Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat că statul care dorește să aibă judecători independenți trebuie să le asigure venituri atât în timpul perioadei în care sunt activi, cât și după ce ies la pensie.
”În legătură cu pensiile speciale ce vă pot spune este că e o poveste lungă pe care o tot aud. Nu știu de ce nu se face o distincție între pensiile speciale și cele ocupaționale. Sunt în toată lumea categorii profesionale care au altfel de pensii decât cele bazate prin contributivitate. Eu mă refer în principal la magistrați fiindcă fac parte din această categorie. În toată Europa, magistrații au pensie de serviciu, în toată Europa se acceptă că magistrații au o justificare pentru a obține pensie de serviciu. Pe de-o parte, ei fac o muncă grea, sunt peste 40.000 de acte normative în România, iar dacă nu ar exista niște programe informatice, nimeni nu s-ar mai putea descurca. În 2008, am fost în vizită la parlamentul chinez și am întrebat câte legi au ei și mi-au spus că 243. După 5 ani, am fost din nou în China și am pus aceeași întrebare. Răspunsul a fost același. Nu mulțimea legilor este importantă, ci valoarea lor. Pe lângă asta, magistrații au o mulțime de interdicții: nici măcar să vorbească nu au voie. Dacă îi pui toată viața să stea într-o lume a lor, separat de restul lumii – fiindcă dacă îi vezi cu cineva pe stradă și mâine îl judecă, spui că uite îl ajută pe X că l-am văzut cu el pe stradă – toate acestea trebuie cumva compensate. În privința magistraților, pensia de serviciu face parte din statutul profesional al magistratului. Vrei să ai judecători independenți, asigură-le venituri și pentru perioada cât sunt activi, și după aceea. El se va gândi întotdeauna ce face după aceea. Este o practică europeană. Curtea Europeană de Justiție a dat două decizii: una pe Ungaria, una pe Polonia în legătură cu această problemă a magistraților. Nu au decât să o citească. Eu m-am săturat să le-o tot spun”, a spus Zegrean.
În ce privește pensiile speciale pentru politicieni, Augustin Zegrean a spus: ”Și eu m-am mirat când s-a dat pensia aceea pentru parlamentari. Nu am avut niciodată convingerea că va merge multă vreme lucrul acesta cu pensia pentru că poporul este cel care alege politicianul acolo să îl reprezinte, nu să ia pensie. Puterea îi aparține poporului, nu e glumă chestia asta, nu o vorbă în vânt. Când omul merge la vot pune ștampila pe un politician să-l reprezinte nu să își ia el pensie după aceea”.
Augustin Zegrean a participat, miercuri, la o conferință pe probleme de urbanism la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, organizată de Asociația secretarilor municipiilor, orașelor și comunelor din Bistrița-Năsăud.
Legea privind eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, aflată pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri, a fost amânată pe fondul nemulţumirilor exprimate de magistraţi şi al protestelor grefierilor.
Corb la corb nu scoate ochii !
Da sunt perfect de acord, dar aceste venituri din pensie acum sunt ffffffff exagerate. Si cum ramane cu procurorii care ne-au anchetat inainte de 90 pentru bancuri cu Bula, iar cei care au facut puscarie pt aceste bancuri ar merita si ei o pensie macar ca acesti procurori. Rusineeeeeeeeeeeee Zagrene, eu unul m-am saturat de aceste povesti ale tale.
Eu sunt de acord cu acordarea de pensii speciale magistraților.
Așa este peste tot în Europa! Acum noi românii vrem să fim mai catolici ca și Papa.
1. Problema e vårsta de pensionare a magistraților.
2. Faptul că nu impozităm pensiile speciale.
3. A treia problemă e mărimea pensiilor speciale.
Este OKAY să primească pensii speciale începând cu vârsta de 60-65 ani. Dar nu mai devreme.
Impozitare: 0% primii 2000 lei, 40% 2.001-7.000 lei, 60% impozit pe sumele de la 7001 lei în sus.
Cuantumul pensiei: 1% pt. fiecare an lucrat.
Muncești de la 25 la 65 de ani ( adică ai muncit 40 de ani, inseamnă că ar trebui să ai pensie specială de 40% din ultimul salariu).
Deci: Pensie specială (40% din salariul brut), la împlinirea vârstei de 65 ani și plătești impozit din venitul total.
ba si la mine la job de ce sa nu fie prin statut,panaramelor,doamne feri sa ajungi la judecata in fata voastra sa va vindeti pe niste sarmale.
Da d-le Zagrean sa se dea pensie functie de ultimul salariu, sau cel mai mare salar din ultimii cinci anin, nu ca acuma din ultimul venit, ca se ajunge sa ia pensie de doua ori mai mare mare ca salariu si nu e in regula. Clar?
Justitia oricâtă pensie si salariu ar capătă, numai imparțială nu va fi !
Tot la comanda politica judeca , tot cu hoțul face blat ,tot la șpagă pune botul !
Asa o fi peste tot in UE , nea Zagrene ?
Tara nu are bani.Voi astia care i-ati slujit pe politicieni ,intelegeti sau nu?Sunteti batuti in cap?Oricat primiti in plus ,inflatia anuleaza cresterile , iar aia de langa voi va dau in cap ca mor de foame.Pricepeti,sau traiti in lumea voastra,a magistratilor din palatele de coruptie?
Speciali sunt și dascălii și ziariștii ca oameni ai cuvântului care zidesc societatea.Si ei au o muncă grea ,și ei merită pensii speciale.De ce sunt defavorizați ?
Stimate domnule Zegrean, pot fi de acord cu unele pensii speciale, denumite generic indemnizații de serviciu, destinate unor categorii profesionale, dar cuantumul lor este unul cât se poate de nesimțit. Dacă dumneavoastră vi se pare firesc ori în regulă ca un pensionat special, fie el și magistrat, să câștige pensii de ordinul zecilor de mii de lei, să fiți sănătos, mie nu mi se pare deloc în regulă. Adică un simplu muncitor, după 40 de ani de muncă are o pensie de rahat, iar un magistrat sau unul dintr-o altă astfel de categorie profesională specială, după 20 de ani de muncă are o pensie de zeci de mii de lei, de ce această discrepanță imensă? Îmi veți spune că fiecare are atribuțiile sale și profesia pe care și-a ales-o, așa o fi, dar acest aspect nu justifică diferențele imense între unii și alții. Evident că anumite categorii profesionale, pentru anumite restricții avute și pentru mediul profesional strict în care activează, trebuie protejate, iar indemnizația de serviciu este o astfel de măsură protecționistă, dar nici într-un caz în cuantumul în care aceste venituri se găsesc astăzi. Evident că dumneata, fiind în această categorie, te poziționezi de partea pensiilor speciale, nu trebuie să mire pe nimeni, este un gest firesc, dar nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu dumneavoastră. Eu sunt unul dintre cei care militez cu ardoare pentru valorile statului de drept, pentru consolidarea procesului democratic, pentru apărarea magistraților, a independenței lor, a feririi lor de orice ingerințe politice și nu numai, dar asta nu trebuie să însemne că trebuie să apăr și niște măsuri profund discriminatorii. Deci, pot fi de acord cu indemnizațiile de serviciu în cazul unor categorii profesionale, categorii bine determinate, excluzând orice categorie de aleși locali, centrali etc, dar cuantumul acestora să se situeze în niște limite rezonabile, nu cum se prezintă astăzi, când sunt ostentative pentru orice om de bună-credință. În rest, numai bine!
Nu intelegi ca au pensia calculata dupa ultimul venit( la care se adauga banii de concediu si prima anuala) si ajunge ca sa se pensioneze cu de doua sau trei ori ultimul salariu. Nu e in regula si asta datorita juristilor din Parlament care i-au prostit pe colegi la adoptarea Legii.
Este vreo lege care obliga sau a obligat pe cineva sa devina magistrat, parlamentar, primar sau ofiter?
Nu nu exista, asa cum nu exista una care sa oblige o persoana sa urmeze o profesie oarecare!
Atunci daca cei care au optat din pasiune pentru o aumita meserie (profesie) sa pretinda pensii speciale?
De ce nu dam pensii speciale la soferi, mecanici, sudori, preoti, sudori, electricieni, mineri, asistente medicale, etc? Este o intrebare de bun simt.
Nimieni nu are dreptul sa pretinda bani din contributia mea! Pentru ca este logic, pensia lui Zegrean, a lui Nicolae Ciuca, sau a nu stiu carui corupt ajuns in postura de parlamentar sau alt post ce acum prin derogari de la legi normale vrea sau ia pensie speciala, se face prin diminuarea pensiilor obisnuite (nespeciale*)!