În acest week-end, în zona montană a județului Bistrița-Năsăud, de la altitudinea de circa 1.000 m, se preconizează un strat de zăpadă de minim 10-15 cm care poate crește în cursul săptămânii viitoare.
Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, Serviciul Public Județean Salvamont Bistrița-Năsăud face următoarele recomandări celor care doresc să urce pe munte:
– să țină cont de atenționările de vreme nefavorabilă, vânt și precipitații și să nu se hazardeze pe traseele care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă, pentru că, din cauza vizibilității scăzute, orientarea pune probleme iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, pot fi acoperite de un strat de zăpadă;
– să pornească la o oră cât mai matinală întrucât se întunecă destul de devreme iar în condiții de iarnă timpii de parcurgere a unui traseu pot diferi de timpii afișați pe tablele indicatoare;
– să fie echipați corespunzător, cu ghete de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, ochelari, apă, mâncare și lanternă
– să se informeze în legătură cu traseul ce urmează să fie parcurs;
– să abordeze traseele montane în funcție de nivelul de pregătire fizic și dotarea cu echipament;
– în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să apeleze serviciul salvamont pentru o intervenție a salvatorilor montani în timp optim în vederea evitării unor situații neplăcute, uneori critice.
Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă deoarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheață.
Telefoane utile: 112 , 0salvamont (0725 826668 ) și Serviciului Public Județean Salvamont Bistrița-Năsăud 0726686789.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare, de precipitații moderate cantitativ, polei, ninsori și intensificări ale vântului, valabilă în perioada duminică 20 noiembrie, ora 10.00 – luni 21 noiembrie, ora 20.00.
În intervalul menționat, temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar în sud și sud-est ploile vor avea și caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp, cu precădere în zonele deluroase și montane. În jumătatea de nord a Moldovei vor fi intervale în care se vor semnala precipitații sub formă de ninsoare, dar și intervale cu precipitații mixte care vor determina depuneri de polei. Local în Carpații Orientali și pe alocuri și în zona montană înaltă din rest va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. Temporar vântul va prezenta intensificări pe crestele montane, iar în cursul zilei de luni și pe litoral, unde rafalele vor fi în general de 60…70 km/h.
Foto: Facebook Parcul Național Munții Rodnei
Adaugă comentariu