Actualitate

Zborurile la joasă înălțime și cu supersonicele F-16 Fighting Falcon, reluate

Aeronave ale Forțelor Aeriene Române execută în această perioadă zboruri la înălțimi mici precum și zboruri în regim supersonic cu aeronave F-16 Fighting Falcon, pe întreg teritoriul țării.

Zborurile de antrenament anunțate pentru intervalul 8-14 aprilie, cu luarea tuturor măsurilor de siguranţă aeriană şi reducere a impactului fonic asupra populaţiei civile, au scopul de a contribui la îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a personalului aeronautic în orice situaţie, a menționat Statul Major al Forțelor Aeriene Române.

Începând din ianuarie s-au executat în diferite perioade zboruri de antrenament, inclusiv la joasă înălțime, pe întreg teritoriul României.

Potrivit ministerului, România va apăra, în curând, spaţiul aerian naţional şi aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16, dispuse pe trei baze aeriene.

La începutul anului, încă o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziţionată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave. ”Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent asigură creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO”, a transmis atunci Ministerul Apărării Naţionale. Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Potrivit MApN, avioanele sunt livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.

(Foto: Forțele Aeriene Române)

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.