(FOTO-VIDEO) Atelaje trase de câini nordici veniţi din şapte ţări aleargă la cea de-a doua ediţie a International Sleddog Race „Drumul Romanilor” II, concurs de sănii trase de câini. Stratul de zăpadă măsoară între 20 şi 30 de centimetri în Pasul Tihuţa, vreme numai bună pentru ca săniile să zboare pe zăpada bătătorită deja cu ratracul. Extrem de nerăbdători să alerge prin zăpadă, unii câini şi-au scos capetele pe geamurile deschise ale maşinilor cu care au fost aduşi la linia de start şi s-au bucurat de priveliştea albă înainte să fie înhămaţi la sănii. Unii nu mai văzuseră atâta zăpadă de luniu întregi.
Irina Nica din Cluj, proprietara a trei Husky, şi-a botezat câinii inspirată de filmul „Minus 25 de grade”. Înainte de concurs s-a bucurat minute în şir să-i vadă fericiţi.
„Aceasta este Maya, el este Max şi cea mică este puiuţul lor, Pipa. Mi-a plăcut la nebunie filmul. L-aş revedea de zeci de ori. Am constatat singură că aceşti câini sunt foarte descurcăreţi, foarte inteligenţi şi chiar reprezintă realitatea filmul respectiv. Îi aducem la concurs pentru că, pentru ei, e o bucurie să tragă, să simtă zăpada, plus că, la noi, în Cluj, zăpadă nu prea este. Nu venim pentru medalii, strict pentru bucuria lor. Ei se simt foarte bine în zăpadă. Au mai concurat şi au luat locul întâi”, a spus tânăra care le-a făcut multe fotografii câinilor ce săpau cotloane prin zăpada mare.
Paul Chereanu din Cluj a venit la concurs cu câini din rasa Samoyed: „Sunt pentru a doua oară la concurs. A nins puţin cam mult, dar ne-am tot plâns că nu avem zăăadă, iar acum avem prea mult. Întâmplător am dat peste un câine din această rasă, mi-a plăcut, apoi am aflat că sunt şi câini de sanie şi am zis să mă ocup de ei. Le place foarte mult să alerge prin zăpadă, sunt înnebuniţi. Husky sunt câini de vizetă, poşta mică, care duce trena, Malamutul e poşta mare care duce greitatea, iar Samoyed creed că e cel mai mult pentru anduranţă, nu neapărat pentru sprint. Din păcate, în ultimii ani nu a prea fost zăpadă, dar când mai prindem un pic de zăpadă, ieşim imediat cu ei să se distreze şi să se dea cu sania. Anul acesta atâta zăpadă nu au mai văzut câtă e aici aşa că sunt înnebuniţi”.
Bogdan Berende – membru al Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud: „Eu sunt la al doilea concurs pe sanie, campionatul european l-am câştigat pe kart. Sunt pregătit şi eu, şi câinii, dar sunt concurenţi din alte ţări care au mai multă experienţă pe sanie. Pentru ca un echipaj să fie performant are nevoie de un lider şi un colider. La atelajul meu, de doi câini, amândoi sunt lideri, dar cu cât creşte atelajul, liderul şi coliderul contează enorm pentru că, până la urmă, ei primesc comenzile, ei trebuie să ţină direcţia şi să le impună celorlalţi câini un ritm în care se aleargă. Câinii mei sunt două femele: Absolute şi Rose. Rose are un an şi jumătate, iar Absolute are 6 ani. Sunt foarte nerăbdătoare să alerge prin zăpadă. Am o relaţie specială cu ele, deşi eu stau mai mult la Bucureşti. Când vin acasă, nici nu intru bine pe poartă că se agită, sar latră la mine. Sunt foarte ascultătoare. Mă înţeleg cu ele foarte bine. Dacă nu ai o relaţie bună cu câinii, nu te ascultă. Husky e cea mai rapidă rasă din cele nordice. Malamuţii au forţă, dar viteză, nu”, ne-a spus Bogdan Berende, de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud.
Preotul Kiss Atila, campion mondial la categoria atelaj tras de şase câini, membru al Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud, care a reuşit, împreună cu Damaschin Berende să determine Ministerul Tineretului şi Sportului să recunoască oficial sportul în ţara noastră mai are un vis: speră ca, la un moment dat, Păşunea Rusu să găzduiască fie preliminariile unui campionat european sau mondial, fie chiar competiţii de cel mai înalt nivel.
„Anul trecut, datorită organizării foarte bune, au vrut să organizeze aici campionatul mondial fiindcă în Italia nu era un gram de zăpadă. Pregătirea pentru un eveniment de amploarea aceasta durează doi- trei ani. Nu poţi organiza într-o lună un campionat european şi mondial. Noi ne pregătim. Facem diverse achiziţii cu ajutorul sponsorilor şi sperăm ca la un moment dat să fim pregătiţi să găzduim o astfel de competiţie. Le mulţumim celor de la Asociaţia Tăşuleasa Social care ne-au sprijinit enorm, nu am fi putut face multe lucruri fără ajutorul lor”, a spus părintele Kiss.
”Drumul Romanilor”, ediția a II-a
Sâmbătă și duminică are loc a doua ediție a concursului internațional de sprint pe zăpadă pentru atelaje canine ”Drumul Romanilor”. Competiția se desfășoră în două manșe, clasamentul final stabilindu-se prin însumarea timpilor obținuți în cele două manșe. Sunt acceptați câini care aparțin uneia dintre cele patru rase de câini nordici: Husky Siberian, Malamut de Alaska, Samoyed și Câine de Groenlanda, cu carte de origine (pedigree), precum și câini aparțînând altor rase, cu condiția că aceștia să fie antrenați pentru astfel de competiții.
Numărul de câini: Categoria unlimited ”UL” – minim 9 câini, Categoria 8 câini ”A” – maxim 8 câini în prima manșă și minim 7 câini în manșa a doua, Categoria 6 câini ”B” – maxim 6 câini în prima manșă și minim 5 câini în manșa a doua, Categoria 4 câini ”C” – maxim 4 câini în prima manșă și minim 3 câini în manșa a doua, Categoria 2 câini ”D” – 2 câini pe parcursul întregului concurs, Skijoring I – 1 câine în toate manșele, Skijoring II – 2 câini în toate manșele
Aceste categorii de concurs sunt divizate în trei grupe: echipe cu unul sau mai mulți câini de rasă Husky Siberian, echipe cu unul sau mai mulți câini de rasă Malamut de Alaska, Câine de Groenlanda ori Samoyed, echipe cu unul sau mai mulți câini și din alte rase.
Lungimea traseelor: Skijoring I, Skijoring II – 11 km, Categoriile UL, A, B – 11 km, Categoria C – 7 km, Categoria D – 4 km.
Drumul Romanilor din Pasul Tihuţa este cunoscut din secolul al XVIII-lea. Se întinde pe mai bine de 12 km, este lat de 12 metri şi se află la 850-1.150 de metri altitudine în zona Poieni/Belvedere. Traseul drumului este următorul: Defileul Bârgăului – DN 17 – Faţa Prislopului – Dosul Zâmbroaiei – Culmea Tăşuleasa – Culmea Opcioara – Iliuţa Corchii – Iliuţa Calului – Măgura Calului – DN 17 – Pasul Tihuţa.
Adaugă comentariu