(FOTO-VIDEO) Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistriţa-Năsăud a prezentat la Baza Sportivă Iproeb trei câini ai unităţii pe care jandarmii îi folosesc în misiuni de patrulare şi de căutare. În fapt, sunt trei căţeluşe din rasa Ciobănesc german care se numesc Zara, Saşa şi Linda.
Plutonierul Paul Gabor de la IJJ Bistriţa-Năsăud a explicat pentru Timp Online că are în grijă un câine din rasa Cioobănesc german pe nume Zara. „E o căţeluşă care a făcut un curs de specializare la Sibiu, la Centrul chinologic, are 4,5 ani. E un câine foarte bun pe care îl folosim la partrulare. Zara e cea mai în vârstă dintre câinii pe care îi avem. E şi cea mai experimentată. A fost prima la curs şi a luat o notă foarte bună”, a explicat Gabor.
Jandarmul îşi tratează câinele ca pe un prieten. În fiecare zi, îi face curăţenie la boxa în care stă, după care iese cu el la antrenament. Programul de pregătire durează în medie cinci ore pe zi.
„Generăm situaţii cu care ne-am putea întâlni pe stradă. Cu lumea, în general, nu are treabă, doar la comenzi răspunde şi muşcă dacă se impune poate chiar să muşte. Dacă petreci cinci ore pe zi cu un câine ajungi să-ţi fie cel ami bun prieten. Mie mi-e foarte dragă. Nu am voie să o iau acasă, dar, când se va pensiona, sper să mi se dea voie să o iua acasă fiindcă am investit foarte mult timp şi energie să o antrenez”, a spus el.
Câinii jandarmilor bistriţeni, 11.02.2016Câinii jandarmilor, 11.02.2016
Posted by Timp Online on 11 Februarie 2016
La Baza Sportivă Iproeb a mai participat la demonstraţii şi Saşa, alt câine de patrulare din aceeaşi rasă, acum în vârstă de 2,6 ani, şi Linda, 2,3 ani, un câine de căutare: „Linda abia s-a întors de la centrul de pregătire de la Sibiu. E un câine foarte bun, se descurcă foarte bine la căutare în mediu natural, în păduri, e foarte necesar pentru zonele noastre”.
Un alt câine de serviciu, Dona, are 2 ani și 4 luni.
Joi, la Baza Sportivă Iproeb, Linda a demonstrat că poate găsi o persoană în pădure, iar Zara şi Saşa şi-au arătat talentele în materie de prins infractori.
Seamănă leit cu un avocat ce umple paginile ziarelor in ultima vreme. Doar ca are privirea mai inteligentă. Câinele !
Cine le permite acestor oameni sa foloseasca acesti caini pentru activitati impotriva vointei lor?
Chiar nu mai inteleg nimic.
Traim in evul mediu?
Maine poimane vor folosi poate si pasirle pentru detectarea dronelor sau chiar veverite pe post de glume!
Halal lume in care traim!
Frumos ca ati luat atitudine si luati apararea animalelor, dar in cazul asta sunteti total pe langa subiect. Va garantez ca acei caini sunt bine ingrijiti.
Domnule, acești câine când se iau din centru chinologic . îi sunt verificate aptitudinile. adică cu acești cățeluși se începe o joacă cu minge cu cârpă cu batonel . .etc. Dacă un câine îi place atât de mult mingea aia o să fie o recompensă pt el . . și în momentul când găsește victimă vb de câinele de căutare salvare , îi se da mingea totul se face pe bază de joacă cu acești câini. . . .câini care musa de cârpă . o să fie niște câini buni pt mușcat . și treptat pe vârstă se trece de la cârpă la batonel dupăia la pernuță dupaceia la manșon moale și tare . .câini care sunt pregătiți pt patrulare intervenție au plăcerea de a prinde și de amusca sau în alte cazuri de a lovi cu botniță . acești câine se dresează pe bază de recompensă . sper ca team lămurit un pic. . și să ști ca în Europa de 4 ani de zile sa luat metodele de la centrul chinologic Sibiu pt dresaj în câini polițiști jandarmi .etc . . . .dumneavoastră ar trebui să va interesați de ce dresori care au câini pur și simplu teleghidați . . adică ca roboti acei câini sunt supuși și la înfometare și la zgardă cu electroșoc . . bănuiesc ca nu ați știut asta . . multumesc