Actualitate Cultură

Zilele Bistriţei 2014, ”pe formula clasică”

Zilele Bistriţei 2014 se vor desfăşura în perioada 22-24 august, în locaţiile devenite deja tradiţionale: folclorul în Complexul Heidenfeld din Viişoara, concertul de muzică clasică în Biserica Evanghelică, iar concertul pop-rock din ultima seară pe pietonalul Liviu Rebreanu. Trupele care vor cânta în centrul istoric vor fi alese, ca şi anul trecut, în urma votului unui juriu, acesta urmând să evalueze ofertele depuse de firmele de impresariat.

”Pentru Zilele Bistriţei, deocamdată totul este în mintea oamenilor cu care lucrez, am avut discuţii, nu sunt încă puse pe hârtie. Ştim sigur că vor fi în 22-24 august, pe formula clasică: zona de mici, bere, voie bună, folclor în Heidenfeld, pe pietonal vom înmulţi terasele, vom permite şi altora să deschidă, un concert clasic în Biserica Evanghelică pentru că acum o putem folosi ca sală de spectacole, aţi văzut cu mare succes la ”Nabucco”, iar în ultima zi un concert de muzică modernă, pe scena de pe pietonal”, a precizat Ovidiu Creţu.

El a menţionat că trupele pop-rock care vor concerta în 24 august vor fi stabilite după formula de anul trecut: ”Vom forma un juriu din 20-25 de oameni, vor fi 10-13 din Consiliul Local al Tinerilor, care reprezintă masa mare a elevilor din oraş, şi reprezentanţi ai Universităţilor din municipiu. Această comisie va evalua ofertele pe care am început deja să le primim. Agenţiile trebuie să ne dea programul. Spectacolul de duminică seară înseamnă un cap de afiş şi ce este pe lângă. Pot veni şi cu mai multe propuneri, dacă e cap de afiş diferit”.

Anul trecut, soliştii şi formaţiile alese să concerteze pe pietonalul Liviu Rebreanu au fost Anda Adam, CRBL, Hara şi Taxi.

Pentru Zilele Bistriţei 2014, a fost alocată suma de 230.000 de lei din bugetul local.

4 comentarii

  • ,,vitele,, iar in Haidenfeld. ca de alegeri s-a putut in oras cu mici si bere . acum nu se mai poate . halal primar cu gindirea lui .

  • Dupa ce in urma cu cativa ani a mutat locul de desfasurare a zilelor Bistritei in targul de vite de la Viisoara, din centrul orasului (cum este in toate orasele care se respecta), mai nou, Zilele Bistritei se tin dupa cum vrea muschii lui Cretu, in capul caruia este o mare nebuloasa. Dupa ce lumea era deja obisnuita cu ziua de 16 IULIE, anul trecut primarul a schimbat si data la care s-au organizat zilele orasului, amanand-o dupa criterii doar de el stiute. Acum ne propune zilele de 22-24 August, vrand parca sa-si arate nostalgia dupa perioada comunista si dupa ziua de 23 August, cu care Bistrita nu are nici o legatura.
    Reamintim ca din punct de vedere istoric, prima mentiune a asezarii apare la 2 aprilie 1241, intr-un document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, in care se spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa (la inceputul existentei sale localitatea Bistrita a purtat o perioada de timp denumirea de Nosa). Intr-adevar, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Prin urmare in 2014 orasul Bistrita inplineste 750 de ani de la prima atestare documentara, fapt pentru care ar fi trebuit ca intregul an sa fie declarat anul jubiliar “BISTRITA-750″.
    Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este amintita ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, iar din1366 capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.
    Ce au de spus istoricii bistriteni. Asteptam reactii.

  • bine ca se tin zilele tiganilor in centru ,iar pe romani ii duce la viisoara,dealtfel cred ca primarul e tot tigan si el,pt ca in vermes majoritatea sunt. cat despre asa numitul juriu care decide cine canta, nu e relevant,la spectacole merg toti .ar trebui un sondaj la nivelul orasului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.