Trei medalii strălucitoare de aur, argint și bronz a obținut Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud la Campionatul Mondial de carturi trase de câini care a avut loc în Abertamy, Cehia. Vineri, la muzeu, medaliații și-au prezentat câinii de aur și de argint.
”Dacă ai căței fericiți, ai toate șansele să câștigi un concurs. Așa că prima noastră grijă este să avem căței fericiți. Trebuie să-i duci în situația în care să le placă să alerge, să o facă cu bucurie. Ca să facă acest lucru le acordăm toată dragostea noastră. Mai întâi, trebuie să știi că ai câinii sănătoși. După aceea, trebuie să fie bine hrăniți. Trebuie să știe că, atunci când vine vremea, vor primi cea mai bună mâncare. Apoi, trebuie să vorbești cu ei, să le explică că sunt într-o competiție. De multe ori probabil că avem sentimentul că nu ne înțeleg cuvintele, dar ei înțeleg foarte bine starea de spirit, sentimentele, înțeleg trăirile pe care ei le interpretează așa cum vor. Ei se mobilizează și fac niște lucruri fenomenale”, a spus Damaschin Berende, președintele Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud, vineri, la muzeu, unde a adus și haita de câini nordici cu care au concurat.
Damaschin Berende a explicat că, pentru campionatul de carturi pe uscat, echipajele din județul nostru s-au antrenat încă din luna septembrie, insistând pe forță, rezistență și viteză.
”A fost o competiție care s-a consumat în trei manșe, așa încât și noi am avut trei zile de antrenament, o zi de pauză, și tot așa. Am adus câinii la formă maximă pentru că e hotărâtor cum se prezintă cățeii când participi la o competiție la acest nivel. Au fost trei zile pline de aventură, trei zile grele din cauza condițiilor meteo, dar cățeii și-au făcut datoria impecabil și noi am încercat să-i ajutăm să își facă treaba până la capăt și credem că am reușit. Am simțit gustul victoriei și e unul bun”, a mai spus el.
Damaschin Berende, care a obținut argintul la 4 câini, a avut o mică dificultate în concurs care l-a împiedicat să ia aurul.
”Cred că aș fi avut șanse la medalia de aur dacă tricicleta mea, cartul pe trei roți, mi-ar fi permis să îl folosesc. Traseul a fost însă cu multe urcări, denivelări și cu mult noroi. Tricicleta mea permite înclinarea în curbe, în consecință are un anumit grad de instabilitate, iar când traseul are aceste caracteristici, nu poți contribui. Dacă eu nu puteam contribui pe parcursul celor trei manșe, nu obțineam nici argintul. Drept urmare, am concurat cu cartul lui Bogdan care e aproape de trei ori mai greu. Cu toate acestea am obținut locul doi și sunt mândru de asta”, a spus Damaschin Berende.
Cu nostalgie deja își amintește că a început să se ocupe de câini nordici în urmă cu 8 ani ca să își împlinească un vis din copilărie atunci când se uita la filme cu sănii trase de câini și i se părea ceva extraordinar să trăiești o astfel de experiență. La un moment dat și-a zis: de ce nu? Și-a cumpărat doi câini din rasa Husky pe care a început să-i antreneze și să se plimbe cu ei pe dealuri. Apoi i-a venit ideea să participe la concursuri și a făcut-o, dar nu a îndrăznit niciodată să viseze că va fi în elita mondială, acolo unde fiul lui, Bogdan, este deja un nume.
”Au fost trei manșe grele. Pentru mine cel puțin a doua zi a fost cea mai grea manșă pentru că, înainte să intru în competiție, a început să ningă foarte tare. Traseul a fost prin pădure, cu multe bălți, foarte mult noroi. În a treia zi am rămas fără frâne. Norocul a fost că m-am putut înțelege cu liderii (câinii care conduc atelajul – n.r.) și m-au ghidat pe unde trebuie și nu am greșit nicio intersecție și m-am menținut pe locul întâi. A fost un concurs greu, dar foarte frumos. După fiecare manșă, câinii au primit câte un supliment și îmbrățișările pe care, de altfel, le oferim zilnic. Urmează o competiție în Germania, apoi Drumul Romanilor din Pasul Tihuța – una din cele șapte etape de Cupă Mondială – iar în martie 2024 va fi campionatul mondial pe sanie. În aprilie se va încheia apoi sezonul competițional”, a spus Bogdan Berende, medaliat cu aur la 6 câini, categoria cea mai căutată de sportivi pentru că acolo se obțin cele mai mari viteze medii pe un traseu.
Bogdan a reușit de data aceasta să atingă 42 de km/h, viteză maximă pe coborâre, iar viteza medie a fost de 29-30 km/h, sub recordul lui personal care este de 33 de km/h.
De când participă la concursuri, Bogdan Berende a obținut, în afară de medalia de aur la acest campionat mondial, patru medalii de aur la campionate europene, o medalie de argint la un campionat european și alta de argint la campionatul mondial.
”Am toate medaliile de aur pe care mi le-am dorit. Ideal ar fi să fie recunoscut sportul ca sport olimpic și atunci să pot să mă bat pentru a obține și medalia olimpică”, a spus campionul.
La toate aceste performanțe au avut o contribuție esențială: doamna Berende, care are grijă de câini cât timp soțul și fiul ei sunt la competiții și la antrenamente, Asociația Tășuleasa Social, prin Alin și Tibi Ușeriu, Sepia Print, Primăria Bistrița – care a finanțat participarea echipei la acest campionat mondial, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, firmele Megatitan, Rombat și Dimex.
Ambitii mari,cheltuiala pe masura,felicitari! Pacat ca nu mai este de actualitate transportul cu sanii trase de caini,este ca si biletele duse de porumbeii postasi!
Felicitari familiei Berende!