Gala Comunitarium 2019, care a ajuns la ediția a patra, a răsplătit anul acesta cu aprecieri morale și materiale zece copii din județ ale căror rezultate școlare remarcabile obținute în condiții vitrege i-au impresionat pe organizatorii evenimentului și pe sponsorii lui.
”În cadrul Galei, încercăm să dăm o șansă acelor copii despre care noi credem că au o sămânță de performanță în ei, dar pe cares-ar putea să o piardă din cauza condițiilor din jurul lor pentru care ei nu au nicio vină și niciun control. S-au născut fie într-o familie cu probleme, fie cu situație materială precară, fie provin din familii destrămate, cu părinți plecați în străinătate sau cu foarte mulți frați. Criteriul principal îna legerea lor a fose performanța școlară. Dintre zecile de copii recomandați de către profesori și directori de școli noi i-am văzut pe fiecare în parte și dintre aceștia am ales 10 cu cea mai mare discrepanță între situația școlară și cea de acasă”, a spus Gavrilă Urs, organizator.
Întrebat care au fost satisfacțiile din tot acest timp, el a răspuns că îi este greu să le formuleze fără să fie cuprins de un fior: ”Văd lucrul acesta mai degrabă ca pe o misiune în viață. Pentru mine, cât și pentru echipa aceasta de tineri pe care o formez (POV21), este o modalitate de a învăța altruismul, de a le da o șansă altora mai puțin norocoși. Acesta este specificul Galei, nu că niște oameni cu dare de mână pot face un gest frumos, că asta se face, și nu discutăm aici de caritate, ci mai degrabă de o lecție importantă pentru tineri care sunt buni și au șanse reale în viață, dar care învață să încerce să schimbe în jurul lor cât pot ei de mult. Eu asta încerc să fac organizând aceste gale”.
„Vizionarii de mâine” sunt zece elevi cu un parcurs școlar remarcabil:
- Domide Mărioara Cornelia, clasa a VI-a – comuna Rodna
- Așaftei Paula, clasa a VI-a – comuna Nușeni
- Guzu Naomi, clasa a VIII-a – comuna Șintereag
- Sabadis Florina-Alina, clasa a VIII-a – localitatea Sângeorzu Nou
- Mihăese Mihaela, clasa a VI-a – comuna Runcu Salvei
- Pop Corina Docica, clasa a VIII-a – comuna Runcu Salvei
- Hiticaș Robert, clasa a V-a – comuna Șintereag
- Timariu Claudiu, clasa a V-a – comuna Șieu
- Zăpârțan Larisa, clasa a VI-a – localitatea Mijlocenii Bârgăului
- Pop Amalia Florentina, clasa a VI-a – comuna Lechința
Fiecare dintre acești copii au primit câte un computer portabil, a mai explicat Gavril Urs: ”Ne-am gândit să facem un efort și să le oferim câte un laptop de ultimă generație, profesional, care să știm că îl pot folosi mai mulți ani. Aceasta este supriza. Memorabil pentru ei este faptul că o sală întreagă de oameni, 300 la număr, îi au în centrul atenției. Deci, dacă ai performanță și te ții de treabă și excelezi, lumea te prețuiește și cred că acesta este principalul beneficiu pentru ei. Laptopul, peste 4 ani se va strica, dar ziua aceasta nu o vor uita și va conta acest lucru în viață”.
Gavrilă Urs a avut alături echipa POV 21, care acum câțiva ani era formată din 20 de tineri din Bistrița și împrejurimi: ”Acum suntem 150 de tineri din toată țara. Lasând această revistă online pe nișa 15-25 de ani, s-au raliat tineri din toată țara acestui proiect. Spre bucuria mea, iată învață din experiențele acestui nucleu de la Bistrița și încearcă să exporte aceste bune practici acolo unde sunt ei, la Hunedoara, Maramureș, Constanța sau București. În era internetului, distanța nu mai este o problemă”.
Gina Bontaș, care este acum studentă, face parte din echipa POV21, ne-a spus că cel mai mult a impresionat-o cazul elevelor din Runcu Salvei, Mihaela Mihăese și Corina Pop, care străbat distanțe lungi ca să ajungă la școală. Diana Fiscutean, care e elevă încă, a mărturisit la rândul ei că cel mai mult a impresionat-o ceea ce stă în spatele organizării Galei, lucru din care ea, ca tânără, are foarte multe de învățat.
La Gala Comunitarium 2019 au fost invitați să le vorbească copiilor cinci oameni de afaceri din județ: Alexandru Stânean – CEO TeraPlast, Viorel Mircea Pop – director general adjunct al Comelf Bistrița, Octavian Harșian – manager Agrostar, Nelu Bălan – manager Megatitan și Ioan Repede – manager general Rombat.
”În 2017, am invitat oameni care au pornit cu papuci rupți în picioare în viață și care au excelat apoi în domeniile lor. Au fost campioni automobiliști, mari transportori, consultanți guvernamentali. Anul trecut am mers pe oameni cu vocație artistică. Am adus scriitori, muzicieni, scriitori, să vadă că se poate face carieră și în aceste domenii. Anul acesta tematica noastră a fost tradiția performanței în județ. Copiii au aflat de la cei cinci vorbitori care au fost secretele care i-au propulsat pe cei 5 oameni destul de cunoscuți datorită performanțelor economice în județ. Au aflat ce i-a ajutat pe acești oameni să ajungă în vârf”, a spus el.
Adaugă comentariu