agenţia de Protecţie a  Mediului în sensul că acel custode va emite un aviz pentru orice activitate care are impact asupra mediului”, a spus Sever Roman.

Directorul APM Bistriţa-Năsăud a amintit că există o problemă legată de trei dintre ariile protejate, respectiv faptul că acestea includ râuri pe care sunt balastiere. „Se cunoaşte problema balastierelor de pe râuri. Proprietarii balastierelor sunt obligaţi, conform legislaţiei de mediu, să ceară avizul acestor custozi ai ariilor naturale protejate. Poate fi acordat sau nu acest aviz în funcţie de impactul pe care îl are activitatea lor. Aş vrea să fac aici o remarcă: în siturile de importanţă comunitară nu este interzisă activitatea economică. Se pot desfăşura activităţi economice cu condiţia ca acele habitate protejate să fie protejate, iar agenţii economici să facă dovada că nu vor fi afectate elementele respective”, a mai spus Sever Roman.

Întrebat dacă există interese din zona economică în sensul ca ariile protejate menţionate să nu fie luate în administrare, Sever Roman a spus că nu are astfel de informaţii. „Nu cred că există interes să nu fie luate în administrare. În schimb, e o responsabilitate să iei în administrare o arie protejată: trebuie să întocmeşti un plan de management, să ai nişte resurse inclusiv umane ca să faci tot ce trebuie făcut în aşa fel ca respectiva arie să fie cu adevărat protejată. Noi încurajăm asociaţiile, ONG-urile, persoanele interesate să le ia în administrare fiindcă există şi multe avantaje: se pot accesa bani europeni nerambursabili inclusiv pentru stabilirea planului de management „, a explicat el.

Reamintim că s-a deschis cea de-a 6 a sesiune de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare, respectiv prima sesiune de dare în custodie din anul 2014, a ariilor naturale protejate. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, se vor atribui în custodie patru arii naturale protejate. De AICI aflaţi ce trebuie să faceţi dacă sunteţi interesaţi.

1 comentariu

  • Dle Director,

    Acest mod de justificare ne duce la gandul ca aveti balastiere sau apropiati.
    Pai cum se poate – sa intelegem ca in actuala legislatie nu trebuie avize pentru deschiderea de balastiere?
    Justificare de de om jalnic-oare cine va numeste in aceste functii de resposabilitate publica?Cred ca daca aveti carnet de partid,nu este suficient.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.