Actualitate

Zeci de elevi la testele de intrare în clasele de excelenţă la engleză şi franceză

(FOTO) Zeci de elevi de la şcolile din Bistriţa au participat la testările organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru intrarea în clasele de excelenţă la limbi moderne. Cei mai mulţi au aplicat pentru engleză, convinşi că vor avea o şansă în plus atunci când îşi vor alege o carieră, dar nu au fost puţini nici elevii care au ales franceza. Cursurile la aceste clase sunt gratuite şi sunt susţinute de profesori cu experienţă.

„Odată cu înfiinţarea Centrului de Excelenţă ca structură cu personalitate juridică, şi limbile moderne pot organiza Monica Bubolyaceste clase în care copiii au ocazia să aprofundeze cunoştinţele pe care le învaţă în mod normal la clasă. Se va întâmpla sub îndrumarea unor profesori cu experienţă care au dovedit că sunt capabili de obţinerea de performanţe şcolare. Ne propunem să-i ajutăm în special pe elevii de liceu să fie bine pregătiţi pentru testele DELF şi Cambridge astfel încât, mai ales în clasa a XI-a, copiii să dea aceste examene şi să li se echivaleze cu examenul de competenţe lingvistice de la Bacalaureat. Până la inaugurarea oficială a Centrului de Excelenţă, clasele de excelenţă la engleză şi franceză vor funcţiona la Şcoala Gimnazială nr. 4 Bistriţa”, a explicat pentru Timp Online inspectorul de limbi moderne Monica Buboly.

Profesoara de engleză Eli LupşanEli Lupsan„Programa de la clasă nu este aceeaşi cu cea pentru cadrul de referinţă european şi pentru nivelele respective. Examenele internaţionale pornesc de la nivelele B1 şi B2 ceea ce înseamnă maximum pentru ce pregătim noi pentru examenul de bacalaureat şi atunci evident că, pentru ca elevii să treacă aceste examene (Cambridge la engleză -n.r.) trebuie ceva în plus pentru că, în două ore nu reuşeşti ca profesor să faci mai mult decât îţi permite programa. Grupa de excelenţă va fi formată din maxim 20 de elevi, aşa încât, în momentul în care vorbim de pregătirea pentru toate competenţele, inclusiv pe speaking, fiecare elev va avea şansa să vorbească şi să se exprime în limba engleză plus că, fiind mai puţini, au şansa să iasă mai des la tablă şi cred că e mai bine să fie grupele mici. Eu m-am oferit să predau la aceste clase de excelenţă pentru satisfacţie personală. Să lucrezi cu elite este o provocare pentru orice dascăl”.

Profesoara de franceză Alice Trif: „Bătaia pentru intrarea în clasele de franceză nu e Alice trifaceeaşi ca şi în cea pentru clasele de engleză, dar, atât timp cât există motivaţie şi copiii se înscriu la examene, noi suntem optimişti. În aceste clase de excelenţă vom lucra cu elevii în aşa fel încât ei să fie cât mai bine pregătiţi pentru olimpiade, dar şi pentru testele DELF. Vom urma programa şcolară, dar o vom parcurge mai repede dacă vrem să îi trimitem pe copii la olimpiade judeţene şi naţională ca să aibă toate şansele”.

Centrul Judeţean de Excelenţă Bistriţa-Năsăud va funcţiona în cadrul Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu” şi va veni în sprijinul elevilor şi profesorilor în activitatea de pregătire suplimentară pentru competiţiile naţionale şi internaţionale. Centrul e creat pentru o mai bună monitorizare a activităţii de performanţă, dar şi pentru finanţarea corespunzătoare a programului de excelenţă. În judeţ sunt deja clase de excelenţă la matematică – 139 de elevi, informatică – 93, fizică – 40, chimie – 29, biologie – 12, limba română – 26.

elevi excelenta _2 elevi excelenta _3 elevi exclenta 4 elevi excelenta 5

3 comentarii

  • Mă întreb unde sunt ceilalți profesori ce muncesc pentru elaborarea subiectelor, pentru pregătirea copiilor, pentru corectarea lucrărilor? Mereu, mereu aceste și numai aceste nume. Să nominalizați toți profesorii implicați în aceste activități nu ia prea mult timp, uităm mereu, trecem cu vederea……………..

    • Felicitari tuturor,atat profesorilor organizatori,evaluatori,pregatitori,etc. ,cat si elevilor aspiranti la „excelenta” in aprofundarea limbii engleze !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.