Zeci de unități de învățământ, unele chiar reabilitate și modernizate, sunt în conservare din cauza faptului că nu mai au elevi, unele dintre acestea fiind încredințate unor ONG-uri pentru activități educative. ”Este enorm”, a spus prefectul Ovidiu Frenț
Sunt goale școli precum cea de la Măluț sau Mocod. De exemplu, la Chintelnic, preotul face acțiuni social-educative în clădirea școlii.
Autoritățile nu au putut furniza însă informații despre fiecare școală în parte dacă și când au fost modernizate, dar prefectul Ovidiu Frenț a spus că primarii vor căuta alte destinații pentru aceste construcții.
Potrivit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, în județ mai funcționează 306 de unități școlare care administrează, în total 482 de clădiri. Dintre acestea, 295 sunt de stat și 11 private.
”Toate unitățile private sunt puse la punct și au toate autorizațiile și avizile necesare, ceea ce este un plus și o confirmare că statul nu e cel mai bun administrator”, a spus prefectul Ovidiu Frenț, miercuri, într-o ședință de Colegiu prefectural.
Potrivit acestuia, din cele 482 de clădiri 295 nu necesită autorizație ISU pentru că sunt construite înainte de 1992, un număr de 130 au autorizație ISU, iar 41 (8,5%) de unități nu au.
De asemenea, 330 de clădiri dețin autorizație sanitară de funcționare, iar 79 nu au așa ceva (16,39%). Dintre acestea din urmă, șapte sunt reabilitate și nu au solicitat încă documentul, 33 sunt lucrări în curs și 15 dețin grupurile sociale în exterior.
Dintre acestea 15 cu WC în curte, șapte sunt în cadrul unor proiecte de reabilitare care au termen de finalizare până în 2021, iar opt funcționează în case particulare în zona montană, la Parva și Sângeorz-Băi. Un număr de 26 de școli nu au apă potabilă și rețea de utilități.
”La Malin, spre exemplu, nu s-a decis încă dacă va mai funcționa grădinița în clădirea respectivă nefiind gata perioada de înscriere. De asemenea, nu au autorizații sanitare de funcționare două grădinițe din Bistrița care funcționează la parterul unor blocuri și nu pot obține autorizații neavând spații de joacă, una fiind pe Zimbrului, alta pe str. Lucian Blaga”, a adăugat prefectul.
Transportul școlar e asigurat de 90 de microbuze școlare care sunt funcționale. Dintre școli, 97 au încălzire cu gaz și 202 cu lemne.
La școala din Slătinița, singura din Bistrița cu WC în curte, Primăria a anunțat că vor fi amenajate grupuri sanitare, banii fiind alocați la ultima rectificarea bugetară.
”Vor fi și școli care nu vor reuși să obțină autorizații de la Direcția de Sănătate Publică și ISU. Cauzele sunt foarte multe. Unele pornesc la faptul că lucrările de amenajare nu vor fi gata din cauza crizei forței de muncă și a dificultății tot mai accentuate de a găsi constructori. Din păcate unii au câștigat licitații și nu au fost capabili să finalizeze lucrările fie că au intrat în faliment, fie pentru că nu au avut resursele financiare pentru a derula primele etape de lucrări până la încasarea în urma devizelor a cuantumurilor lucrărilor efectuate, fie că nu au găsit forță de muncă, fie că primarii au aplicat la POR și nu au avut punctaj suficient și nu au câștigat finanțarea, alții au câștigat finanțarea, dar proiectantul nu a colaborat bine cu contructorul, verificatorul de proiect cu proiectantul și așa mai departe. Sunt foarte multe situații pe care le-am găsit în teren. Și gradul de implicare al primarilor, de ce nu? Deja au, din 2000, prin legislației de atunci, au responsabilitatea gestionării școlilor. Am constatat diferențe foarte mari în ce privește gradul de implicare a primarilor. Nu vreau să îi acuz, nici să fac nominalizări, dar se vede unde sunt primari gospodari. Am văzut și foarte multe școli care au fost amenajate și acum sunt închise. Sunt 73 de unități școlare în conservare, ceea ce e enorm. Mă tem că, pe trendul actual, lucrurile vor continua și vor fi comasate clase și școli. Acolo unde lucrurile nu sunt rezolvate, le-am cerut directorilor și primarilor să ducă elevii în unități școlare care au condițiile minime de igienă și siguranță pentru că asta e grija mea sănătatea și siguranța copiilor. În privința apei potabile, am convenit să facem uz de cea mai ieftină și practică soluție cu dozatoare de apă care nu reprezintă costuri foarte mari și care pot fi duse pe hol și pot fi utilizate și de elevi, și de profesori sau personal auxiliar”, a spus Ovidiu Frenț.
Dintre școli, 123 au personalitate juridică, iar 183 sunt structuri. În aceste unități învață, în total, 47.206 de copii: 8324 preșcolari, 26.464 în ciclul primar și gimnazial și 12.418 în ciclul liceal și profesional. Posturi didactice în județ sunt 3372.
Scăderea numărului de locuitori si îmbatranirea populatiei în mediul rural este o realitate in toate judetele României, cu consecinte si în domeniul învătământului. Numai în județul Bistrița-Năsăud, numărul de locuitori ai comunelor Urmeniş, Miceştii de Cîmpie, Căianu Mic, Tîrlişua, Cetate şi Coşbuc s-a diminuat cu procente cuprinse între 30% şi 45% în perioada 1991-2016. Localităţile respective au fost listate într-o anexă a unui proiect de lege iniţiat în anii trecuti de Guvernul României privind reclasificarea localităţilor, care mai cuprinde pe lângă UAT-urile în care s-au produs scăderi accentuate de populaţie şi pe cele care au în structura lor localităţi cu o populaţie mai mică de 100 de locuitori. Pentru toate aceste localităţi din ţară, se propune o unificare administrativă la iniţiativa autorităţilor locale, susţinută de voinţa exprimată prin referendum local de către locuitori. Dacă vor dori să îşi mai păstreze statutul actual, comunele vizate vor trebuie să respecte anumite dotări şi indicatori prevăzuţi de lege până la sfârşitul anului 2025. Altfel, ele riscă începând cu data de 1 ianuarie 2026 să fie unificate prin lege, cu localităţi învecinate.
Ce este ”enorm, colosal domnule prefect, de unde mirarea aceasta asupra realității? Se vede treaba că vă întâlniți pentru prima oară cu situația reală a învățământului din județul Bistrița-Năsăud, de vă mirați de un lucru real, deși parcă aveți aproape trei ani vechime pe această funcție, dar dacă nu mă înșel, ați lucrat și o perioadă anterioară, pe funcția de subprefect în această instituție a statului. Sper că nu vă veți mira de constatarea mea, deoarece vă veți da seama că nu susțin altceva, decât realitatea, și anume că, instituțiile statului nu-și îndeplinesc menirea pentru care au fost create !
eu nu vad nicaiereri ca dl. prefect s-ar fi mirat intratat de tare incat sa necesite un atat de amplu comentariu.Ba mai mult nu inteleg ce trebuie sa faca institutiile??? copii ???? ca idee, eventual poate repopulam satele cu cetateni din afara granitelor, la fel cum am populat noi si polonezii vestul!!!! societatile sunt in continua transfoemare…..mai ales cele democratice!!! unde mai este institutit un anumit regim ii mai poti forta pe oameni sa faca copii!!! dar noi suntem democrati ca si natiune acum, nu? deci?
@radu : ,,deci” tineretul pleacă tot mai mult peste hotare datorită condițiilor de trai de la noi, „deci” cei care pot face copii sunt tot mai puțini și ,,deci” se mai gândesc și la viitorul lor, când vor trebui să muncească pentru a plăti datoriile de voi pentru plata pensiilor nesimțite și a salariilor crescute artificial.
,,Deci” realitatea e crudă! Populația țării îmbătrânește accelerat, iar mâine-poimâine nu mai are cine lucra să facă producție. ,,Deci” viitorul e cât se poate de sumbru!
Bine ca s-au construit haotic, sa aiba niste nemernici de primari de unde fura s-au investit milioane de euro in loc sa faca ceva util pt cetatenii pe care pretind care-i conduc. Niste nemernici si habarnisti care trebuie sa de-a socoteala. Daca au vazut ca nu sunt copii, pentru cine le-au construit? Ca sa aiba de unde fura, chiar ne cred pe toti tîmpiti?
statul ar fi trebuit sa sustina tinerii care puteau face primul copil fara ca unul dintre soti sa munceasca, adica ai primul copil statul sa-ti de-a 1000 lei pe luna timp de 2-3 ani cat e copilul mic dar statul se gandeste pana dupa colt. Nu vede ca viitorul tarii e compromis, toata ziua isi trag presul unul la altul si nu fac nimic. Jumate din scoli se vor inchide iar peste 30 de ani vor fi doar 10 milioane de romani. vor aduce indiieni si vietnamezi