Actualitate

Zama de burece cu afumătură, atracția Punctului gastronomic de la Susenii Bârgăului

Zama de burece cu afumătură, un preparat tradițional de pe Valea Bârgăului, îi va cuceri pe cei care vor poposi la Punctul gastronomic local ”Grădina Sânzienelor” de la Susenii Bârgăului, administrat de Elena Ciotmonda și care se află pe strada Sărata, la doi km de DN 17. Jumătate din drum e asfaltat, restul pietruit.

Elena Ciotmonda, fostă concurentă la Chefi la cuțite sezonul din 2023, și-a luat inima în dinți și a deschis al 16-lea Punct gastronomic local din Bistrița-Năsăud, încurajată de Nina Hariton, câștigătoarea de atunci, din Republica Moldova, care locuiește acum în Franța și care i-a devenit prietenă. Împreună s-au gândit ce meniuri să pregătească.

”Zama de burece cu afumătură m-a făcut vedetă și la București (la Chefi la cuțite – n.r.). Este o rețetă foarte veche, se dădea dimineața la nunți și se servea după Bobotează când rămânea numai spinarea de la porc, fiindcă tot ce era mai bun din porc se mânca până atunci. Spinarea se fierbea împreună cu legume și cu paste făcute din ou și făină de casă. E o zamă care se consuma la noi în familie. O să mai fac și zamă de șălate (salată – nr.). La felul doi pot face ceafă la cuptor, tocăniță de pui de casă, cu îngroșală, cu coleșucă caldă și olecuță de brânză în ea. La desert, fac gomboți cu poame (prune), cornulețe cu povilă (magiun de prune), plăcintă, cozonac cu nucă, cu mac, prăjitură cu mere, turte cu miere. Am multe în minte. Nu m-am gândit încă la tarife, dar mâncarea tradițională să știți că e scumpă. Dorința mea e ca omul să vină oaspete și să plece prieten. De săptămâna viitoare vom fi deschiși vizitatorilor și vom face meniuri numai pe bază de rezervări și de comandă. Oamenii ne găsesc pe Facebook și pe Instagram”, a spus Elena Ciotmonda pentru Timp Online.

”Mă bucur că putem participa la inagurarea celui de-al 16-lea Punct gastronomic local în județul Bistrița-Năsăud. Îi felicit pe Viorel și Elena Ciotmonda. Cred că aceste lucruri sunt extrem de importante pentru noi toți și tradațiile culinare fac diferența între noi și ceilalți. De câte ori avem delegații străine, ne-am făcut un obicei din a-i aduce să deguste din produsele tradiționale. Sunt bucuros când îi văd încântați. Felicit și GAL Federația Bârgău-Călimani, care e unul model”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

”Punctul gastronomic ”Grădina Sânzienelor” este în extravilanul comunei Prundu Bârgăului. Comuna are toate drumurile asfaltate în intravilan. Acum lucrăm pe două proiecte în această zonă. Primul vizează introducerea apei și canalului, iar al doilea este pista de biciclete care urcă până sus în munte, undeva trei kilometri mai sus de aici, iar eu cred că acest Punct gastronomic local va fi foarte important pentru cei care vor circula pe pista de biciclete și vor avea unde face popas. Felicit gazdele și le urez mult succes”, a spus primarul din Prundu Bârgăului, Doru Crișan.

 ”Un Punct gastronomic local în mod normal ar trebui să gătească doar cu produse care se găsesc pe acel teritoriu. Noi ne străduim ca ale noastre să facă lucrul acesta și să utilizeze produse doar din gospodăria lor și să se țină de rețete vechi. Nu am vrea să găsim pizza și hotdog pe la punctele gastronomice, dar nu suntem noi cei care decidem acest lucru. E la latitudinea fiecăruia. Aici, în aria noastră, a Federației Bârgău-Călimani, suntem la al treilea Punct gastronomic local pe care îl deschidem la cererea și în parteneriat cu producătorii. În luna august, vom avea un eveniment la Posmuș, unde toate punctele gastronomice de pe teritoriul nostru care vor și pot să fie prezente vor fi acolo, vor găti și se vor promova”, a spus Adina Chifor, managerul GAL-ului Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani.

”Acest Punct gastronomic local se leagă de Via Transilvanica prin trasee pentru ciclism pe care le-am pregătit cu ceva ani în urmă. Îi încurajăm pe cei care se află pe aceste trasee să dezvolte chiar și locuri de cazare, mici servicii de care au nevoie turiștii care vin în Bistrița-Năsăud”, a spus Răzvan Cerceja, directorul ADI Turism Bistrița-Năsăud.

La deschiderea oficială a ”Grădinii Sânzienelor” au mai participat prefectul Teofil Cioarbă, primarul din Josenii Bârgăului – Nicolae Vrâncean, fostul primar al acestei comune Tudorel Ciotmonda, primarul din Livezile – Traian Simionca, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, și mulți alți invitați.

12 comentarii

  • Propaganda psd-ista! Nu mai au cu ce se lauda si se aduna ciopor la casa bietilor oameni inventand un fals eveniment pentru presa. Dupa ei va veni fiscul si ii va intreba despre e-factura, e-tva, SPV, e-transport, facturile pe bureti, pe slanina, pe ceapa, pe morcovi, pe patrunjel, leustean, usturoi, apa si aer! Dar atunci proprietarii vor fi singuri iar Gradina Sanzienelor goala, se va vesteji si se va usca. In tacere deplina.

    24
    10
    • CU TOT CE NE LAUDAM noi bucate”tradiționalle”, noh, au și maghiarii și mai ales polonezii!
      Ceapă friptă in untura cu felii de cârnați pe pâine se mănâncă și în Polonia!
      Langisge/langoshe/ cu smântână și caș ras laște/ au și polonezii etc, varză călită cu cârnați,
      Nu cred că au SARMALE. Astea ni le disputăm noi cu turcii!!
      Danzig„Street Food in Gdansk, Poland. Huge Sausages, Pork Knuckles, Langos, Stuffed Wrap and more” pe YouTube
      https://youtu.be/rMEhY_pggF0?si=_Fjtu43-3esAWw95

      13
      3
  • Mâncarea arată foarte bine și sunt convins ca este foarte gustoasă. Felicitări și să aveți succes, deși eu nu prea cred ia acest concept de punct gastronomic….,
    Cine crește porci un an întreg, îi taie, prepară carnea, gătește, primește oaspeții, spală vasele, pt 30 lei?
    No way!
    Cum spunea și doamna, mâncarea, munca, efortul, calitatea trebuie plătite pe măsură. Și cine este dispus să plătească 70 lei pe o supá, sau pe o msncare cu carne de porc?
    Turiștii, de pe Via Transilvanica, tineri studenți, rupți în fund, și iubitorii de turism montan , tot așa oameni care nu se dau în vânt după lux, delicatese, calitate, produse scumpe , nu vor da 70 lei pe nu știu ce mâncare tradițională.
    Îmi pare rău, dar eu nu cred ca acest concept este sustenabil,
    Dar, la bătrânețe, când va veți uita înapoi la ce ați făcut, va veți aminti cu plăcere de perioada în care ați deschis un punct gastronomic, plini de speranță, plini de vise, de speranțe ……
    De asta este frumoasă viața, pt ca speram, avem vise, exaltăm. ….
    Deci, trăiți clipa, fiți fericiți acum…,

    18
    9
    • @ac
      Pai varianta „de lux” este pt „delegațiile străine,” ce nu este clar?
      Reia articolul.

      Pt. Cyclisti, pietonisti,ruccsacisti, rupisti-in- c,
      🚲🪵🍞 a fi bună și-o pita-prajita unsă cu untură untură și ceapă friptă deasupra! Și-un păhărel de țuicomicină, totul la 15 lei ? E rezonabil?nu

      13
      1
  • Noh bună
    Și cum.fjnctioneaza ? Care e orarul

    Am fost intr-o sambata seara pe la 18_19 h la alt punct gastronomic ( tot pe Bargaie; cel care are și căsuța separata pt cazare turiști..Maria..nu mai știu

    Nu era nimeni acasă.
    Curtea goală, am bătut la ușa. Nimeni.
    Deci se face rezervare înainte sau cum?
    Sau pt cine sunt aceste pct gastronomice ?

    17
    3
    • Aceste puncte gastronomice sunt pentru atras niste fonduri europene din care picura niste verzisori si pentru aia de le-au facilitat „absorbtia” acestora.
      Când te duci acolo ca sa mânci o zama te trezesti ca era de duminica trecuta si te apuca cufureala la jumatatea drumului catre casa.

      28
      3
    • Bună ziua,
      Mulțumim pentru întrebare.
      La noi, mâncarea se gătește proaspăt zilnic doar la comandă. Pentru rezervări și detalii legate de meniu, vă rugăm să ne contactați cu o zi înainte.
      Dacă sunteți interesați să ne vizitați, ne găsiți începând cu 4 august la numerele de contact ce pot fi găsite atât pe pagina noastră de Facebook, cât și pe Google Maps. Vă mulțumim!

  • Pai ce reclamă „bună” este asta? …citez : ” dar mâncarea tradițională să știți că e scumpă. Dorința mea e ca omul să vină oaspete și să plece prieten.” …

    Pai cum să rămânem prieteni ? dacă-mi vinzi o mâncare f scumpă?🤔ceva „nu pușcă”. Baftă, oricum!

    16
    3
  • Cred ca pt a avea clienți mâncarea trebuie să fie ieftină, deci maxim 25 lei!
    Faci meniul cu ingrediente ieftine ;
    Zama de păstăi cu slănină.
    Tocăniță de ciuperci cu mămăligă
    Zama de cartofi cu miros de carne afumată
    Mămăligă cu brânză și slănină
    Mămăligă cu papă din 2 ouă.
    Deci, mâncare ieftină!
    Oamenii vin așa, în trecere, pe via Transilvanica,, mănâncă conserve, salam bănățean cu paine de la Profi, etc.
    Intră în punctul gastronomic doar dacă e ieftin !
    Eventual ceva rețete cu coadă de vită, cu limbă de vită, cu tacâmuri (picioare și gâturi de pui, vârfuri de aripi), deci nu le trebuie delicatese scumpe, ci “mâncarea săracului”.

    5
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.