De săptămâna viitoare, primăvara își intră în drepturi, temperaturile urmând să crească până la 15 grade în cursul zilei. Dacă locuiți la casă sau aveți un spațiu verde la bloc e vremea potrivită să vă faceți planuri pentru amenajarea lui. O puteți face singuri sau cu ajutorul unui specialist, cum e și profesorul Mircea Bodiu, care a învățat timp de nouă ani, în Italia, să amenajeze grădini.
”Am terminat facultatea, și așa cum se știe, în anii 90 era foarte greu de trăit în România. Am plecat în Italia. Acolo am stat timp de 9 ani. Înainte să plec le-am spus fraților mei care s-au dus înaintea mea că nu vreau să lucrez în construcții, așa că mi-au găsit de lucru la spații verzi. Am ajuns să lucrez în acest domeniu pe care l-am îndrăgit imediat. După ce m-am întors acasă, am început să fac și aici ce am învățat acolo, iar dacă ar ține iarna mai puțin la noi, aș putea lucra mai multe luni într-un an în acest domeniu de-a dreptul fantastic”, a spus Mircea Bodiu.
Până acum, numai în județul nostru el a amenajat peste 40 de grădini, iar în județul Cluj alte două.
”Cel mai mult mă bucură în ultimii ani dorința de amenajare a spațiilor verzi și la țară. Am început activitatea la Bistrița, dar, de vreo doi ani, am comenzi și de la țară, din zone precum Leșu sau Nimigea. Oamenii au înțeles cât de important e să fii înconjurat de verde. De exemplu, gazonul, ca și plantele, produce oxigen. Două sute de metri pătrați de gazon produce oxigen pentru o familie pentru un an întreg, această iarbă simplă, covorul natural de acasă. Foarte mult a crescut interesul oamenilor pentru spații verzi și este în continuă creștere. Eu chiar îmi doresc să înființez o pepinieră la Bistrița cu plante cu genetică bună fiindcă nu avem așa ceva. În următorii 10 ani estimez că va fi un interes tot mai mare pentru spații verzi, o explozie a interesului aș putea spune”, a adăugat Mircea Bodiu.
Fotografii cu grădinile pe care le amenjează sunt postate pe pagina lui de Facebook, iar de îndată ce oamenii le văd, îi acordă toată încrederea și îi lasă libertatea să facă ce vrea.
”Sunt și proiecte 3D care se fac. Avem tehnici foarte bune pentru partea de peisagistică încât clientul își vede grădina din prima fază, inclusiv plantele le poate vedea. Nu le fac eu aceste proiecte, sunt firme specializate. În rest, este foarte multă inovație la fața locului, firește în funcție și de ce își dorește clientul. Am întâlnit clienți care m-au lăsat pur și simplu să fac ce am vrut, dar țin și eu cont de ce își doresc mai ales doamnele fiindcă ele sunt cele care iubesc mai mult grădinile. Discut cu ele, dar le dau și sfaturi legate de alegerea plantelor în funcție de zonă, de soare, de multe lucruri. Nu te duci în pepinieră și alegi ce vrei. Dacă-ți place lavanda și nu ai soare, eu nu pot planta lavandă”, a spus el.
În ce privește dorințele celor care vor să aibă grădini frumoase, el a observat că există mult interes pentru plante exotice și tot ce apare nou. ”La temperaturile din zona noastră, plantele exotice nu rezistă. Tocmai de-asta trebuie să-i sfătuim pe clienți să facă alegeri corecte. Eu, de exemplu, iubesc trandafirii, dar nu îmi place stilul grădinilor noastre românești pline de trandafiri, ei trebuie să aibă locul lor. Grădina trebuie să fie și practică, nu doar frumoasă. Copiii trebuie să se joace în grădină și atunci trandafirul își are locul lui, dar într-un colț anume, unde te duci, îl miroși, dar nu te încurcă o floare cu atât de mulți țepi. Grădina trebuie să fie foarte bine organizată și trebuie să aibă contur ca rama unui tablou”.
La amenajarea unei grădini între 200 și 500 de mp, se lucrează circa două săptămâni.
”Primul lucru pe care îl facem este sistemul de irigații. Fără el nu putem întreține o grădină. Chiar dacă aceste sisteme sunt mai costisitoare, trebuie să înțelegem că, dacă investești într-o grădină frumoasă, fără apă nu poate rezista. Așa că noi trebuie să facem o proiectare a sistemului ca omul să nu mai aibă treabă cu furtunul. Este sistemul acela prin picurare care nu se vede, iar plantele au apă tot timpul, mai ales că de la an la an seceta e tot mai mare. La fel și la gazon trebuie sistem de irigare. Cantitatea de apă e calculată și atunci gazonul nu suferă”, a mai spus Mircea Bodiu.
Pentru o grădină de 100 mp, se poate face o amenajare cu sume între 5000 și 6000 de lei.
Despre fântâni arteziene, râuri cu pietre și pitici de grădină
”Sunt un kitsch. A fost un boom la un moment dat, dar fântâna arteziană nu își are rolul într-o grădină de acasă. Într-un parc mare poate avea valoare, dar nu într-o grădină. Nici acele râuri făcute din tot felul de pietre și întortocheate. Oamenii au cheltuit o grămadă de bani pe ele, iar acum sunt în paragină. Apa nu mai pornește pentru că omul s-a plictisit de el. Râul e la munte, ce facem noi cu pompe e un fake. Poate un lac mic, cu câțiva pești într-un colț al grădinii ca să se bucure copiii dând de mâncare la pești. Piticii de grădină sunt și mai horror, dar uneori clienții își doresc și eu nu am ce să fac. Le spun doar că nu au ce căuta în grădini aceste decorațiuni. E Albă-ca-Zăpada, nu Verde-ca-Grădina”.
Grădina din Italia care i-a plăcut cel mai mult a fost a unui furnizor de piese pentru fabrica Ferrari.
”Ce m-a impresionat cel mai mult la ea a fost o poartă de fier în mijlocul grădinii. Dincolo de poartă era altă grădină. Mai avea o pivniță de vinuri încorporată în sol, acoperită cu o movilă de pământ cu flori, se vedea doar o ușă. Am pus-o în practică la Nimigea, la un client, mai am de sădit doar plantele”.
Pentru ansamblurile rezidențiale nu a avut nicio comandă serioasă.
”Am fost contactat să merg să arunc o mână de sămânță, iar eu nu fac așa ceva. Nu se dorește amenajarea unei grădini serioase. Nici în Italia nu îi interesa pe dezvoltatori decât să se vadă că e un pic de spațiu verde, atât. În rest, să-și facă cel care cumpără casa dacă își dorește”.
Cu toate acestea, afacerea pe care a dezvoltat-o îi aduce nu doar satisfacții profesionale și personale, dar și materiale. ”E o afacere profitabilă, dar e și multă muncă. Oamenii se găsesc tot mai greu să te ajute. Dacă ești serios, ești căutat. În spații verzi e simplu: omul vede în două săptămâni în ce și-a investit banii, vede frumosul. Atunci chiar dacă a plătit o sumă mai mare, totuși e fericit că, în două săptămâni, se duce în spațiul lui frumos și are confortul necesar. Când facem ofertă unui client includem plante, pământ, materiale și manoperă. Sunt multe firme de profil în județ, dar puține serioase. De exemplu, în primăvara aceasta rece, eu nu am început să amenajez nici măcar cinci metri, deși sunt bombardat de telefoane. Nu se poate lucra dacă nu sunt 5 grade în sol. La această oră, nu sunt. O grădină amenajată acum nu va rezista. Sunt înghețuri noaptea și rănești plantele la temperaturile acestea”.
Ca să fie la curent cu tot ce e nou, Mircea Bodiu s-a înscris în Asociația Romanian Greenkeepers, a specialiștilor din domeniul gazonului, pentru mentenanța terenurilor sportive, amenajatorilor, producătorilor de gazon rulouri, distribuitorilor de echipamente, irigații, fertilizanți și soluții și participă la reuniuni profesionale, organizate în special de Facultatea de Horticultură din Cluj-Napoca.
Crezi ca s-ar incapea de ”specialisti” ?
Un om deosebit, muncitor si pasionat! Toata stima si admirația pentru Mircea, pentru fratele lui Florentin, oameni valoroși care au inteles si ideologia vestica si au aplicat munca grea si susținută pentru a vedea aceste rezultate remarcabile!
Multă sanatate si putere, Mircea! Sa iti împlinești toate visele si sa te bucuri de familia ta deosebita!
Frumos.
Așa rezultate ies din mână atunci cînd faci ceva cu pasiune și amor, e firul normal al vieți.
Bravo bistrițeni.
Chiar daca o sa-mi iau dislike-uri cat incape:
Va rog cautati simplu pe google „uk gardens” sa vedeti peisagistica.
Acel rumegus rosu complet nenatural, pietre albe ca varu si bolovani in semi-cerc nu duc a nimic din Italia si implicit la bun gust.
Da, se preteaza la public, dar eleganta si rafinament in aceasta peisagistica nu e intalnita.
Faptul ca se folosesc materiale peste medie nu inseamna ca se vor si imbina intr-un peisaj placut ochiului.
Ma bucur ca e un om foarte muncitor, deschis la minte deci foarte fain, dar sa nu exageram cu gradinile italiene.