Cultură

Zilele Liviu Rebreanu, cu premii, operă şi folk

Centrul judeţean pentru Cultură va organiza, miercuri şi joi, Zilele Liviu Rebreanu în sala de şedinte a Consiliului Judeţean, respectiv la Hotel Diana.

Miercuri, aici va avea loc colocviul „Rebreanu şi prozatorii români de azi” cu mărturisiri de prozator şi cu un recital de muzică clasică susţinut de grupul „Pro Opera”. Tot miercuri vor fi decernate şi „Premiile Liviu Rebreanu”.

Joi, va fi colocviul „Rebreanu, interpretări contemporane” , urmat de lansări de carte şi de un recital de muzică folk susţinut de Florin Săsărman.

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 în satul Târlişua,  fiind primul din cei 14 copii ai învăţătorului Vasile Rebreanu şi ai Ludovicăi (născută Diuganu). Ambii părinţi constituie modelele familiei Herdelea care apare în Ion, Răscoala, Gorila, etc.

În anul 1889, familia Rebreanu s-a mutat în comuna Maieru. Potrivit afirmaţiei scriitorului: În Maieru am trăit cele mai frumoase şi mai fericite zile ale vieţii mele. Până ce, când să împlinesc zece ani, a trebuit să merg la Năsăud, la liceu.

În scrierile sale de sertar, la început înlimba maghiară şi apoi în română, multe amintiri din copilărie aduc pe oamenii acestor locuri în prim-plan. Deşi localizate în imaginarul Pripas (identificat de cercetători cu Prislopul în care Rebreanu a locuit mai târziu), unele episoade din Ion au păstrat cadrul toponimic şi onomastic al Maierului  „Cuibul visurilor”, cum mai este intitulat într-una din povestirile publicate de scriitor).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.