Bistriţa-Năsăud are peste 10.000 de freelanceri dintre care aproape jumătate sunt tineri sub 40 de ani. Numai în primele şapte luni şi-au înfiinţat PFA alţi 436 de bistriţeni, această formă de organizare fiind preferată de majoritatea celor care au dobândit statutul de agenţi economici. Femeile deţin 35,13% din totalul PFA, respectiv sunt peste 3500 care fac afaceri având în acelaşi timp statutul de antreprenor, cât şi de salariat.
Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, în judeţul Bistriţa-Năsăud s-au înfiinţat în primele şapte luni ale anului circa o mie de agenţi economici noi, cu 30% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2014. S-au deschis 436 de PFA şi 405 societăţi cu răspundere limitată (SRL). Faţă de perioada similară din 2014, s-au înfiinţat cu 27,63% mai mulţi agenţi economici care vor plăti dări la stat, Bistriţa-Năsăud având o dinamică pozitivă, printre cele mai mari la nivel naţional.
Analiştii economici arată că ţara noastră are cel mai mare nucleu de antreprenori care au ales nu doar să conducă un business în acte (cu propriul nume), ci să preia şi rolul de angajat. Cei mai mulţi dintre antreprenorii înregistraţi ca PFA (circa 55%) au vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani, semn că ideea unei afaceri devine fezabilă, în majoritatea cazurilor, după experienţa a câţiva ani buni petrecuţi ca salariat fie pentru a pune suficienţi bani deoparte, fie pentru a căpăta bagajul de cunoştinţe de business necesar astfel încât afacerea să nu moară din primele luni.
Persoana fizică autorizată (PFA) trebuie să plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de contribuabili are de achitat și anumite contribuții: asigurări sociale (pensii) și contribuții de asigurări sociale de sănătate. Pe lângă aceste două contribuții obligatorii, mai există și unele contribuții opționale, la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuția pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și contribuția pentru concedii și indemnizații (FNUASS).
Cota contribuției de asigurări sociale (CAS) pe care PFA o datorează la sistemul de pensii este de 26,3% și se aplică asupra venitului declarat, adică venitul pentru care dorește să se asigure. Totuși, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut. Astfel, pentru anul fiscal 2015, câștigul salarial mediu brut este de 2.415 lei, în urcare de la 2.298 lei, cât a fost în 2014. PFA va plăti la pensie minimum 222,30 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%) și maximum 3.175,725 lei (5 x 2.415 lei x 26,3%).
Persoanele fizice autorizate datorează şi o contribuție la sănătate de 5,5%, însă bază de calcul diferă în funcție de modul de impunere a PFA – în sistem real sau pe bază normei de venit. Plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Contribuțiile opționale sunt cea la bugetul asigurărilor pentru șomaj, cea pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și cea pentru concedii și indemnizații (FNUASS). Astfel, deși asigurarea pentru șomaj nu este obligatorie pentru o persoană fizică autorizata, totuși ea poate alege să o plătească, în cazul în care dorește să beneficieze de ajutor de șomaj, atunci când, de exemplu, nu va mai avea activitate. Contribuția lunară la șomaj este de 0,5% din venitul asigurat. Nici contribuția pentru concedii și indemnizații (FNUASS) nu este obligatorie, însă PFA poate alege să o plătească dacă dorește să beneficieze de indemnizații pentru concediile medicale.
Pe de altă parte, conform ONRC, de la începutul anului, şi-au suspendat activitatea 139 de firme, cu 14% mai multe faţă de 2014 şi s-au dizolvat 235 faţă de 123 anul trecut, creşterea fiind şi aici una însemnată, de 91,06%.
În primele şapte luni din an au fost radiate din Registrul Comerţului 1092 de firme faţă de 1015 anul trecut, cu 7,59% mai multe, şi au intrat în insolvenţă 62 de firme faţă de 235 anul trecut, scăderea fiind de 73,62%.
Adaugă comentariu